903
Ο 17χρονος Πέδρι δίπλα στον 33χρονο Λέο Μέσι | REUTERS/Albert Gea

Τα πρώτα «θαύματα» του νέου Τσάμπιονς Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 21 Οκτωβρίου 2020, 14:47
Ο 17χρονος Πέδρι δίπλα στον 33χρονο Λέο Μέσι
|REUTERS/Albert Gea

Τα πρώτα «θαύματα» του νέου Τσάμπιονς Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 21 Οκτωβρίου 2020, 14:47

Στο «Καμπ Νου» η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν την Φερεντσβάρος, στην πρώτη της εμφάνιση στο Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από την εκκωφαντική συντριβή της (7-2) από την Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά της περασμένης σεζόν. Οι διαπιστευμένοι φωτορεπόρτερς, έξω από τα αποδυτήρια, απαθανάτιζαν την άφιξη των παικτών, βομβαρδίζοντας με τα φλας τους -κυρίως- τον Λιονέλ Μέσι, τον Αντουάν Γκριεζμάν και τον Ζεράρ Πικέ. Για τον Πέδρι, που θα ενηλικιωθεί τον επόμενο μήνα, ίσως δεν θα χαράμιζαν ούτε ένα «κλικ», εάν ο πιτσιρικάς δεν κατέφθανε στο γήπεδο, κουβαλώντας τα πράγματά του σε μια πλαστική σακούλα. Η εικόνα «ανέβηκε» αμέσως στο Διαδίκτυο, και έγινε viral.

Δυο ώρες αργότερα, οι φακοί και οι τηλεοπτικές κάμερες στράφηκαν πάνω του και πάλι. Αυτή τη φορά, για τα κατορθώματά του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Πέδρι, που κόστισε στους Καταλανούς μόλις πέντε εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από τη Λας Πάλμας, είχε καταφέρει να σκοράρει στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση. Σπάνιο. Και υπέροχο. Ο «μικρός» έγραψε ιστορία προτού, καν, βγάλει δίπλωμα οδήγησης. Μετά το ματς, την ώρα που οι συμπαίκτες του επιβιβάζονταν στα πολυτελή τους αυτοκίνητα, εκείνος μπήκε σε ένα ταξί κι έφυγε για το σπίτι.

Στο 5-1 της Μπαρτσελόνα επί της Φερεντσβάρος πέτυχε γκολ και ο Ανσού Φατί – η άλλη μεγάλη ελπίδα των «Μπλαουγκράνα» για ένα καλύτερο μέλλον. Εγινε ο πρώτος παίκτης που πρόλαβε να πετύχει δυο τέρματα στο Τσάμπιονς Λιγκ πριν ενηλικιωθεί. Ιστορική βραδιά. Δεν θυμάμαι άλλο παιχνίδι της κορυφαίας διοργάνωσης με δυο 17χρονους της ίδιας ομάδας να σκοράρουν. Αλλά το κουτί των ρεκόρ το είχε ανοίξει λίγο νωρίτερα ο Μέσι. Με το εύστοχο πέναλτι με το οποίο «έγραψε» το 1-0, στο 27′, πέτυχε γκολ για 16η διαδοχική σεζόν στο τουρνουά των «αστέρων» (το σερί του άρχισε το 2005-2006). Κανείς άλλος δεν έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο. Ο Ράιαν Γκιγκς (της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) έχει σκοράρει, επίσης, σε 16 σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά όχι συνεχόμενες.

Στα δυο πρώτα παιχνίδια των Ομίλων της περιόδου 2020-2021 είδαμε εικόνες που θύμισαν την προ-κορονοϊού εποχή του ποδοσφαίρου. Τόσο στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου, όσο και στο «Gazprom Arena» της Αγίας Πετρούπολης, οι θεατές ξεπέρασαν τους 20.000 (στην Ουκρανία και τη Ρωσία τα γήπεδα επιτρέπεται να γεμίσουν έως το 30% της χωρητικότητάς τους). Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, όμως, ήταν ο κόσμος στο γήπεδο της Ρεν, στον αγώνα της με την Κράσνονταρ. Καμιά εικοσαριά χιλιάδες κι εκεί, ο ένας πάνω στον άλλον. Ποιος έδωσε την άδεια; Η Γαλλία ανακοίνωσε, χθες, πάνω από 20.000 νέα κρούσματα και 262 θανάτους…

