273
Επί 2 ώρες και 17 λεπτά συνομιλούσαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ. Το στιγμιότυπο είναι από μετάδοση παλαιότερης τηλεδιάσκεψης των δύο ηγετών σε γιγαντοοθόνη, στο Πεκίνο | Kevin Frayer/Getty Images

Μπάιντεν και Σι τα είπαν για τη «φωτιά» που άναψε η Πελόζι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 20:54
Επί 2 ώρες και 17 λεπτά συνομιλούσαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ. Το στιγμιότυπο είναι από μετάδοση παλαιότερης τηλεδιάσκεψης των δύο ηγετών σε γιγαντοοθόνη, στο Πεκίνο
|Kevin Frayer/Getty Images

Μπάιντεν και Σι τα είπαν για τη «φωτιά» που άναψε η Πελόζι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 20:54

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τα είπαν την Πέμπτη 28 Ιουλίου σε μαραθώνια τηλεδιάσκεψη διαρκείας δύο ωρών και 17 λεπτών! Κατά τα μεταδιδόμενα από τα αμερικανικά Μέσα, όλη η συζήτησή τους αναλώθηκε στο θέμα της Ταϊβάν/Ταϊπέι, το οποίο μεταφράζεται σε ζήτημα περιφερειακής κυριαρχίας.

«Ειλικρινή» χαρακτήρισαν τα ίδια Μέσα την ανταλλαγή απόψεων, παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων αυξάνονται. Η ελπίδα, πάντως, του αμερικανού προέδρου είναι να σταθεροποιηθούν οι αμερικανοσινικές σχέσεις, ιδίως τώρα που μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και η προσοχή του Λευκού Οίκου είναι στραμμένη σε αυτόν.

Το συμπέρασμα απ’ όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με την τηλεδιάσκεψη είναι το εξής: ο Σι προσέφερε στον Μπάιντεν μία εξαιρετικά δυσοίωνη προειδοποίηση σχετικώς με την Ταϊβάν και το πιθανολογούμενο ταξίδι της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της αμερικανικής Βουλής. «Οποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται», είπε ο Κινέζος, «και εμείς ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά αυτό μπορεί να το αντιληφθεί».

Προς το παρόν ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει περαιτέρω στοιχεία για την πέμπτη κατά την περίοδο της διοίκησης Μπάιντεν συνομιλία των δύο ηγετών. Η αισιοδοξία δεν περισσεύει στην αμερικανική πλευρά, ωστόσο κρίνεται ελπιδοφόρος ο τρόπος της σταθερής επικοινωνίας μεταξύ των Μπάιντεν και Σι. Η προσωπική σχέση, λένε οι σύμβουλοι του προέδρου, βοηθάει στην αποφυγή της όξυνσης και της αντιπαράθεσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξετάζει και την περίπτωση άρσεως κάποιων από τους περιορισμούς που εισήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ επί προεδρίας του και οι οποίοι πλήττουν τόσο την κινεζική οικονομία όσο και την αμερικανική στις πληθωριστικές συνθήκες του παρόντος. Από πλευράς της και στο φως όλων αυτών, η Πελόζι δεν έχει κάνει ακόμη καμία δήλωση για τα σχέδιά της να επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...