207
Η Νάνσι Πελόζι μιλά στους δημοσιογράφους στο Κογκρέσο | REUTERS/Jonathan Ernst

Στην Ασία την Κυριακή η Πελόζι – καμία αναφορά στην Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2022, 11:14
Η Νάνσι Πελόζι μιλά στους δημοσιογράφους στο Κογκρέσο
|REUTERS/Jonathan Ernst

Στην Ασία την Κυριακή η Πελόζι – καμία αναφορά στην Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2022, 11:14

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ξεκινά την επίσκεψή της σε τέσσερις ασιατικές χώρες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, χωρίς να γίνεται αναφορά στην Ταϊβάν.

Η πρόθεσή της να επισκεφθεί την Ταϊβάν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κίνας, και τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Σι Τζιπίνγκ στον Τζο Μπάιντεν, στη μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη.

Η Πελόζι «ηγείται αποστολής του Κογκρέσου στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, με επισκέψεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία», ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η περιοδεία της θα περιλαμβάνει αυτές τις χώρες, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν το ταξίδι της Πελόζι -τρίτης στη σειρά αντικατάστασης του αμερικανού προέδρου- θα έχει ίσως και άλλες στάσεις.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Κίνα θεωρεί ότι επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα προς αυτούς που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου.

Ο κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τον αμερικανό ομόλογό του την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να σεβαστεί την αρχή της «ενιαίας Κίνας» διαμηνύοντας πως «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Η Κίνα «θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε σήμερα ο Σεν Τζίνκε, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, αναφερόμενος στην Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...