262
Νίκος Δένδιας και Εντι Ράμα σε φωτογραφία από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στην Αλβανία - η συμφωνία για τη Χάγη έχει θορυβήσει την Αγκυρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα ο Ράμα μετά την Αγκυρα – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 08:39
Νίκος Δένδιας και Εντι Ράμα σε φωτογραφία από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στην Αλβανία - η συμφωνία για τη Χάγη έχει θορυβήσει την Αγκυρα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα ο Ράμα μετά την Αγκυρα – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 08:39

Μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Αγκυρα και την υπογραφή σειράς συμφωνιών με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, βρίσκεται στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών.

Την Τρίτη, Δένδιας και Ράμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συζητήθηκε η πρόσφατη διμερής συμφωνία για την από κοινού προσφυγή στη Χάγη για τις εκκρεμότητες της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» του Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος, το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην Αγκυρα, Ράμα και Ερντογάν υπέγραψαν κοινή πολιτική δήλωση για τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, ενώ επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

Πριν την αναχώρησή του από την Αγκυρα, ο αλβανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε μαζί με τον τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι την Στρατιωτική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών Συστημάτων της Τουρκίας (ASELSAN).

Στις δηλώσεις του ο τούρκος αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία και η Αλβανία στηρίζουν η μία την άλλη σε καλές και κακές στιγμές και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον αμυντικό κλάδο, ως δείκτη αυτής της φιλίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες που ανέπτυξε η ASELSAN στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...