650
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων στη συνάντησή τους για το Ασφαλιστικό. Διακρίνονται (εκ δεξιών του πρωθυπουργού) και οι υπουργοί Εργασίας και Επικρατείας, κύριοι Κατρούγκαλος και Παππάς. | INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Συνταξιούχοι Vs Εργαζομένων

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 7 Ιανουαρίου 2016, 18:34
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων στη συνάντησή τους για το Ασφαλιστικό. Διακρίνονται (εκ δεξιών του πρωθυπουργού) και οι υπουργοί Εργασίας και Επικρατείας, κύριοι Κατρούγκαλος και Παππάς.
|INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Συνταξιούχοι Vs Εργαζομένων

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 7 Ιανουαρίου 2016, 18:34

Νυν εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μελλοντικοί συνταξιούχοι φαίνεται να σηκώνουν το βάρος της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία πιστή στην κυβερνητική κόκκινη γραμμή θέλει πάση θυσία να διατηρήσει απείραχτα τα περίπου δυόμισι εκατομμύρια καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Η διάσωση των συντάξεων περνάει μέσα από κρίσιμες αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει πλέον με το «καλημέρα» να πληρώνει το 20% του εισοδήματός του για την κύρια ασφάλιση, το 7,5% για την επικουρική και το 6,95% για την περίθαλψή του.

Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν την ετήσια επιβάρυνση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών για συνταξιοδοτικές εισφορές και εισφορές υγιειονομικής περίθαλψης στις 19.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα δικηγόρου, ο οποίος εξηγεί στο protagon, ότι με τα νέα ποσοστά από 10.000 ευρώ το χρόνο θα αναγκαστεί να πληρώνει 53.000 ευρώ για εισφορές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά θα μπαίνουν κατευθείαν στον κουμπαρά των νυν συνταξιούχων με το μέλλον των συντάξεων των ελευθέρων επαγγελματιών να παραμένει αβέβαιο. Κύκλοι του εμπορικού κόσμου χαρακτηρίζουν τα καινούργια ποσοστά ως έναν νέο φόρο υπέρ των συντάξεων.

Οι εργοδότες μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, μέσω κοινής τους τοποθέτησης αποδέχονται την προσωρινή αύξηση των εισφορών με την βασική προϋποθεση ωστόσο να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Από την άλλη, η αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα (1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους), κοστολογείται – σύμφωνα με την ΕΣΕΕ στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που θα στερηθεί η αγορά για να συνεχίσουν να καταβάλλονται άθικτες οι κύριες συντάξεις. Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων των κοινωνικών εταίρων κατά της αύξησης των εισφορών βρίσκονται και τρεις σημαντικοί παράγοντες. Η αύξηση του εργασιακού κόστους, που θα οδηγήσει κατά περίπτωση στη μείωση μισθού και ο κίνδυνος νέας αύξησης της ανεργίας. Κραυγή αγωνίας βγάζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών που εκτιμά ότι η αύξηση των εισφορών μπορεί να βάλει 70.000 λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακριβαίνουν οι εργαζόμενοι προς όφελος των συνταξιούχων με σοβαρές συνέπειες για την αγορά εργασίας.

Επιτροπή διαλόγου

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και του ΣΕΒ σηματοδότησε ένα νέο κύκλο επαφών και διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συγκροτηθεί μία επιτροπή διαλόγου μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού, του υπουργείου εργασίας και των κοινωνικών εταίρων με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών. Οι εργοδότες μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, μέσω κοινής τους τοποθέτησης αποδέχονται την προσωρινή αύξηση των εισφορών με την βασική προϋποθεση ωστόσο να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ήδη πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε η πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά μία και όχι κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Κόκκινη γραμμή και γι’ αυτούς αποτελεί η διατήρηση των κύριων συντάξεων.

Η μερική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων αποτελεί ισχυρό όπλο του Μεγάρου Μαξίμου στο διάλογο με τους δανειστές. Το tweet άλλωστε της Ολγας Γεροβασίλη που χαρακτήρισε «ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο» τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, αποδεικύνει ότι η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί, παρακάμπτοντας – προς το παρόν τουλάχιστον – τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Βελτιωτικές κινήσεις

Η συμφωνία ωστόσο των κοινωνικών εταίρων ερμηνεύεται από την πλευρά τους ως μία κίνηση καλής θέλησης, ως μία πολιτική συμφωνία επί της αρχής που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη μακροπρόθεσμα. Ουδείς από τους εργοδότες συμφωνεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ουδείς από τους κοινωνικούς εταίρους συμφωνεί με την αύξηση των εισφορών και την εκτίναξη της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση και τους δανειστές να καραδοκούν, έδωσαν λίγο χρόνο στην κυβέρνηση προκειμένου να σχεδιάσει βελτιωτικές κινήσεις προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης που αποτελούν το μονόδρομο για την ανακούφιση του ασφαλιστικού. Οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα, και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θέτει εκ νέου το δίλημμα εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι. Και όλα αυτά την ώρα που η Eurostat μας κρατάει στην κορυφή της Ευρώπης με ανεργία 24,6%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...