306
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Athens Gala Dinner του Economist | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST ATHENS GALA /ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Σταϊκούρας στον Economist: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 22:09
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Athens Gala Dinner του Economist
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST ATHENS GALA /ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Σταϊκούρας στον Economist: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 22:09

«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρέμβασή του το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση του Economist «The World Ahead 2023 – Athens Gala Dinner»

Προς επίρρωση των λεγoμένων του, ο υπουργός εστίασε στα παρακάτω επτά σημεία:

  • «Υπερβαίνουμε τις προσδοκίες για ανάπτυξη. Η Κομισιόν κάνει λόγο για διπλάσιο ρυθμό το 2022 από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ακόμη υψηλότερο το 2023.
  • Εχει αλλάξει η σύνθεση του ΑΕΠ ως προς τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, και η Κομισιόν θεωρεί ότι την περίοδο 2022- 2024 η Ελλάδα θα είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Ενώ, η χώρα έχει πλέον έξι κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων, που ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ.
  • Η ανεργία μειώνεται στο επίπεδο του 2010 και αυξάνεται η απασχόληση.
  • Εχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τραπεζικό τομέα, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των καταθέσεων.
  • Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την πιο σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.
  • Υπήρξε μείωση ρεκόρ στο δημόσιο χρέος, κατά 50 μονάδες σε μια τριετία.
  • Προωθήθηκε και υλοποιήθηκε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφέρθηκε στο ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον (π.χ. υψηλές τιμές ενέργειας, πίεση στα νοικοκυριά) και υποστήριξε ότι είναι κορυφαίας σημασίας να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια συνεπής δημοσιονομική πολιτική.

Προσέθεσε ότι το δημόσιο χρέος είναι μεν βιώσιμο και σε φθίνουσα πορεία αλλά παραμένει υψηλό, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το και ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως επεσήμανε.

Επανέλαβε, τέλος, τις επτά προτεραιότητες που θέτει η χώρα, όπως π.χ. την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών (πρωτοβάθμια υγεία κ.ά.), την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μέσω και της αποεπένδυσης του κράτους, τη διατήρηση της προσπάθειας για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και τα κίνητρα για τη νέα οικονομική δομή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...