525
Ο αντικαγκελάριος Στράχε μιλά σε δημοσιογράφους | REUTERS/Leonhard Foeger

Σε περιδίνηση η κυβέρνηση Κουρτς: Παραιτήθηκε ο Στράχε, πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 12:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/05/2019, 14:00
Ο αντικαγκελάριος Στράχε μιλά σε δημοσιογράφους
|REUTERS/Leonhard Foeger

Σε περιδίνηση η κυβέρνηση Κουρτς: Παραιτήθηκε ο Στράχε, πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 12:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/05/2019, 14:00

Σε κρίση που ενδεχομένως θα φέρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές έχει περιπέσει η κυβέρνηση στην Αυστρία μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τις συνομιλίες του αντικαγκελάριου Χαιντς-Κρίστιαν Στράχε με τον ρωσικό παράγοντα.

Ο ακροδεξιός πολιτικός και εταίρος της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την παραίτησή του το μεσημέρι του Σαββάτου, την ώρα που και από την κυβερνητική πλευρά τόνιζαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία μαζί του.

«Εκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό», ανέφερε στη δήλωσή του ο 49χρονος Στράχε που απέδωσε την υπόθεση σε «στοχευμένη πολιτική επίθεση».

Ο Στράχε έκανε ακόμη λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του και για συνωμοσίες κατά του κόμματός του. Ισχυίστηκε ότι υπάρχει ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών και παραβίαση νόμων.

Η λήψη του βίντεο, όπως είπε, είναι παράνομη λήψη και αφορά μια καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ιμπίζα. Παραδέχτηκε ακόμη ότι στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Επιπλέον, παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά πάντως έκανε και μία διεξοδική αναδρομή στη «συνεπή και υπεύθυνη» σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων, τα τελευταία 14 χρόνια, εκθειάζοντας τη συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο επί σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Τον Στράχε θα διαδεχτεί ο υπαρχηγός του στο κόμμα των Ελευθέρων και υπουργός Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ. Πρόκειται για τον υποψήφιο που είχε ηττηθεί στην περιπετειώδη προεδρική εκλογή 2016 από τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Πριν από τη δήλωση ο Στράχε συναντήθηκε με τον καγκελάριο Κουρτς, ενώ αναμένονται και δηλώσεις του ίδιου του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Προς εκλογές η Αυστρία;

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τις επόμενες ώρες είναι αν είναι εφικτό να συνεχίσει να υπάρχει ο κυβερνητικός συνασπισμός ή αν η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες πιθανόν στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μέσα στην ημέρα, πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική της έκδοση της εφημερίδας Kurier, ήθελαν τον Κούρτς να προχωρά σε εκλογές για να δώσει ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση.

Ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς φέρονται να απορρίπτουν την παράταση ζωής του συνασπισμού απλώς με την αντικατάσταση του Στράχε, καθώς η παραμονή αυτού του κυβερνητικού σχήματος θα ήταν, για τους ίδιους, «καταστροφική» για την εικόνα της Αυστρίας στο εξωτερικό.

Η Kurier επικαλείται μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος που είπε ότι «η ιστορία έχει τελειώσει οριστικά».

Εν τω μεταξύ και η αντιπολίτευση έχει αρχίσει να πιέζει την κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν μία ή περισσότερες παραιτήσεις.

Ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος ηγείται της ισχυρότερης οργάνωσης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, απαίτησε νωρίτερα το Σάββατο την άμεση παραίτηση του Στράχε όπως και του αρχηγού της ΚΟ των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση.

Το σκάνδαλο ξέσπασε αργά την Παρασκευή μετά το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, το οποίο δείχνει τον Στράχε να προτείνει την παροχή κρατικών συμβάσεων για έργα υποδομών σε μια γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια από τη Ρωσία και εν δυνάμει δωρήτρια του ακροδεξιού πολιτικού.

Η συνάντηση είχε γίνει στην Ιμπιζα της Ισπανίας τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές που έφεραν το Κόμμα των Ελευθέρων στην εξουσία και οδήγησαν τον Στράχε τη θέση του αντικαγκελάριου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...