584
Μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου αποτίουν φόρο τιμής στον Σαμουέλ Πατί | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Ο τρομοκράτης έδωσε 300 ευρώ σε μαθητές για να του υποδείξουν τον Πατί

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 13:04
Μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου αποτίουν φόρο τιμής στον Σαμουέλ Πατί
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Ο τρομοκράτης έδωσε 300 ευρώ σε μαθητές για να του υποδείξουν τον Πατί

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 13:04

Δύο ανήλικοι μαθητές του καθηγητή Σαμουέλ Πατί συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στο δικαστήριο, καθώς η αστυνομία πιστεύει ότι έλαβαν 300 ευρώ αμοιβή από τον δολοφόνο του, για να του υποδείξουν ποιος είναι.

Από τους 16 συλληφθέντες για τον φρικτό αποκεφαλισμό του 47χρονου καθηγητή Ιστορίας την περασμένη Παρασκευή, οι επτά –πέντε ενήλικοι και οι δύο ανήλικοι– θα παρουσιαστούν στον ανακριτή της Αντιτρομοκρατικής για πιθανή απαγγελία κατηγοριών.

Οι αρχές αναζητούν πιθανούς συνεργούς στο αποτρόπαιο έγκλημα και εξετάζουν τα μηνύματα που αντάλλαξαν στο WhatsApp ο 18χρονος δράστης, Αμπντουλάχ Ανζόροφ, και ο Μπραχίμ Χνίνα, γονέας της 13χρονης μαθήτριας που ξεκίνησε την προπαγάνδα εναντίον του καθηγητή Ιστορίας έπειτα από δύο μαθήματα με θέμα την ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η ετεροθαλής αδελφή του Χνίνα έχει ενταχθεί στον ISIS, στη Συρία.

Τρεις από τους συλληφθέντες είναι φίλοι του Ανζόροφ. Οι δύο ήταν μαζί του όταν αγόρασε το μαχαίρι, την προηγούμενη ημέρα, και ο τρίτος τον πήγε με το αυτοκίνητο στο προάστιο του Παρισιού, όπου έγινε η δολοφονία.

Σιωπηλή διαμαρτυρία στο προάστιο όπου έγινε η δολοφονία

Το πλέον εφιαλτικό είναι ότι υπήρξε μια ολόκληρη συνωμοσία, ενηλίκων αλλά και ανηλίκων, για να στοχοποιηθεί ο Πατί και να πέσει στα χέρια του 18χρονου Τσετσένου ως «βλάσφημος» εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ο Πατί πριν δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ (στο πλαίσιο πάντα του μαθήματος για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης), τους είχε ζητήσει να αποστρέψουν το βλέμμα αν θεωρούν ότι θα σοκαριστούν. Αυτό συνέβη σε δύο διαφορετικά τμήματα, όπου δίδαξε το ίδιο μάθημα, χωρίς μάλιστα να ρωτήσει τη θρησκεία των μαθητών.

Από την άλλη, η μαθήτρια που είπε ψέματα ότι οι μαθητές σοκαρίστηκαν από την επίδειξη των σκίτσων του Μωάμεθ, ήταν απούσα από το μάθημα!

Ο καθηγητής δίδαξε το μάθημά του σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου. Ο γονέας της μαθήτριας τον μήνυσε για «πορνογραφικές εικόνες», καθώς ένα από τα σκίτσα έδειχνε τον Μωάμεθ γυμνό.

Στη συνέχεια, ο Πατί μήνυσε τον γονέα για «δημόσια συκοφαντία» για τρία βίντεο που ανέβασαν ο γονέας και ένας ισλαμιστής, ο Αμπντελαχίμ Σεφραουί, στο YouTube, τα οποία περιείχαν προσωπικά δεδομένα του.

Στις 12 Οκτωβρίου, τέσσερις ημέρες πριν από τη δολοφονία του, ο Πατί είπε στους αστυνομικούς:

«Δεν έκανα καμία παράβαση στο πλαίσιο των καθηκόντων μου. Η μαθήτρια επινόησε ένα αφήγημα από τις φήμες των άλλων μαθητών. Πρόκειται για ψεύτικη δήλωση, για να βλάψει την εικόνα του καθηγητή που αντιπροσωπεύω, του γυμνασίου και του θεσμού».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιμάμηδων της Γαλλίας σε συγκέντρωση στη μνήμη του Σαμουέλ Πατί

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τη δράση της ενάντια στους οπαδούς του πολιτικού ισλαμισμού. Ανακοίνωσε επίσης τη διάλυση της ισλαμιστικής φιλο-παλαιστινιακής ομάδας «Cheikh Yassine» που, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, εμπλέκεται άμεσα στη δολοφονία του Πατί. Οι αρχές συνέλαβαν τον ιδρυτή της, Αμπντελαχίμ Σεφραουί, ο οποίος έχει σχέση με το σχολείο του καθηγητή και μαζί με τον πατέρα της μαθήτριας ανέβασε στο YouTube το βίντεο εναντίον του Πατί.

Ο Ανζόροφ είδε τα βίντεο και ήλθε σε επαφή με τον Χνίνα, ζητώντας πληροφορίες για τον καθηγητή.

Το βράδυ της Τετάρτης, θα πραγματοποιηθεί η εθνική τελετή απότισης φόρου τιμής προς τον καθηγητή, στο προαύλιο της Σορβόννης. Λίγο νωρίτερα, ο Μακρόν θα του απονείμει μετά θάνατον το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής ενώπιον της οικογένειάς του.

Ο πεντάχρονος γιος τού Σαμουέλ Πατί θα ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης παιδιών που μένουν ορφανά όταν οι γονείς τους σκοτώνονται κατά τη διάρκεια πολέμων ή εχθροπραξιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...