597
Ο Μαδούρο βλέπει το καθεστώς του να καταρρέει. Η βενεζουελάνικη αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι θα ελεγχθούν οι δεσμοί του Καράκας με αντισυστημικά κόμματα στην Ευρώπη. Οπως τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos που το 2015 διαδήλωναν μαζί στην Ομόνοια | Reuters/INTIMENEWS/CreativeProtagon

Μήνυμα προς Podemos (και ΣΥΡΙΖΑ): Θα ερευνηθούν τα μυστικά κονδύλια Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 09:52
Ο Μαδούρο βλέπει το καθεστώς του να καταρρέει. Η βενεζουελάνικη αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι θα ελεγχθούν οι δεσμοί του Καράκας με αντισυστημικά κόμματα στην Ευρώπη. Οπως τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos που το 2015 διαδήλωναν μαζί στην Ομόνοια
|Reuters/INTIMENEWS/CreativeProtagon

Μήνυμα προς Podemos (και ΣΥΡΙΖΑ): Θα ερευνηθούν τα μυστικά κονδύλια Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 09:52

Βάστα Μαδούρο! Οσοι αναρωτιούνται για τη στήριξη που έσπευσε να προσφέρει από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο καθεστώς της Βενεζουέλας ο ΣΥΡΙΖΑ (μολονότι όλες οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ καλωσόρισαν και αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊντό), μπορούν ενδεχομένως να πάρουν μια ιδέα διαβάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε στον «Φιλελεύθερο» η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο, μια από τις πιο σκληρές αντιπάλους του Νικολάς Μαδούρο και επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Vente Venezuela.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο, που θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Βενεζουέλας, έρχεται να ρίξει φως στις σκοτεινές συναλλαγές του καθεστώτος Μαδούρο με φίλιες πολιτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει δημοσιεύματα (εδώ) ότι το Καράκας είχε χρηματοδοτήσει μυστικά τα ανερχόμενα αντισυστημικά κόμματα της Ευρώπης, μεταξύ αυτών το Podemos στην Ισπανία και το αδελφό του στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Podemos, εξακολουθεί να ελέγχεται από την ισπανική Γερουσία για τις συγκεκριμένες καταγγελίες (εδώ).

Η 52χρονη πολιτικός περιγράφεται από την εφημερίδα ως σύμβολο της αντίστασης στο καθεστώς Μαδούρο. Από την πλευρά της περιγράφει την «επόμενη μέρα» της «απελευθέρωσης» της χώρας και τονίζει ότι η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει και θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών κομμάτων και ξένων οργανώσεων που, όπως υποστηρίζει, έχουν επωφεληθεί αποδεδειγμένα από το καθεστώς Μαδούρο.

Η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο εκφράζει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του περιβόητου ταξιδιού του σημερινού υπουργού Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα προτού ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

«Σχεδόν σε όλες τις χώρες που συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που έχουν βγάλει πολλά χρήματα. Παρεμπιπτόντως, έχει αποδειχτεί ότι τόσο ο Τσάβες όσο και ο Μαδούρο έχουν δώσει χρήματα σε συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν τις ιδέες τους. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση των Ισπανών Podemos, καθώς και των ένοπλων ανταρτών του FARC, στην Κολομβία», αναφέρει η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κατερίνα Οικονομάκου και τον Αλέξανδρο Σκούρα.

Για το ταξίδι του κ. Παππά στη νήσο Μαργαρίτα της Βενεζουέλας με το ιδιωτικό τζετ του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ (λεπτομέρειες εδώ), για το το οποίο ο σημερινός υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε ισχυριστεί ότι αποσκοπούσε στη διερεύνηση της δυνατότητας αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ, η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο είναι αποστομωτική:

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια χώρα με ολοκληρωτικά κατεστραμμένο τον αγροτικό τομέα, μια χώρα που καταρρέει, θα μπορούσε να εξάγει προϊόντα, όταν αυτά δεν επαρκούν καν για την εσωτερική κατανάλωση. Οπότε, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς αυτή την εξήγηση», λέει, ενώ ερωτώμενη ειδικά για τις πληροφορίες που έχουν δει το φως τις δημοσιότητας και φέρουν την κυβέρνηση Τσάβες να είχε δημιουργήσει οικονομικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του δικαστικού συστήματος της χώρας προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι πληροφορίες και ότι οι πόροι του λαού της Βενεζουέλας δεν πρόκειται ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν πολιτικά συμφέροντα ή να προωθήσουν οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία.

Στη συνέντευξή της η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο χαρακτηρίζει «λυπηρό για τον λαό της χώρας της» ότι σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ελλήνων, «η ελληνική κυβέρνηση δεν στέκεται στο πλευρό μας» και στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος για ουδετερότητα ή για αδιαφορία επειδή αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την παραδοσιακή σύγκρουση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά αλλά είναι ένας αγώνας εναντίον ενός εγκληματικού καθεστώτος που έχει συγκροτήσει συμμαχίες με τα καρτέλ των ναρκωτικών, με τους αντάρτες στην Κολομβία, με τους λαθρέμπορους όπλων και ορυκτών, αλλά και με ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...