2426
Η Σοφία Μπεκατώρου στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η Ολυμπιονίκης έγινε αφορμή να βγεί στην επιφάνεια ό,τι σάπιο υπάρχει στη Δανιμαρκία του ελληνικού αθλητισμού | INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / CreativeProtagon

Πρόεδρος Ομοσπονδίας: τα έχει όλα και… συμφέρει

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης 24 Ιανουαρίου 2021, 11:00
Η Σοφία Μπεκατώρου στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η Ολυμπιονίκης έγινε αφορμή να βγεί στην επιφάνεια ό,τι σάπιο υπάρχει στη Δανιμαρκία του ελληνικού αθλητισμού
|INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / CreativeProtagon

Πρόεδρος Ομοσπονδίας: τα έχει όλα και… συμφέρει

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης 24 Ιανουαρίου 2021, 11:00

Μια βόλτα στη Μαρίνα του Φλοίσβου αλλά και γενικότερα στην περιοχή στις Τζιτζιφιές είναι πάντα αναζωογονητική. Δεν είναι μόνο η θαλασσινή αύρα και το αεράκι που σε κάνει να νοιώθεις ότι είσαι μακριά από την ασφυκτική πίεση της μεγαλούπολης, είναι και αυτή η εικόνα ευημερίας και καλής λειτουργίας (θεωρείται και από τα ξένα σκάφη ως μια από τις καλύτερες μαρίνες στην Ευρώπη) μιας εγκατάστασης από το 2004, η οποία αποτελεί φωτεινή εξαίρεση (μαζί με το ΣΕΦ) στο παραλιακό μέτωπο όπου οι υπόλοιπες απλά «αραχνιάζουν» ή έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως (όπως  η εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ…).

Τις τελευταίες μέρες – ακόμα και τις ηλιόλουστες – στην περιοχή έχει σηκωθεί μπουρίνι που δεν έρχεται από τη θάλασσα, αλλά κυρίως από τη στεριά. Εκεί φιλοξενούνται άλλωστε και οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αλλά και το στολίδι του Διεθνούς Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας.

Η αντάρα που προκλήθηκε όχι από τη θαλασσοταραχή αλλά από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση πριν από χρόνια, από ενεργό (μέχρι πριν λίγες μέρες) και σημαντικό στέλεχος της ΕΙΟ όχι μόνο δεν λέει να καταλαγιάσει αλλά αντιθέτως φουντώνει τροφοδοτούμενη από νέες αποκαλύψεις! Η κατάθεση της χρυσής (2004) και χάλκινης (2008) ολυμπιονίκη στον εισαγγελέα έφερε στο φως ακόμη μία υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης αθλήτριας και μάλιστα εντός της δεκαπενταετίας που ορίζει ο νόμος ως όριο παραγραφής του αδικήματος. Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου είναι ακόμα παλαιότερη… Κι αν τα χρόνια πέρασαν, πρόσωπα και πράγματα, καθώς φαίνεται, δεν άλλαξαν…

Ιούνιος του 1997…

«Ο 48χρονος επιχειρηματίας Αντώνης Δημητρακόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μετά την έγγραφη παραίτηση τού επί χρόνια προέδρου, Νίκου Σαρικαβάζη. Κατά τη χθεσινή αναδιάρθρωση του Δ.Σ. της ΕΙΟ, εξελέγη επίσης στη θέση του αντιπροέδρου που κατείχε ο κ. Δημητρακόπουλος μέχρι χθες, ο Τέλης Αδαμόπουλος» ανέφερε η είδηση (μονόστηλο) στις εφημερίδες της 16ης Ιουνίου 1997.

Δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου στον εισαγγελέα, ο εν λόγω αντιπρόεδρος κ. Αδαμόπουλος την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, στην ρεγκάτα που έκρινε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000…

Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος συμπλήρωσε αισίως 23 χρόνια στον προεδρικό θώκο στην ΕΙΟ (γενικότερα με την διοίκηση της ομοσπονδίας ασχολείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς για αρκετά χρόνια κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου), επίτευγμα όχι μοναδικό, ούτε καν σπάνιο, στον χώρο των ελληνικών αθλητικών Ομοσπονδιών…

«Μα καλά, μέλι έχουν οι Ομοσπονδίες» θα αναρωτηθεί ένας ουδέτερος παρατηρητής και δεν θα έχει άδικο, δεδομένου ότι όπως οι ίδιοι οι παράγοντες υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία, για τις θέσεις των διοικητικών συμβουλίων δεν προβλέπεται μισθός… Γιατί μένουν τόσα χρόνια τις καρέκλες; Αρκεί η «αγάπη για το άθλημα»;

Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Οι επιχορηγήσεις και τα ποσά που διαχειρίζονται στις ομοσπονδίες είναι τεράστια. Αν, δε, ανατρέξει κάποιος στα ποσά της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ιδιαίτερα την εποχή των χρυσοφόρων Ολυμπιακών Αγώνων… Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως μια θέση σε καλό πόστο σε ομοσπονδίες έχει πολλά… τυχερά (δώρα, ταξίδια, κοινωνική ζωή, δημοσιότητα κλπ.).

Ανθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, λένε ότι η πιο κομβική θέση σε μια ομοσπονδία (όπως άλλωστε και σε εταιρία) είναι ο λογιστής! Αν έχεις καλό λογιστή μπορεί να «απογειωθεί» η ομοσπονδία (και η εταιρία).

Τζίρος να γίνεται…

Οι περισσότερες ομοσπονδίες διαχειρίζονται δεκάδες ταξίδια το χρόνο όπου για παράδειγμα μπορούν σε συνεργασία με ένα ταξιδιωτικό γραφείο (οι περισσότερες ομοσπονδίες έχουν πολύχρονη συνεργασία με κάποιο συγκεκριμένο) να κλείνουν πιο ακριβά εισιτήρια, πληρώνοντας όμως (στα επίσημα έγγραφα) τα πιο οικονομικά στην ουσία.

Μα πώς όμως, γίνεται, αφού έχουν διενεργηθεί και οικονομικοί έλεγχοι στις ομοσπονδίες και δεν βρίσκεται (συνήθως) κάτι. Είπαμε, όλα τα λεφτά είναι ο λογιστής και το πρακτορείο ταξιδιών.

Επίσης ανάλογα με το επάγγελμα του κάθε μέλους σε μια ομοσπονδία, κάποιος ίσως κερδίσει από αυτό και χωρίς να έχει παρανομήσει. Οπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν μπορεί για παράδειγμα κάποιος που έχει ασφαλιστικό γραφείο να ασφαλίζονται στη δική του επιχείρηση οχήματα, εγκαταστάσεις ή οτιδήποτε χρησιμοποιεί η κάθε ομοσπονδία. Μιλάμε για σταθερά συμβόλαια και για αρκετά χρόνια, όσα ενδεχομένως είναι ο κάθε παράγοντας στην κάθε ομοσπονδία.

Ανάλογα και άλλοι επαγγελματίες (δικηγόρος, έμπορος, βιοτέχνης κ.λπ.) μπορούν να επωφεληθούν κατά το δοκούν. Και γενικά όντας μέλος σε μια ομοσπονδία είναι πολύ εύκολο να ανοίξεις τον κύκλο εργασιών σου αφού εκ των πραγμάτων θα συναναστραφείς πλέον με πολύ περισσότερα άτομα. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι κάθε σωματείο θα ήθελε να αναπτύξει μια πιο στενή σχέση με ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πολλώ δε μάλλον του προεδρείου της Ομοσπονδίας… Δημόσιες σχέσεις…

Θα αναρωτηθεί κάποιος, μα καλά, δεν υπάρχουν στελέχη Ομοσπονδιών που να ενδιαφέρονται για το άθλημα; Πώς, υπάρχουν κι αυτοί. Αλλά είναι λίγοι. Και κατά κανόνα, στο περιθώριο…

«Ομερτά»

Ο Νίκος Κακλαμανάκης στην καταγγελία του στον εισαγγελέα είχε ζητήσει να του δοθούν αντίγραφα της αποθήκης υλικού (δηλαδή το τι μπαίνει και το βγαίνει στην ομοσπονδία, πόσο κοστίζει και πού χρησιμοποιείται), ενώ τον Νοέμβριο του 2019, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου κλήθηκε ενόψει του νέου αθλητικού νόμου, είχε προβεί σε καταγγελίες σε βάρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) κάνοντας λόγο για “ομερτά”. Ο αθλητής είχε πει μεταξύ άλλων: «Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά; Δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να γκρεμίσετε τείχη διαφθοράς, τείχη της κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης».

Η τοποθέτησή του στη Βουλή προκάλεσε άλλωστε και την κατάθεση αγωγής σε βάρος του από την διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία διεκδικεί από τον κορυφαίο αθλητή ποσό αποζημίωσης 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη από συκοφαντική δυσφήμιση.

