1172
Δεκάδες σκηνές στο Ελληνικό όπου χρησιμοποιείται ως προσωρινός χώρος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών | Reuters

Plan B από την ΕΕ/ Τα ελληνικά νησιά να γίνουν στρατόπεδα προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2016, 10:49
Δεκάδες σκηνές στο Ελληνικό όπου χρησιμοποιείται ως προσωρινός χώρος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών
|Reuters

Plan B από την ΕΕ/ Τα ελληνικά νησιά να γίνουν στρατόπεδα προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2016, 10:49

Από την πρώτη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό, αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η μόνιμη αντίδραση των ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν ότι δεν υπήρχε στον ορίζοντα κάποιο άλλο εναλλακτικό σχέδιο. «Ακόμη κι αυτοί που δεν δέχονται τη συμφωνία δεν μας πρότειναν κάτι άλλο», είπε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο, τα πράγματα, όντως, έχουν αλλάξει δραματικά και τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, άφησε πρόσφατα εννοηθεί ότι μπορεί το όλο σχέδιο να καταρρεύσει. Είναι φανερό πως η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της γείτονας χώρας δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη συμφωνία για το Προσφυγικό.

Υπό το φόβο να συμβεί κάτι τέτοιο, η ΕΕ επεξεργάζεται ένα Plan B για να μην βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, το οποίο επικαλείται πληροφορίες ανώτερων διπλωματών, το συγκεκριμένο εναλλακτικό πλάνο θα έχει ως στόχο το εξής: να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα γιγαντιαίο προσφυγικό στρατόπεδο. Το αρχικό πλάνο ήταν η Τουρκία να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αυτές οδηγούνται στην Ελλάδα που με τη σειρά της δεν μπορεί πλέον να τις διαχειριστεί.

Το πλάνο της ΕΕ

Ωστόσο, από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν δέχονται να πάρουν το ποσοστό των προσφύγων που τους αναλογεί, δεν μένει τίποτα άλλο από το να παραμείνουν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Παρόμοιες σκέψεις Ευρωπαίων είχαν δημοσιευτεί τη Δευτέρα στη γερμανική εφημερίδα Bild. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε πως είναι σφόδρα πιθανό, τα ελληνικά νησιά να μετατραπούν από κέντρα υποδοχής σε ημι-μόνιμα προσφυγικά στρατόπεδα σαν και αυτά που έχουν δημιουργηθεί στα συριακά σύνορα με την Ιορδανία και τον Λίβανο.

An_Aerial_View_of_the_Za'atri_Refugee_Camp
Το αχανές στρατόπεδο προσφύγων Ζαατάρι, στην Ιορδανία

Επί του παρόντος, η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό το συγκεκριμένο πλάνο, έτσι που θα θεωρείται έτοιμο προς εφαρμογή. Από την άλλη, όμως, δείχνει να δοκιμάζει κάποιες ιδέες επί χάρτου θέλοντας να δείξει στον Ερντογάν ότι δεν θα δεχθεί απειλές. Ο Ερντογάν, μετά και την αποπομπή του Νταβούτογλου, δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή με τους Ευρωπαίους και να μην αποδεχθεί όλους τους όρους της συμφωνίας μόνο και μόνο για να κερδίσει το θέμα της βίζας που «καίει» τους τούρκους επιχειρηματίες, αλλά και αρκετούς ιδιώτες. Είναι ολοφάνερο πως η φιλοευρωπαϊκή πολιτική του Νταβούτογλου αποτελεί πλέον παρελθόν.

Τα προειδοποιητικά πυρά

Τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά από τον Ερντογάν ήρθαν την προηγούμενη Κυριακή, όταν κατηγόρησε πολλές χώρες της Ευρώπης για «σκληρότητα» επειδή έκλεισαν τα σύνορά τους και συνακόλουθα αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες. Την επόμενη ημέρα, βέβαια, επανήλθε σε πιο συμβιβαστικούς τόνους λέγοντας πως εξακολουθεί να επιθυμεί τη συμφωνία με την ΕΕ και την προσφορά των Βρυξελλών για το θέμα της βίζας.

Τα επαμφοτερίζοντα σημάδια που στέλνει η Αγκυρα, έχουν ανησυχήσει αρκετά τους ευρωπαίους ηγέτες και αυξάνουν τους φόβους τους ότι η συμφωνία μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει.

