650
Η άτυχη 38χρονη, Κέισι Μακιντάιρ, απολαμβάνει την αγαπημένη της παραλία στο Νιου Τζέρσι, λίγο πριν από τον θάνατό της | Twitter/X/Casey McIntyre

Τελευταία επιθυμία καρκινοπαθούς: να εξοφλήσει τα ιατρικά χρέη άλλων

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 17:46
Η άτυχη 38χρονη, Κέισι Μακιντάιρ, απολαμβάνει την αγαπημένη της παραλία στο Νιου Τζέρσι, λίγο πριν από τον θάνατό της
|Twitter/X/Casey McIntyre

Τελευταία επιθυμία καρκινοπαθούς: να εξοφλήσει τα ιατρικά χρέη άλλων

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 17:46

Η τελευταία επιθυμία κάθε ανθρώπου συνήθως αφορά τον ίδιο και τους αγαπημένους του – και σχεδόν πάντα γίνεται σεβαστή. Η 38χρονη Κέισι Μακιντάιρ, όμως, άφησε μια αλτρουιστική παρακαταθήκη. Πριν από τομ θάνατό της ζήτησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνει ένας έρανος για την αποπληρωμή των ιατρικών εξόδων άλλων ασθενών.

Η Νεοϋορκέζα ξεκίνησε μια εκστρατεία για να βοηθήσει ασθενείς να εξοφλήσουν το ιατρικό τους χρέος, και έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από 200.000 δολάρια από τότε που πέθανε. Δύο ημέρες μετά το θάνατό της, στις 12 Νοεμβρίου, μια ανάρτηση εμφανίστηκε στους λογαριασμούς της άτυχης γυναίκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έλεγε: «Μια σημείωση προς τους φίλους μου: αν διαβάζετε αυτό το κείμενο, έχω πεθάνει».

«Η αιτία ήταν ο καρκίνος των ωοθηκών στο τέταρτο στάδιο», έγραφε το σημείωμα. «Αγάπησα τον καθένα από εσάς με όλη μου την καρδιά και σας υπόσχομαι ότι ήξερα πόσο βαθιά με αγαπούσαν». Η Μακιντάιρ ζήτησε δωρεές σε μια καμπάνια για την εξόφληση του ιατρικού χρέους άλλων ασθενών. Μέχρι το πρωί εκείνης της Κυριακής η καμπάνια είχε συγκεντρώσει σχεδόν 220.000 δολάρια.

«Εγώ και η οικογένεια της Κέισι είμαστε έκπληκτοι», δήλωσε   στους New York Times ο επί οκτώ χρόνια σύζυγός της, Αντριου Γκρέγκορι, για τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής. «Είμαστε εντυπωσιασμένοι και είναι συγκλονιστικό να βλέπουμε την ανταπόκριση των δωρητών που θέλουν να εξαλείψουν το ιατρικό χρέος ξένων ανθρώπων».

Η καμπάνια της Μακιντάιρ βρίσκεται σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται RIP Medical Debt, ο οποίος χρησιμοποιεί ανάλυση δεδομένων για να βρει νοικοκυριά με ιατρικό χρέος που έχουν εισόδημα τέσσερις φορές κάτω του ομοσπονδιακού επιπέδου φτώχειας στις ΗΠΑ, ή έχουν χρέη που συνθέτουν το 5% ή περισσότερο του ετήσιου εισοδήματός τους.

Η οργάνωση αγοράζει μαζικά χρέη «με μεγάλη έκπτωση», που σημαίνει ότι κάθε δωρεά απαλλάσσει «περίπου 100 φορές την αξία της σε ιατρικό χρέος», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. «Σε γενικές γραμμές, 1 δολάριο δωρεάς καταργεί 100 δολάρια ιατρικού χρέους», εξηγεί ο Ντάνιελ Λέμπερτ, αντιπρόεδρος επικοινωνίας της οργάνωσης RIP Medical Debt.

Το περασμένο Σάββατο, όταν τα κεφάλαια που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι εκείνο το σημείο ήταν λίγο κάτω από 200.000 δολάρια, είπε: «Αυτή τη στιγμή, το ποσό πιθανότατα θα καλύψει κάπου κοντά στα 19 εκατομμύρια δολάρια χρέους». Ο Λέμπερτ πρόσθεσε ότι η εκστρατεία της Μακιντάιρ είναι η πρώτη στα χρονικά της οργάνωσης που σχεδιάζεται από κάποιον για να πραγματοποιηθεί μετά θάνατον.

Η οργάνωση έχει καλύψει μέχρι σήμερα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια ιατρικού χρέους για περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «σημαντικό» ιατρικό χρέος, οφείλοντας τουλάχιστον 195 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, σύμφωνα με έρευνα του 2022.

Περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι χρωστούν τουλάχιστον από 1.000 δολάρια ο καθένας σε ιατρικό χρέος, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι χρωστούν περισσότερα από 10.000 δολάρια ο καθένας, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Μακιντάιρ εμπνεύστηκε την εκστρατεία επειδή ένιωθε τυχερή που είχε πρόσβαση στην εξαιρετική ιατρική περίθαλψη του Κέντρου Αντιμετώπισης Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, αλλά γνώριζε «πολύ καλά ότι τόσοι πολλοί στη χώρα δεν έχουν πρόσβαση σε καλή φροντίδα», όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η άτυχη γυναίκα, που μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι, διαγνώσθηκε με καρκίνο στις ωοθήκες της το 2019.

Είχε μια μακρά νοσηλεία στο Memorial Sloan Kettering τον περασμένο Μάιο και παραλίγο να πεθάνει. Τότε ο ογκολόγος της πρότεινε να μετακομίσει στο σπίτι της, κρίνοντας ότι είχε το πολύ μερικές εβδομάδες ζωής – αλλά εκείνη έζησε για έξι ακόμη μήνες.

Σύμφωνα με τον σύζυγό της, το ζευγάρι εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο το τελευταίο εξάμηνο της ζωής της: «Είχαμε έξι μήνες για να ταξιδέψουμε, να πάμε στην παραλία, στο ποτάμι, να τραγουδήσουμε σε καραόκε πάρτι στο σπίτι μας – και η Κέισι είχε χρόνο να προγραμματίσει την παρακαταθήκη της, καθώς ήταν στον χαρακτήρα της να σχεδιάζει πράγματα».

Εκτός από τις αναρτήσεις της καμπάνιας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μακιντάιρ, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος και εργάστηκε ως εκδότης στην Razorbill, μια θυγατρική του εκδοτικού κολοσσού Penguin Random House, έγραψε γράμματα στην 18 μηνών κόρη της, Γκρέις, και σχεδίασε το μνημόσυνο της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...