380
Στην απάντησή του ο Εντι Ράμα υπενθύμισε τη συμφωνία για την παραπομπή του ζητήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης | Reuters

Εντι Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 10:17
Στην απάντησή του ο Εντι Ράμα υπενθύμισε τη συμφωνία για την παραπομπή του ζητήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
|Reuters

Εντι Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 10:17

Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, «φούντωσε» την πολιτική αντιπαράθεση στη γειτονική Αλβανία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα για «μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» με την Αθήνα και επικίνδυνες για τα δικαιώματα της Αλβανίας, υπαναχωρήσεις.

Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης, ο Ράμα έκανε λόγο για εθνικιστική και λαϊκιστική λάσπη που εκτοξεύεται από αδαείς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά», διευκρίνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου (εδώ) για την παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη.

Οπως το 1990, όταν η Αλβανία είχε αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια, η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει -υποστήριξε ο αλβανός πρωθυπουργός- έτσι και τώρα τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να εμπλακούν στην αντίστοιχη απόφαση της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή του ζητήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η ανακοίνωση τής από κοινού προσφυγής στη Χάγη ήρθε αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, στα Τίρανα.

Πέραν του πρακτικού σκέλους του ζητήματος (την οριστική διευθέτηση μίας εκκρεμότηταςσ 11 και πλέον ετών) η συμφωνίας εξέπεμψε και ένα σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τη Χάγη, ακόμα και αν η απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα δικαιώσει 100% τις ελληνικές επιδιώξεις.

«Εχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», είχε ανακοινώσει τότε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Εντι Ράμα.

«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...