Οι παίκτες της Γιουβέντους πανηγυρίζουν την πρώτη τους νίκη στην Ευρώπη για εφέτος

Ο Μοράτα ήταν αυτός που σκόραρε το παρθενικό γκολ του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ, ύστερα πέτυχε και δεύτερο, και με αυτά τα πρώτα του τέρματα μετά την επιστροφή του στο Τορίνο, η Γιουβέντους, που έπαιζε χωρίς τον Ρονάλντο, νίκησε με 2-0 την Ντινάμο στο Κίεβο. Στη δεύτερη αγωνιστική η «Γηραιά Κυρία» θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα, που θα στερηθεί των υπηρεσιών του Πικέ (αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα στο ματς με την Φερεντσβάρος).

Σπουδαίο «διπλό» και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Νίκησε στο Παρίσι, όπως το 2009, την Παρί Σεν Ζερμέν (2-1), χάρη στον αλάνθαστο Νταβίντ Ντε Χέα και τον Μάρκους Ράσφορντ, που πέτυχε το γκολ της νίκης με ένα μαγικό σουτ στο 87’ της αναμέτρησης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αποτελέσμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τρίτη ομάδα του ομίλου είναι η Λειψία, που χθες επικράτησε πολύ εύκολα της Μπασακσεχίρ με 2-0. Με τη νίκη της αυτή η Γιουνάιτεντ έφτασε τις 10 διαδοχικές εκτός έδρας νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που δεν είχε καταφέρει ούτε στα ένδοξα χρόνια του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Το γκολ του Ράσφορντ χάρισε την νίκη στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο παιχνίδι με την Παρί σεν Ζερμέν

Εχουμε πολλά να δούμε σε αυτό το Τσάμπιονς Λιγκ που άρχισε χθες (Τρίτη), μόλις εννέα εβδομάδες μετά τη στέψη της Μπάγερν Μονάχου ως πρωταθλήτριας Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία της. Είναι μια παράξενη σεζόν, ίσως περισσότερο από ποτέ. Με την Covid-19 να έχει επιβάλει μια νέα πραγματικότητα, τις μεταγραφές να έχουν κλείσει πριν από δύο εβδομάδες, τους μεγάλους συλλόγους να έχουν κάνει βιαστικά την προετοιμασία τους έπειτα από λίγες μέρες διακοπών, και με το εφετινό καλεντάρι πολύ πιο απαιτητικό από ό,τι στις προηγούμενες χρονιές. Η φάση των Ομίλων θα ολοκληρωθεί στις 9 Δεκεμβρίου, αν και καθυστέρησε ένα μήνα να αρχίσει, και αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα είναι εξοντωτικό, παράλληλα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων στις λίγκες τους.

Ουσιαστικά, καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη ακόμη – μόνον οι γαλλικές, που άφησαν την περσινή σεζόν στη μέση, είχαν χρόνο να προετοιμαστούν σωστά. Αυτό, άλλωστε, αντανακλά και στις βαθμολογίες των εθνικών πρωταθλημάτων. Καμία απ’ όσες συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Γαλλία, δηλαδή στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μισές από τις 32 ομάδες της διοργάνωσης. Και μόνον η Ζάλτσμπουργκ στην Αυστρία δεν έχει, μέχρι στιγμής, απώλειες βαθμών.

Σε αυτό το Τσάμπιονς Λιγκ, της πλήρους αβεβαιότητας, όλα μπορεί να συμβούν. Αν και ποτέ δεν λείπουν τα φαβορί. Για τα περισσότερα από τα μεγάλα γραφεία στοιχηματισμού, αυτά είναι η Μπάγερν Μονάχου, η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ, έστω και χωρίς τον φαν Ντάικ. Με αυτή τη σειρά.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου

1ος Όμιλος
19:55 Ζάλτσμπουργκ – Λοκομοτίβ Μόσχας
22:00 Μπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο Μαδρίτης

2ος Όμιλος
19:55 Ρεάλ Μαδρίτης – Σαχτάρ Ντόνετσκ
22:00 Ιντερ – Γκλάντμπαχ

3ος Όμιλος (22:00)
Ολυμπιακός – Μαρσέιγ
Μάντσεστερ Σίτι – Πόρτο

4ος Όμιλος (22:00)
Αγιαξ – Λίβερπουλ
Μίντιλαντ – Αταλάντα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...