192
|

Νέα συνάντηση Δένδια με Πάιατ: Στο επίκεντρο η τουρκική παραβατικότητα

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 11:59

Νέα συνάντηση Δένδια με Πάιατ: Στο επίκεντρο η τουρκική παραβατικότητα

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 11:59

Συνεργασία στο υπουργείο Εξωτερικών είχαν την Τρίτη Νίκος Δένδιας και Τζέφρι Πάιατ, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον αμερικανό πρεσβευτή τις τελευταίες εξελίξεις με τον πλου του τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis» και της συνοδείας του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την τουρκική παραβατικότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης.

Διά του εκπροσώπου του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για να συμπληρώσει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».