677
O Τόμας Μίλερ και ο Σβεν Ουλραϊχ πανηγυρίζουν μετά το ματς με τη Ντόρτμουντ | Federico Gambarini/Pool via REUTERS

Στη Γερμανία είναι Μπάγερν… Μονάχη

Sportscaster Sportscaster 27 Μαΐου 2020, 13:35
O Τόμας Μίλερ και ο Σβεν Ουλραϊχ πανηγυρίζουν μετά το ματς με τη Ντόρτμουντ
|Federico Gambarini/Pool via REUTERS

Στη Γερμανία είναι Μπάγερν… Μονάχη

Sportscaster Sportscaster 27 Μαΐου 2020, 13:35

Είναι τέτοια η ποιότητα του ρόστερ της, που η Μπάγερν Μονάχου μπορεί να κερδίζει ακόμη κι όταν οι μεσοεπιθετικοί της έχουν εξουδετερωθεί. Οπως χθες (Τρίτη) στο «Klassiker» Νο 126 με αντίπαλο την Μπορούσια του Ντόρτμουντ.

Ο Γιόσουα Κίμιχ, που μέχρι πριν από λίγο καιρό αγωνιζόταν ως δεξιός μπακ, της χάρισε μια νίκη τίτλου στο «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ» με ένα γκολ που το περιμένεις από τον Μέσι, τον Νεϊμάρ, τον Αζάρ, αλλά όχι από έναν παίκτη που κερδίζει το ψωμί του ως ανασταλτικός. Η «λόμπα» του από το ημικύκλιο της περιοχής, που «κρέμασε» τον αντίπαλο τερματοφύλακα, είναι ό,τι πιο θεαματικό έχουμε δει από τότε που ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του. Σύμφωνα με την AWS, τη στατιστική υπηρεσία της Μπουντεσλίγκα, οι πιθανότητες να σκοράρει από εκείνο το σημείο ήταν μόλις 6%.

Στην άλλη «φάση του αγώνα» πρωταγωνίστησε ο αριστερός μπακ των Βαυαρών, Αλφόνσο Ντέιβις. Τη στιγμή που το τρομερό παιδί της Ντόρτμουντ, Ερλινγκ Χάαλαντ, ήταν έτοιμος να… πυροβολήσει προς την εστία της Μπάγερν, ο 19χρονος Καναδός εμφανίστηκε «από το πουθενά» και τον πρόλαβε πριν πατήσει τη σκανδάλη. Το σωτήριο σπριντ του μετρήθηκε στα 35,3 χλμ/ώρα!

Κατά τα άλλα, ο Νόιερ απέκρουσε το μοναδικό αξιόλογο σουτ που του έγινε (80′), ο Μπόατενγκ σταμάτησε την μπάλα προτού περάσει τη γραμμή τέρματος, στη μόνη φάση που ο τερματοφύλακάς του δεν κατάφερε να αντιδράσει, κι έτσι, με αυτό το 1-0, η Μπάγερν αναχώρησε από τη Βεστφαλία με προβάδισμα επτά βαθμών, έξι αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν. Σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια για 8η διαδοχική χρονιά.

Μετά το γκολ (43′) η Ντόρτμουντ παραδόθηκε στη μοίρα της. Εάν είχε το «Κίτρινο Τείχος» στο πλευρό της, ίσως ο διαιτητής, Τομπίας Στίλερ, να μην «έκλεινε τα μάτια» στο πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Ζερόμ Μπόατενγκ, διώχνοντας την μπάλα με τον αγκώνα, δίκην γκολκίπερ. Αλλά στο άδειο από τους οπαδούς της γήπεδο, με την επίμαχη φάση δεν ασχολήθηκαν ούτε οι χειριστές του VAR. Δεν ένιωσαν καμία πίεση, για να το κάνουν. Οι φωνές που έφταναν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ήταν ηχητικό εφέ του γερμανικού Sky, που μετέδιδε το ντέρμπι. Ηχος κοινού που «μυρίζεται» γκολ, όταν η Ντόρτμουντ βρισκόταν στην επίθεση, και αποδοκιμασίες, όταν η μπάλα βρισκόταν στα πόδια των παικτών της Μπάγερν.

Το «Klassiker» έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία να διαφημιστεί σε ένα δυνητικό τηλεοπτικό κοινό ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Δεν είχε θέαμα, ούτε δράμα. Η Ντόρτμουντ έμεινε «άσφαιρη» για πρώτη φορά μετά το αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Μόναχο, πριν από έξι μήνες. Σε 17 ματς είχε σκοράρει 51 γκολ, ενώ μέσα στο 2020 μετρούσε εννέα νίκες σε 10 αγώνες. Αλλά, όταν απέναντί της έχει την Μπάγερν, όλα της φαίνονται βουνό.

«Αφλογιστία» έπαθαν και οι δύο από τους πιο αποτελεσματικούς «στράικερ» της Ευρώπης: ο Λεβαντόφσκι και ο Χάαλαντ, που εφέτος έχουν πετύχει από 41 γκολ (σε όλες τις διοργανώσεις). Ο Πολωνός είχε ένα δοκάρι, προς το τέλος του ματς, ενώ δεν του δόθηκε ένα πέναλτι, σε δυνατό σπρώξιμο του Ακάντζι. Ο Νορβηγός, που πάλευε ανάμεσα σε δύο και τρεις αντιπάλους, κατέγραψε πέντε τελικές προσπάθειες -τις μισές της ομάδας του-, όμως αυτή τη φορά δεν βρήκε δίχτυα.

Εδώ που τα λέμε, κλασικό ντέρμπι στη Γερμανία δεν υπάρχει. Οι αναμετρήσεις της Μπάγερν με την Ντόρτμουντ ονομάστηκαν «Klassiker», καταχρηστικώς. Οι Βαυαροί δεν έχουν εγχώριο παραδοσιακό αντίπαλο, όπως η Ρεάλ (την Μπαρτσελόνα), η Λίβερπουλ (τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), η Γιουβέντους (τη Μίλαν και την Ιντερ), ή ο Παναθηναϊκός (τον Ολυμπιακό). Απλώς, τα τελευταία 30 χρόνια η Ντόρτμουντ έχει αμφισβητήσει την κυριαρχία της Μπάγερν πέντε φορές: τις περισσότερες από κάθε άλλο γερμανικό σύλλογο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, η Μπάγερν κατέκτησε 18 «σαλατιέρες», κι από το 1999 μέχρι σήμερα, 15 σε σύνολο 21. Τώρα πάει για την όγδοη σε οκτώ χρόνια, και 29η στα χρονικά της Μπουντεσλίγκα.

Η Ντόρτμουντ έκανε μεγάλα όνειρα για εφέτος. Τουλάχιστον μέχρι τη συντριβή της (4-0) στην έδρα της Μπάγερν, τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, το τέλος της σεζόν θα τη βρει με άδεια χέρια, καθώς έχει αποκλειστεί από το Κύπελλο Γερμανίας και το Τσάμπιονς Λιγκ. Η θέση του προπονητή της, Λουσιάν Φαβρ, είναι εξαιρετικά επισφαλής, όπως γράφει σήμερα η Bild. Ο ελβετός τεχνικός θα κλείσει δύο χρόνια στη Βεστφαλία, έχοντας κατακτήσει μόνον ένα Σούπερ Καπ (2019).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...