Ετσι και αλλιώς, η συμφωνία από την αρχή ήταν δύσκολη – ανεξάρτητα από τις απόψεις του Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο ότι βρήκε πολλούς αντιπάλους μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ηταν από τις λίγες φορές που ευρωβουλευτές της δεξιάς πτέρυγας και της αριστερής συντάχθηκαν επί του θέματος και αντέδρασαν λέγοντας πως ο Ερντογάν είναι εκείνος ο πολιτικός που αφαιρεί ελευθερίες μέσα στην Τουρκία και επιτίθεται με βαναυσότητα στους Κούρδους. Τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Τουσκ χρειάστηκε να καταβάλουν αρκετές προσπάθειες για να «πουλήσουν» τη συμφωνία και το κατάφεραν μόνο όταν παραδέχθηκαν πως δεν υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα. Από την άλλη, όμως, αυτή η εξέλιξη ενίσχυσε σημαντικά τον Ερντογάν.

Αντίσταση στον Ερντογάν

Σύμφωνα με το Politico, η ιδέα των Ευρωπαίων να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων θα είναι ένα σήμα προς τον Ερντογάν ότι δεν εξαρτώνται από αυτόν. Είναι αβέβαιο, όμως, αν ο τούρκος πρόεδρος θα πειστεί.

Ακόμη και αν η ΕΕ προσφέρει γιγαντιαία οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν τόσο πολύ που η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να τις διαχειριστεί, ενώ κινδυνεύει να περιπέσει σε ένα πολιτικό σπιράλ κρίσης.

Αυτό που ελπίζουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι ότι τελικά ο Ερντογάν θα πειστεί να συνεργαστεί, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δίχως τη βοήθεια της Ευρώπης ούτε κι αυτός θα καταφέρει να διαχειριστεί τα τρία εκατομμύρια σύρων προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Η Ευρώπη έχει υποσχεθεί έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Αγκυρα και ενδέχεται να της προσφέρει ακόμη περισσότερα, ενώ το θέμα της βίζας είναι πάντα ένα καλό δέλεαρ για τη δημοτικότητα του Ερντογάν στο εσωτερικό.

Πάντως, η συμφωνία πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα ρίξει το φταίξιμο στην Ευρώπη. Μόνο που θα είναι δύσκολο να πείσει τους συμπατριώτες του ότι ο ίδιος ήταν αμέτοχος και δεν φέρει σημαντικό βάρος της ευθύνης για την αποτυχία του σχεδίου.

EuObserver: «Σταματούν τα σχέδια για τη βίζα»

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, EuObserver, το θέμα με την προώθηση της συμφωνίας δεν είναι τόσο απλό. Οι ευρωβουλευτές που ασχολούνται με το σχέδιο της βίζας που θα δίδεται στους Τούρκους σταμάτησαν τις εργασίες τους, καθώς ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει εκ νέου όταν η Τουρκία εκπληρώσει τα 72 κριτήρια της συμφωνίας.

Όλα αυτά κατατείνουν σε ένα πρώτο συμπέρασμα ότι μόνο ρόδινη δεν είναι η κατάσταση με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Κάποιοι ευρωβουλευτές έλεγαν με νόημα ότι η μπάλα επιστρέφει πάλι στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν η Τουρκία δεν εκπληρώσει όλα τα συμφωνηθέντα κριτήρια δεν θα μπορέσει να αποκτήσει το πλεονέκτημα πρόσβασης στη ζώνη Σένγκεν.

Ωστόσο, παρά την προφανή οπισθοχώρηση του Ερντογάν, ελάχιστα έχει κάνει ως προς το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας, η Κομισιόν αφήνει να φανεί προς τα έξω ότι η αισιοδοξία δεν έχει χαθεί.

Καθημερινά πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις μεταξύ των αξιωματούχων της Κομισιόν και των τουρκικών Αρχών έτσι ώστε να εκπληρωθούν τα πέντε εναπομείναντα σημεία της συμφωνία που μέχρι τώρα έχουν μείνει κενό γράμμα. Παράλληλα, αξιωματούχος της Κομισιόν με γνώση του θέματος, αρνήθηκε ότι υπάρχει Plan B που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες σε περίπτωση που διαρραγούν οι σχέσεις με την Τουρκία.

«Οχι» από Σουλτς στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους!

Σε αυτό το οριακό σκηνικό ήρθαν να προστεθούν το βράδυ της Τετάρτης οι δηλώσεις προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς ο οποίος πάγωσε τα σχέδια για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που αφορούν τους τούρκους πολίτες – η κατάργηση της βίζας ήταν ένα από τα μεγάλα «κέρδη» της Αγκυρας στη συμφωνία με την ΕΕ.

«Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρουσία μάλιστα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Εζεμέν Μπαζκίρ, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ύστερα από 45λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών.

Ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

Ο τούρκος υπουργός επέμεινε στις θέσεις της Άγκυρας ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και υποστήριξε ότι με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία για την τρομοκρατία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...