442
Πούτιν και Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματά τους στη Συρία | Reuters

Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για νέα εκεχειρία 150 ωρών στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 21:04
Πούτιν και Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματά τους στη Συρία
|Reuters

Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για νέα εκεχειρία 150 ωρών στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 21:04

Επειτα από πολύωρη συνάντηση στο Σότσι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματά τους στη Συρία.

Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας και στον τούρκο ομόλογό του διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες και κατέληξε στην υπογραφή συμφωνίας για τη Συρία, λίγο προτού εκπνεύσει η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει οι ΗΠΑ και Τουρκία πριν από λίγες ημέρες (σ.σ. απόψε στις 22:00 ώρα Ελλάδος).

Ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε «ιστορική συμφωνία», ενώ ο Πούτιν έκανε λόγο για κρίσιμες λύσεις για τη Συρία.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν έπειτα από την πολύωρη συνάντηση -η οποία ολοκληρώθηκε περίπου δύο ώρες πριν από την εκπνοή της κατάπαυσης πυρός στη Συρία- ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν σε διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή της Βορειοανατολικής Συρίας στην οποία έχει εισβάλει η Τουρκία.

Η απομάκρυνση θα γίνει υπό την επιτήρηση του ρωσικού στρατού και της συριακής συνοριοφυλακής. Στη συνέχεια Ρωσία και Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες γύρω από αυτή την περιοχή, σε βάθος 10 χλμ. από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Ο Πούτιν τόνισε ότι σημασία έχει να μην επιτραπεί να εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και σημείωσε ότι και οι δύο χώρες θέλουν να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η Συρία πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, τόνισε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι:

«Από τις 12:00 της 23ης Οκτωβρίου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις της Συρίας θα επιτηρούν τη ζώνη ασφαλείας και σε 150 ώρες θα απομακρυνθούν οι κουρδικές δυνάμεις του YPG από την περιοχή. Στη συνέχεια, η Ρωσία και η Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες σε περίμετρο 10 χλμ. από την περιοχή των τουρκικών επιχειρήσεων, ενώ οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα προκειμένου να μην επιστρέψουν στη ζώνη ασφαλείας τρομοκρατικά στοιχεία. Επιπλέον, η επιστροφή των προσφύγων -που φιλοξενούνται στην Τουρκία- σε αυτή την περιοχή θα επιτηρείται. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας».

Δραπέτευσαν τζιχαντιστές

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η εκτίμηση της Ρωσίας είναι πως περίπου 500 είναι οι δραπετεύσαντες κρατούμενοι από κέντρα κράτησης στη Βόρεια Συρία. Ο ρώσος υπουργός είπε ότι είναι βέβαιο πως μεταξύ των δραπετών υπάρχουν και τζιχαντιστές του ISIS.

Μιλώντας προς τον Τύπο μετά τη συνάντηση των Πούτιν και Ερντογάν, ο Σόιγκου ανέφερε πως έχουν ληφθεί μέτρα για να την εκ νέου σύλληψη των δραπετών. Συμπλήρωσε δε ότι οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν σήμερα οι δύο πρόεδροι για κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στη Βόρεια Συρία απαιτούν από τη Μόσχα να στείλει επιπλέον εξοπλισμό και δυνάμεις στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...