655
29 Αυγούστου. Μετανάστες από την Ερυθραία στριμώχνονται σε ένα σκάφος στα ανοιχτά της Λιβύης | REUTERS/Giorgos Moutafis

Δέκα χιλιάδες μετανάστες σε δύο ημέρες διέσωσαν οι Ιταλοί!

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2016, 08:41
29 Αυγούστου. Μετανάστες από την Ερυθραία στριμώχνονται σε ένα σκάφος στα ανοιχτά της Λιβύης
|REUTERS/Giorgos Moutafis

Δέκα χιλιάδες μετανάστες σε δύο ημέρες διέσωσαν οι Ιταλοί!

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2016, 08:41

Πρωτοφανή αύξηση -ακόμα και για τα δεδομένα της περιοχής που είναι από τις βασικές διόδους προς την Ευρώπη- σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες οι αριθμοί των μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο από τις ακτές της Αφρικής προς την Ιταλία.

Μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη οι ιταλικές αρχές και αρκετές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εντόπισαν και διέσωσαν περίπου 10.000 ανθρώπους, περίπου 6.500 τη Δευτέρα και άλλους 3.000 την Τρίτη. Αλλοι 1.100 είχαν διασωθεί την Κυριακή.

 

2016-08-29T091934Z_1962885595_S1AETYEWUGAB_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS
(Reuters/Giorgos Moutafis)

Οι μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά της Σικελίας σε 30 διαφορετικές αποστολές. Επέβαιναν σε δεκάδες πλεούμενα, πολλά από τα οποία ήταν φουσκωτά, με όλους τους κινδύνους που έχουν αυτά στην ανοιχτή θάλασσα. Μόνο σε ένα αλιευτικό είχαν επιβιβαστεί «πάνω από 650 άνθρωποι», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, συντονιστής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Δεν είναι γνωστό ακόμη σε ποιες εθνικότητες ανήκουν όσοι έφτασαν στην Ιταλία.

Στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή ανέφεραν ότι περίπου 105.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης το 2016, πολλοί από τους οποίους απέπλευσαν από τη Λιβύη. Ωστόσο, εκτιμάται ότι 2.726 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν το ίδιο διάστημα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Μέρκελ: «Κάναμε λάθη στο Προσφυγικό»

Η δραματική αύξηση των ροών στην Ιταλία, ενώ την ίδια ώρα και στην Ελλάδα παρατηρείται μια σταθερή αύξηση στους -μικρότερους πάντως- αριθμούς όσων διασχίζουν το Αιγαίο, ξαναφέρνει το Προσφυγικό ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα, το οποίο έχει κλονίσει μέρος της εμπιστοσύνης των Γερμανών προς την κυβέρνησή της.

«Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», διαβεβαίωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στην Sueddeutsche Zeitung επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμπολίτες της σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων στη χώρα.

Την ίδια ώρα προέβη και σε μια ομολογία για την διαχείριση του ζητήματος εκ μέρους του Βερολίνου: «Και εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα. Ηδη το 2004 και το 2005 ήρθαν πολλοί πρόσφυγες και αφήσαμε να ασχοληθούν με αυτό η Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα», επισήμανε.

Επιπλέον, η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι, μεταξύ άλλων, και το Βερολίνο αντιστάθηκε για καιρό σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες στην ΕΕ, όπως την αναλογική κατανομή των προσφύγων καθώς και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, η οποία θα έφερνε περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία. «Η Γερμανία ήταν αρκετά ευτυχής, μετά τους πολλούς πρόσφυγες που υποδεχτήκαμε κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, για το γεγονός ότι τώρα άλλοι είχαν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Δεν γίνεται όμως έτσι».

Παραδέχεται τέλος ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν έλθει με αγαθές προθέσεις. Αυτό, συνεχίζει, καθιστά την ενσωμάτωση των προσφύγων ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Απορρίπτει πάντως την άμεση σύνδεση μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας. «Είναι απλώς λάθος ότι η τρομοκρατία ήρθε μόλις με τους πρόσφυγες, διότι ήταν εδώ ήδη από πριν, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που πρέπει να παρακολουθούμε».

«Κατρακυλά» η Μέρκελ, ανεβαίνει η Ακροδεξιά

Τα ποσοστά της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου υποχωρούν και περισσότεροι ψηφοφόροι στρέφονται στο εθνικιστικό-ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσοστό της CDU έχει μειωθεί στο 33% – είναι, δηλαδή, δύο μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και οκτώ μονάδες κάτω σε σύγκριση με το 2015. Η CDU παραμένει πρώτη σε δημοτικότητα, όμως η AfD αύξησε το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, στο 12%.

Ολα δείχνουν ότι η CDU αναμένεται ότι θα καταγράψει μεγάλες απώλειες στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, η πρώτη από τις οποίες θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Βερολίνο. Η AfD εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της και στις δύο αυτές περιοχές.

Επίσης, όλα αυτά, περίπου, έναν χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές. Είναι προφανές ότι αυτή η τελευταία δημοσκόπηση επισημαίνει τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν πολλοί για την καγκελάριο Μέρκελ μετά την απόφασή της να υιοθετήσει πολιτική ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...