418
«Είναι μια παράσταση που πρέπει να δεις και να... ακούσεις» έγραψαν οι βρετανικές εφημερίδες | Robbie Jack

Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου «διακτινίζονται» στη Στέγη

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 10:13
«Είναι μια παράσταση που πρέπει να δεις και να... ακούσεις» έγραψαν οι βρετανικές εφημερίδες
|Robbie Jack

Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου «διακτινίζονται» στη Στέγη

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 10:13

«Αριστοτεχνική αφήγηση από έναν άντρα και μια ομάδα που δεν είναι ικανοί να μείνουν εντός των θεατρικών ορίων. Πρέπει να το δει κανείς, πρέπει να το ακούσει» έγραφε τον περασμένο Αύγουστο ο κριτικός της Independent για την παράσταση που φέρνει ο Σάιμον Μακ Μπέρνυ στη Στέγη  την Πρωταπριλιά.

1438630284encounter_02

Ανήσυχος ερευνητής της θεατρικής αφήγησης, της νέας τεχνολογίας και της οπτικοακουστικής φόρμας, ιδρυτής της θρυλικής ομάδας Complicite, που από το 1983 ορίζει και επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη διεθνή σκηνή, ο δραματουργός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Σάιμον Μακ Μπέρνυ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, για 3 παραστάσεις, στις 1, 2 και 3 Απριλίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με το «Η συνάντηση» (The Encounter).

Ολα ξεκίνησαν από ένα βιβλίο που διάβασε ο Μακ Μπέρνυ πριν από είκοσι χρόνια και το οποίο δεν ξέχασε ποτέ: το «Amazon Beaming» του Ρουμάνου συγγραφέα Petru Popescu, που περιγράφει την αληθινή ιστορία του φωτορεπόρτερ του περιοδικού «National Geographic», Loren McIntyre. Σε μια αποστολή, το 1969, ο Μακ Ιντάυρ χάθηκε στα τροπικά δάση μεταξύ Περού και Βραζιλίας, καθώς αναζητούσε τη μυθική κοίτη του Αμαζονίου. Διασώθηκε από τους ιθαγενείς μιας άγνωστης φυλής και μυήθηκε, μέσω των τελετουργιών τους, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία διεύρυνσης της συνείδησης.

The Encounter © Robbie Jack 8_p (1)
Ο Σάιμον Μακ Μπέρνυ αφηγείται την αληθινή ιστορία του φωτορεπόρτερ του περιοδικού «National Geographic», Loren McIntyre που χάθηκε στον Αμαζόνιο

Από το 1935 έως το 1983 ο Μακ Ιντάυρ ταξίδευε διαρκώς από τις ΗΠΑ στη Νότια Αμερική. Το 1971 ηγήθηκε αποστολής του περιοδικού National Geographic με σκοπό τον εντοπισμό της «πηγής» του Αμαζονίου. Το όνομά του καταγράφηκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για την ανακάλυψη της λίμνης που πήρε το όνομά του (Laguna McIntyre) στις Περουβιανές Άνδεις, από την οποία αρχικά θεωρήθηκε πως πήγαζε ο Αμαζόνιος. Μεταγενέστερες έρευνες απέδειξαν πως δεν ήταν η σωστή κοίτη. Ας σημειωθεί πως ο τόπος προέλευσης του Αμαζονίου αναζητείται από το 17ο αιώνα.

The Encounter © Robbie Jack 9_p (2)
Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί παράσταση των Complicite στην Αθήνα. Το 2002 είχε παρουσιάσει το Mnemonic στο ΚΘΒΕ

Μια ανάλογη εμπειρία υπόσχεται ο Μακ Μπέρνυ. Το κοινό θα πρέπει να φορέσει ακουστικά καθώς ο διακεκριμένος sound-designer Gareth Fry (Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου), αξιοποιώντας την προηγμένη αμφιωτική τεχνολογία (binaural technology), δημιουργεί μια 3D-audio συνθήκη ακρόασης του ηχοτοπίου του αρχέγονου –και σήμερα απειλούμενου– οικοσυστήματος του Αμαζονίου, σαν να βρισκόμασταν εκεί, στον πνεύμονα του πλανήτη Γη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...