Οπως γράφει στο εξώδικό του προς την ΕΙΟ, ο Κακλαμανάκης ζητεί (προς υπεράσπισή του) μεταξύ άλλων: «Αντίγραφο του βιβλίου καταγραφής υλικών (ιστιοπλοϊκός εξοπλισμός, σκάφη, πανιά κατάρτια, φουσκωτά και εξωλέμβιες μηχανές) από το οποίο να προκύπτει ο χρόνος απόκτησης εκάστου είδους και η διάθεσή του. Επίσης κάθε άλλο σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύει πού διατέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του ΔΣ για την εκάστοτε διάθεση για το διάστημα απο το 2010 έως και σήμερα. Καθώς και τιμολόγια ή αποδείξεις αγοράς όλων των ως άνω υλικών».

Επίσης ζητάει «τον κατάλογο των διαθέσιμων-λειτουργικών φουσκωτών και εξωλέμβιων μηχανών καθώς και τα τιμολόγια επισκευής και συντήρησής τους και πάλι από το 2010 έως και σήμερα». Μέσα στο ίδιο εξώδικο αξιώνει να του δοθούν «αντίγραφα ασφαλιστηρίων συμβολαίων των αυτοκινήτων, των σκαφών και των φουσκωτών της ΕΙΟ και των αγώνων που έχει διοργανώσει για τα έτη από το 2000 έως και σήμερα και να είναι εμφανή τα στοιχεία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή (πράκτορα) και αντίγραφα των σχετικών τραπεζικών εγγράφων για τις πληρωμές τους».

Αν ένας απλός άνθρωπος, έχει ζήσει έστω και μια φορά από κοντά μια απλή διαχείριση πολυκατοικίας (το πώς μπορεί ο διαχειριστής ή η διαχειριστική επιτροπή να δικαιολογήσει κάποια έξοδα ή να περάσει κάποιες αποφάσεις για κάποιες εργασίες μέσω προσφορών), μπορεί εύκολα να καταλάβει πώς μια ομοσπονδία μπορεί να λειτουργήσει αντίστοιχα και μάλιστα σε μέγεθος… υπερπολλαπλάσιο!

«Αισθάνομαι ντροπή»

«Η διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες που έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο άθλημά μας, επιβεβαιώνει αυτό που κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει, ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Ο μοναδικός τους στόχος είναι να παραμείνουν αγκυλωμένοι στις καρέκλες τους ώστε να μεταβιβάσουν τις εξουσίες τους σε «συγγενικά» τους πρόσωπα. Αντί μίας δημόσιας συγγνώμης ή έστω ενός απολογητικού δελτίου τύπου, για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου και όσα τραγικά ακολούθησαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να ανακοινώσουν την προκήρυξη των εκλογών. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που η Σοφία γινόταν δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά, επισκεπτόταν μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, γεγονός που πλέον γνωρίζει μέσα από αυτές τις τραγικές εξελίξεις ολόκληρη η οικογένεια της ιστιοπλοΐας και της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ιστιοπλοΐα, τους αθλητές και τις οικογένειές τους απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους μας, ώστε να διασφαλίσουμε, όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Αισθάνομαι ντροπή για αυτή τη διοίκηση και τους καλώ έστω και τώρα, συναισθανόμενοι τις ευθύνες τους να παραιτηθούν άμεσα, προκειμένου να περισώσουν την σοβαρότητά τους. Εφόσον βρουν το κουράγιο να το κάνουν, θα είναι ίσως η μοναδική τους προσφορά στην ιστιοπλοΐα» έγραψε ο πρόεδρος του ΙΟ Πειραιά, Γιάννης Παπαδημητρίου, στην επιστολή παραίτησής του μόλις βγήκε η πρώτη ανακοίνωση της ΕΙΟ για την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου στην ημερίδα της ΓΓΑ και έκανε λόγο απλά για «δυσάρεστο περιστατικό»! Πρόκειται για ένα από τα πιο νέα μέλη του νυν ΔΣ. Οι περισσότεροι είναι στις θέσεις τους από τη δεκαετία του 1990.

Μέτωπο πρωταθλητών

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία είναι ίσως η μόνη από τις μεγάλες με τόσους καταξιωμένους ολυμπιονίκες να σχηματίζουν μέτωπο απέναντι στο διοικητικό συμβούλιο και μάλιστα, χωρίς να επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ξεκάθαρα και με πολλούς τρόπους τόσο ο Νίκος Κακλαμανάκης όσο και η Σοφία Μπεκατώρου.

