260
Ο Ταγίπ Ερντογάν προσευχήθηκε με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο | © Intime p.a./ΜΕΧΜΕΤ ΣΙΡΙΝ ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ

Yβρις επικών διαστάσεων: Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν για την πρώτη προσευχή

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2020, 12:56
Ο Ταγίπ Ερντογάν προσευχήθηκε με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο
|© Intime p.a./ΜΕΧΜΕΤ ΣΙΡΙΝ ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ

Yβρις επικών διαστάσεων: Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν για την πρώτη προσευχή

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2020, 12:56

Με παρόντα τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άρχισαν την Παρασκευή οι προσευχές των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία –μια τελετή που γυρίζει τον χρόνο και τις αντιλήψεις δεκαετίες, αν όχι αιώνες, πίσω.

Εχουν περάσει 86 χρόνια από τότε που ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» μετέτρεψε τον εμβληματικό βυζαντινό ναό, που επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας λειτουργούσε ως τζαμί σε μουσείο. Τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν γυρίζει τα ρολόγια της Ιστορίας πίσω και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, προσυπογράφει τη μετατροπή του μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς και πάλι σε τέμενος.

Φορώντας μάσκα και υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας, ο Ερντογάν και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας έδωσαν το «παρών», σε ένα επικοινωνιακό σόου α λα τούρκα. Πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε, όπως προβλέπει το τυπικό της προσευχής στο Ισλάμ. Μάλιστα ο Ερντογάν διάβασε και μέρος της προσευχής, σε μια στιγμή που μπορεί και να ιδωθεί ως το τέλος του κοσμικού κράτους στην Τουρκία.

Την προσευχή τέλεσε ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος προχώρησε στον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων.

Το εσωτερικό του ναού έχει στρωθεί με γαλάζια χαλιά, ενώ τα μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες έχουν καλυφθεί με παραπετάσματα. Εχουν ακόμη αναρτηθεί υφάσματα με εδάφια του Κορανίου.

Εν τω μεταξύ, πολλές χιλιάδες κόσμου έσπευσαν έξω από την Αγία Σοφία από τα ξημερώματα της Παρασκευής, αναμένοντας την έναρξη των προσευχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...