720
Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσουν χαιρετισμό | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης με Σίσι για ΑΟΖ: Ετσι λύνουν τις διαφορές τους οι γείτονες

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 13:04
Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσουν χαιρετισμό
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης με Σίσι για ΑΟΖ: Ετσι λύνουν τις διαφορές τους οι γείτονες

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 13:04

Τις ευχαριστίες του προς τον αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Αίγυπτος συνεργάστηκαν ώστε να υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

«Ετσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία», τόνισε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Αιγύπτου και στέλνοντας μήνυμα στον προβληματικό και θορυβώδη εξ Ανατολών γείτονα, έκανε λόγο για συμφωνία-οδηγό για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, Μητσοτάκης και αλ-Σίσι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η συμφωνία παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Μαξίμου, υπήρξε σύμπτωση απόψεων έναντι της αυξανόμενης επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για μία ακόμη φορά τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Κοινή αντίληψη υπήρξε και όσον αφορά την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου, ενώ αποδοκιμάστηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Μητσοτάκη – Aλ Σίσι κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω την χαρά να κάθομαι στην καρέκλα που κάθεται συνήθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλά στην Κύπρο αισθανόμαστε κι εμείς λίγο ως οικοδεσπότες όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Πρόεδρε. Και είναι μεγάλη η χαρά μου που συναντιόμαστε για πρώτη φορά μετά την σημαντικότατη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, για την οποία και οι δυο μας εργαστήκαμε πολύ και αποτελεί ένα τόσο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συμφωνίες έχουν κυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια και αναμένουμε απλά την τυπική πρωτοκόλληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίον και εσείς, αλλά και οι συνεργάτες σας, συνεργαστήκαμε για να μπορούμε να πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική συμφωνία.

Ετσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι:  Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη μεγάλη χαρά μου που σας συναντώ ξανά και θέλω να τονίσω τη διάθεση και την πρόθεσή μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, είτε σε διμερές είτε σε τριμερές επίπεδο και βέβαια η σύγκληση της όγδοης σημερινής τριμερούς διάσκεψης κορυφής αντανακλά αυτήν την επιθυμία των δύο πλευρών.

Οι σημερινές σχέσεις στην πραγματικότητα είναι μία προέκταση των διαχρονικών ιστορικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και συμφωνώ μαζί σας εξοχότατε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να έχει μία παραπάνω ωθητική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων στους διάφορους τομείς.

Εξοχότατε, συμφωνώ μαζί σας ότι η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης, επίσης αντανακλά τον σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία. Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου.

Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί. Ευχαριστώ.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και η γενική διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News