484
Τα νέα συστήματα ΤΝ μπορούν να φέρουν επανάσταση στον εντοπισμό και στη θεραπεία μορφών καρκίνου σε σημεία όπως η κοιλιακή χώρα | Shutterstock/Roongrote Amnuaysook

Ακριβέστερη διάγνωση σπάνιων μορφών καρκίνου με πρόγραμμα ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2023, 18:54
Τα νέα συστήματα ΤΝ μπορούν να φέρουν επανάσταση στον εντοπισμό και στη θεραπεία μορφών καρκίνου σε σημεία όπως η κοιλιακή χώρα
|Shutterstock/Roongrote Amnuaysook

Ακριβέστερη διάγνωση σπάνιων μορφών καρκίνου με πρόγραμμα ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2023, 18:54

Η τεράστια συζήτηση αναφορικά με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η Τεχνητή Νοημοσύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας έχει επισκιάσει τα προτερήματά της στην αντιμετώπιση χρόνιων επιστημονικών προβλημάτων. Ο τομέας της ιατρικής είναι ένας από αυτούς που επωφελούνται τα μέγιστα από την πρόοδο της ΤΝ.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ΤΝ προσφέρει διπλάσιες δυνατότητες εντοπισμού της επιθετικότητας σπάνιων μορφών καρκίνου εν συγκρίσει με τις συμβατικές υφιστάμενες. Αναγνωρίζοντας λεπτομέρειες αόρατες με γυμνό μάτι στις σαρώσεις τομογράφων, η τεχνολογία έχει ακρίβεια επιπέδου 82%, σε σύγκριση με το 44% της συμβατικής εργαστηριακής ανάλυσης.

Ερευνητές από το Βασιλικό Νοσοκομείο Μάρντσεν και το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο στη Βρετανία ισχυρίζονται ότι η χρήση προγραμμάτων ΤΝ θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία και να ωφελεί χιλιάδες άτομα ετησίως. Είναι επίσης ενθουσιασμένοι από τη δυνατότητά τους να εντοπίζουν νωρίς άλλους τύπους καρκίνου, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Η ΤΝ υπόσχεται ήδη πολλά για τη διάγνωση καρκίνων του μαστού και τη μείωση του χρόνου θεραπείας τους. Οι υπολογιστές μπορούν να τροφοδοτούνται με τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να εκπαιδεύονται ώστε να αναγνωρίζουν τα μοτίβα σε αυτά, έτσι ώστε να κάνουν προβλέψεις, να λύνουν προβλήματα – μέχρι και να μαθαίνουν από τα δικά τους λάθη.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας αιχμής» δηλώνει η καθηγήτρια Χριστίνα Μεσίου, καθηγήτρια απεικόνισης της εξατομικευμένης ογκολογίας στο Ινστιτούτου Ερευνας Καρκίνου του Λονδίνου. «Θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη έκβαση της υγείας των ασθενών, μέσω ταχύτερης διάγνωσης και πιο αποτελεσματικά εξατομικευμένης θεραπείας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο αλγόριθμος ΤΝ κατάφερε να βαθμολογήσει την επιθετικότητα 89 άλλων όγκων σε νοσοκομειακούς ασθενείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, από σαρώσεις τομογράφων, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τις βιοψίες, κατά τις οποίες ένα μικρό μέρος του καρκινικού ιστού αναλύεται στο μικροσκόπιο.

Ενα σπάνιο είδος καρκίνου για το οποίο η ΤΝ προσφέρει λεπτομερέστατες πληροφορίες είναι τα σαρκώματα στη κοιλιακή χώρα, που προκαλούν έντονους στομαχικούς πόνους. Μέχρι πρόσφατα οι γιατροί εντόπιζαν την ύπαρξή τους μέσω αξονικών τομογραφιών. Σήμερα, η χρήση προγραμμάτων ΤΝ προσφέρει περισσότερα δεδομένα για την αφαίρεση του καρκινώματος από την απλή βιοψία με βελόνα, η οποία είναι και αρκετά επισφαλής.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στο ιατρικό περιοδικό Lancet Oncology, χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται «ραδιομική ανάλυση εικόνας» για να εντοπίσουν σημεία, αόρατα με γυμνό μάτι, του οπισθοπεριτοναϊκού σαρκώματος –το οποίο αναπτύσσεται στον συνδετικό ιστό του πίσω μέρους της κοιλιακής χώρας– σε τομογραφίες 170 ασθενών.

Περίπου 4.300 άτομα στην Αγγλία διαγιγνώσκονται με αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου κάθε χρόνο. Η Χριστίνα Μεσίου ελπίζει ότι η τεχνολογία μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί σε όλον τον κόσμο, με τους ασθενείς υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν ειδική θεραπεία – ενώ όσοι βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο απαλλάσσονται από περιττές θεραπείες και τομογραφικές σαρώσεις παρακολούθησης.

Ο δρ Πολ Χουάνγκ, από το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, σημειώνει: «Αυτό το είδος τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή των ατόμων με σάρκωμα, επιτρέποντας εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας προσαρμοσμένα στη συγκεκριμένη βιολογία του καρκίνου τους. Είναι υπέροχο να βλέπουμε τόσο ελπιδοφόρα ευρήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...