378
Το 2016 ο Σι Γιονγκσίν υπήρξε εκπρόσωπος στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, προσελκύοντας έτσι πάνω του όλες τις κάμερες | REUTERS/Jason Lee

Στο εδώλιο μπίζνεσμαν καλόγερος ιστορικής βουδιστικής μονής

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2025, 19:46
Το 2016 ο Σι Γιονγκσίν υπήρξε εκπρόσωπος στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, προσελκύοντας έτσι πάνω του όλες τις κάμερες
|REUTERS/Jason Lee

Στο εδώλιο μπίζνεσμαν καλόγερος ιστορικής βουδιστικής μονής

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2025, 19:46

Ενας βουδιστής καλόγερος ονόματι Σι Γιονγκσίν, επικεφαλής του βουδιστικού ναού Σαολίν, όπου γεννήθηκε και το κουνγκφού, κατηγορείται από τις αρχές τις άθεης Κίνας για «σοβαρές παραβιάσεις των βουδιστικών αρχών». Τέτοιο κατηγορητήριο θα ήταν αστείο και θα έτριζε συθέμελα το μαυσωλείο του Μάο, αν δεν συμπληρωνόταν με υλιστικά στοιχεία: «Υπεξαίρεσε και κεφάλαια που προορίζονταν για διάφορα έργα». Ετσι μάλιστα, συνεννοούμαστε.

Το πρώτο σκέλος των κατηγοριών αφορά ερωτικές περιπέτειες του μοναχού και την πατρότητα ενός νόθου τέκνου. Αρχισαν οι σχετικές έρευνες και για τα δύο σκέλη της υπόθεσης, αφού προηγουμένως είχε βουίξει το κινεζικό web, δηλαδή η social media πλατφόρμα WeChat, που τυγχάνει συνδυασμός Facebook και WhatsApp, όπως έγραψε η Corriere della Sera.

Το ίδιο το μοναστήρι επιβεβαίωσε την είδηση και, επίσης μέσω WeChat, ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω έχει ήδη αποπεμφθεί από την αρχηγία της μονής, με ανάκληση της χειροτονίας του. Ακόμη και η Κινεζική Βουδιστική Ενωση επικρότησε τη δίωξη που εξαπέλυσαν οι «σύντροφοι».

Πάντως ο αποπεμφθείς από τη μονή και διωκόμενος από το κράτος έκανε κανονικά μπίζνες εκεί από το 1999. Τον αποκαλούσαν μάλιστα «διευθύνοντα σύμβουλο μοναχό», αφού επί ημερών του το βουδιστικό προσκύνημα, ηλικίας 1.500 ετών, απέκτησε εμπορικό σήμα, έγινε τουριστική ατραξιόν, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό πλατό, κ.λπ. Κατά το ιταλικό δημοσίευμα εκεί γυρίστηκαν ταινίες και σειρές με «φανταστικές περιπέτειες ιπτάμενων πολεμιστών». Και με καταβολή πολλών ρεαλιστικών δολαρίων, βέβαια.

Το κατηγορητήριο, το οποίο συνέταξαν από κοινού η αστυνομία, ο εισαγγελέας, η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και οι βουδιστικές αρχές, επικεντρώνει στη μετατροπή της μονής σε εμπορική επιχείρηση, όπως άλλωστε έλεγαν από καιρό και οι απλοί βουδιστές πιστοί, ενοχλημένοι από την υπερβολική εμπορευματοποίηση ενός από τους σημαντικότερους βουδιστικούς χώρους της Κίνας.

Οι μοναχοί του ναού είναι γνωστοί παγκοσμίως για την πειθαρχία τους και για τα πολύπλοκα συστήματα μάχης που έχουν εφεύρει στο διάβα του χρόνου. Υπό την καθοδήγηση του Σι Γιονγκσίν, έγραψε η Corriere, ίδρυσαν και θίασο με παγκόσμια ζήτηση και εμφανίστηκαν, με το αζημίωτο πάντα, σε επιδείξεις, ενώ έστειλαν και εκατοντάδες καλογεροπαίδια σε διάφορες σχολές κουνγκφού. Μπίζνες κανονικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου. Και το 2015 είχε κατηγορηθεί για ερωτοδοευλειές και κλοπές, είχε εξαφανιστεί από όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις αρκετούς μήνες, τελικά όμως αθωώθηκε το 2017. Η Corriere σχολίασε: «Ισως τότε τον βοήθησε το κομπόδεμα που είχε κρύψει κάτω από το χαλί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...