404
Το κτίριο που στεγάζει τον όμιλο The Brittanica Group στο Σικάγο | Shutterstock

Στο κατώφλι της Γουόλ Στριτ η Εγκυκλοπαίδεια Brittanica

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 13:53
Το κτίριο που στεγάζει τον όμιλο The Brittanica Group στο Σικάγο
|Shutterstock

Στο κατώφλι της Γουόλ Στριτ η Εγκυκλοπαίδεια Brittanica

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 13:53

Η Εγκυκλοπαίδεια Britannica ετοιμάζεται να εισέλθει στο αμερικανικό χρηματιστήριο ελπίζοντας σε μία αποτίμηση ύψους ενός δισ. δολαρίων στην αρχική δημόσια προσφορά της.

Ο εκδοτικός οίκος που βρίσκεται πίσω από την θρυλική εγκυκλοπαίδεια, βρίσκεται σε συζητήσεις για το ντεμπούτο της στη Wall Street, το οποίο θα μπορούσε να γίνει τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Encyclopaedia Britannica Inc., γνωστή για την έκδοση της παλαιότερης αγγλόφωνης εγκυκλοπαίδειας γενικών γνώσεων, συνεργάζεται με συμβούλους για την αρχική δημόσια προσφορά και επιδιώκει αποτίμηση ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Η εγκυκλοπαίδεια ανήκει στον ελβετό τραπεζίτη Γιάκομπ Σάφρα από το 1996.

Η κίνηση για την είσοδο στο χρηματιστήριο θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή για την εγκυκλοπαίδεια, η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Εδιμβούργο το 1768, αρχικά ως λεξικό τεχνών και επιστημών, περιλαμβάνοντας λήμματα για χώρες, τοποθεσίες και πόλεις.

Μια διαφήμιση για την πρώτη έκδοση στα τέλη Δεκεμβρίου 1768 ανέφερε ότι το βιβλίο θα περιλάμβανε «ακριβείς ορισμούς και εξηγήσεις όλων των όρων, όπως εμφανίζονται με τη σειρά του αλφαβήτου».

Η πρώτη έκδοση του έργου αποτελούνταν από τρεις τόμους και πωλούνταν με συνδρομή σε διάστημα τριών ετών.

Ως προσπάθεια χαρτογράφησης του συνόλου της ανθρώπινης γνώσης, η έκδοση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Διαφωτισμού, σημειώνει η Telegraph.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν την πρώτη έκδοση, τυπώθηκαν περισσότερα από επτά εκατομμύρια ολοκληρωμένα σετ της Εγκυκλοπαίδειας Britannica, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ των 120.000 τεμαχίων το 1990, η χρονιά μετά την πτώση του Τείχους.

Η  έκδοση αντιμετώπισε αυξημένο ανταγωνισμό από το Διαδίκτυο, το οποίο έκανε τη γνώση πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη.

Μέχρι το 2012, η Εγκυκλοπαίδεια Britannica πήρε την απόφαση να σταματήσει την έντυπη έκδοση των 32 τόμων, λέγοντας ότι έπρεπε «να διαφοροποιηθεί και να ψηφιοποιηθεί». Σήμερα, υπάρχει στο Διαδίκτυο ως Britannica.com, προσελκύοντας επτά δισεκατομμύρια προβολές σελίδων κάθε χρόνο.

Η εταιρεία έχει έσοδα από ψηφιακές διαφημίσεις και online συνδρομές για πρόσβαση σε μεγαλύτερο τμήμα του site, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών γνώσεων.

Αλλα έσοδα προέρχονται από διαδικτυακά εργαλεία μάθησης.

Η εταιρεία, Encyclopedia Britannica Inc, εδρεύει σήμερα στο Σικάγο και εκδίδει και άλλα γνωστά βιβλία αναφοράς, όπως το αγγλόφωνο λεξικό Merriam-Webster.

Το 2022, η εταιρεία ανέφερε ότι είχε ετήσια έσοδα περίπου 100 εκατ. δολάρια.

Η είσοδος στο χρηματιστήριο αναμένεται να αποφέρει στον Σάφρα σημαντικά κέρδη. Ο επενδυτής είναι μέλος της ομώνυμης οικογένειας που δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και έχει περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει χρηματοδοτήσει ταινίες του Γούντι Αλεν.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στα δικαστήρια για τα έσοδα από τις ταινίες, με τον σκηνοθέτη να ισχυρίζεται ότι του οφείλονται 14 εκατ. δολάρια. Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά το 2002.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...