475
Ο Ασάνζ στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού τον Φεβρουάριο του 2016 | REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Στο αρχείο βάζει η Σουηδία την υπόθεση βιασμού από τον Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 13:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/05/2017 17:48
Ο Ασάνζ στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού τον Φεβρουάριο του 2016
|REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Στο αρχείο βάζει η Σουηδία την υπόθεση βιασμού από τον Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 13:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/05/2017 17:48

Εισαγγελείς στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι θα τερματιστεί η προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες κατά του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασανζ, ο οποίος κατηγορούνταν ότι βίασε μία γυναίκα το 2010.

Πρόκειται για μια υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και επτά χρόνια, η οποία έχει αναγκάσει τον Ασανζ να αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία.

«Δεν συγχωρώ, ούτε ξεχνώ», τόνισε ο αυστραλός ακτιβιστής σε σχόλιό του στο Twitter. «Κρατούμαι τα τελευταία επτά χρόνια χωρίς αιτία σύλληψης, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωσαν και το όνομά μου συκοφαντήθηκε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του μία φωτογραφία (που δεν είναι σαφές αν είναι πρόσφατη) στην οποία δείχνει εμφανέστατα ικανοποιημένος.

Ο 45χρονος Ασανζ φοβάται ότι με αφορμή την υπόθεση θα εκδιδόταν στη Σουηδία και από εκεί στις ΗΠΑ για τη διαρροή στρατιωτικών εγγράφων μέσω του Wikileaks. Μόλις την Τετάρτη απελευθερώθηκε η Τσέλσι Μάνιγγκ, από την οποία είχε διαρρεύσει στο Wikileaks το υλικό.

Ωστόσο το 2015 οι δικηγόροι του κατάφεραν να φέρουν στο Λονδίνο τους σουηδούς εισαγγελείς οι οποίοι ανέκριναν τον Ασανζ για την υπόθεση.

Αν και δεν είναι πλέον υπό έρευνα στη Σουηδία, παραμένει καταζητούμενος στη Βρετανία για την παραβίαση των όρων που του είχαν θέσει τα δικαστήρια. Το Associated Press σημειώνει ότι για την ώρα δεν είναι σαφές αν η νομική του κατάσταση στη Βρετανία θα αλλάξει.

Πέρα από αυτό, η βρετανική αστυνομία, μετά τις ανακοινώσεις από τη Σουηδία επιβεβαίωσε ότι ο Ασάνζ θα συλληθεί εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία που του παρέχει άσυλο, διότι υπάρχει εναντίον του ένταλμα στη Βρετανία από τον Ιούνιο του 2012.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι έγκειται στην αστυνομία να αποφασίσει αν ο Ασάνζ θα πρέπει να συλληφθεί εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία. Ερωτηθείσα αν θα υποστήριζε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, η Μέι απάντησε, διπλωματικά: «Εξετάζουμε τα αιτήματα έκδοσης κατά περίπτωση όταν τα λαμβάνουμε. Και σε σχέση με τον Τζούλιαν Ασάνζ, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, είναι επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας».

Καταζητούμενος σε  Βρετανία και ΗΠΑ

Λόγω της υπόθεσης στη Σουηδία, ο Ασάνζ φυλακίστηκε για λίγες ημέρες σε βρετανική φυλακή τον Δεκέμβριο του 2010, και έπειτα πέρασε περίπου ενάμιση χρόνο σε κατ’οίκον περιορισμό στην βρετανική επαρχία.

Αργότερα κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού όπου και παραμένει. Το 2015 σταμάτησε πάντως η 24ωρη παρακολούθηση από την βρετανική αστυνομία

Η αλλαγή στη χώρα με την αποχώρηση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα και την ανάληψη καθηκόντων από τον Λενίν Μορένο στις 24 Μαΐου δεν αναμένεται να αλλάξει τη θέση της χώρας.

Παρά ταύτα, το κλίμα εναντίον του στις ΗΠΑ ήταν και παραμένει κακό. Η διακυβέρνηση Ομπάμα τήρησε σκληρή γραμμή εναντίον του, η οποία δεν φαίνεται να έχει μεταβληθεί από την διακυβέρνηση Τραμπ.

Ο Μάικ Πόμπεο, νέος διευθυντής της CIA, χαρακτήρισε μάλιστα το Wikileaks «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών» και απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς θεωρεί από την πλευρά του την σύλληψη του Ασάνζ προτεραιότητα, αν και δεν υπάρχουν διατυπωμένες κατηγορίες εναντίον του από την αμερικανική δικαιοσύνη, κάτι που είναι στα σχέδια του υπουργείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...