Υπάρχουν και κάποιοι που θα ισχυριστούν ότι η ιστορία αυτή βγήκε τώρα με στόχο τις εκλογές. Μα οι καταγγελίες του Κακλαμανάκη δεν είναι καινούργιες. Απο τα 19 του χρόνια φωνάζει και αισίως έχει φτάσει τα 52! Αλλωστε το πρώτο βίντεο που είχε φτιάξει με καταγγελίες των αθλητών (γιατί πλέον είναι έτοιμο και δεύτερο…), ήταν πολύ πριν καν υπάρξει θέμα εκλογών.

Οταν ο ίδιος ο Κακλαμανάκης λέει ότι «αυτά που ακούσατε από τη Σοφία είναι πολύ μικρά μπροστά σε αυτά που έχουν κάνει», η ελληνική πολιτεία έχει το χρέος να ερευνήσει σε βάθος ότι στοιχεία έχει στη διάθεσή του τόσο ο χρυσός ολυμπιονίκης της Ατλάντα και ασημένιος της Αθήνας, όσο και άλλοι αθλητές και αθλήτριες. Απ’ ότι φαίνεται το φράγμα του φόβου έχει σπάσει…

Πάντως, η ηγεσία του υφυπουργείου αθλητισμού (δείχνει ότι) είναι έτοιμη να πάει την υπόθεση μέχρι τέλους και όχι μόνο στην ΕΙΟ. Στο πλαίσιο αυτό να μην θεωρηθεί έκπληξη εάν συνδεθεί το ζήτημα των αρχαιρεσιών -θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε όλες τις ομοσπονδίες το αργότερα μέχρι το Μάρτιο- με εκείνο των επιχορηγήσεων…

Στο μεταξύ, η χρηματοδότηση από τη ΓΓΑ σταμάτησε έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων αθλητών για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα ο έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας. Στόχος εδώ είναι να εντοπιστούν τα όποια φαινόμενα  διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας. Αν φυσικά, υπάρχουν.

Επίσης, μεγάλοι χορηγοί, όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκαναν ήδη πίσω.

Εκλογές

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέκυψε χείμαρρος αρνητικών σχολίων για το πώς χειρίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι κάποτε πανηγύριζαν με τη Μπεκατώρου τις εντυπωσιακές της επιτυχίες και τη συλλογή μεταλλίων, την αποκάλυψη από την ίδια της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη.

Θα ήταν βαρύ να ειπωθεί ότι ανάμεσα στα μέλη επικρατεί αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «ομερτά». Ωστόσο, αποφάσεις ελήφθησαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ηταν, άλλωστε, μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Ποιοι έλειψαν; Τα προσφάτως παραιτηθέντα μέλη. Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος. Ο Γιώργος Χριστόπουλος, ο οποίος τόνισε πως δεν θέλει στο εξής να συμμετέχει. Και ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, Γιάννης Παπαδημητρίου, σύμφωνα με τον οποίο η ομοσπονδία δεν στάθηκε κοντά στη Σοφία Μπεκατώρου με τον τρόπο που θα έπρεπε. Η απόφαση του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου; Προκήρυξε εκλογές για τις 14 Μαρτίου. Δηλαδή, επί της ουσίας, επί της καταγγελίας, τίποτα…

Τι άλλο έχει ενδιαφέρον; Μια επισήμανση στην προκήρυξη των εκλογών: «Οι εκπρόσωποι των σωματείων και μόνον αυτοί θα αποφασίσουν δημοκρατικά για την επόμενη ημέρα στην ιστιοπλοΐα». Μια φράση που δεν πήρε τη δημοσιότητα που της άξιζε. Ωστόσο, για την ιστιοπλοϊκή οικογένεια η διατύπωση αυτή έχει τεράστια σημασία. Αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός ότι οι διοικούντες διατηρούν μεγάλη επιρροή στην πλειοψηφία των σωματείων και θα ξαναβγούν! Οχι όλοι όμως…

Δεδομένο ότι η θητεία του προέδρου Αντώνη Δημητρακόπουλου κάπου εδώ τελειώνει λόγω του ορίου ηλικίας. Ορισμένοι προκρίνουν για τη θέση του επικεφαλής την Ανδρονίκη (Νίκη) Αναστασίου. Ισως αντίπαλος να είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου που παραιτήθηκε, ενώ δεν αποκλείεται η κάθοδος στις εκλογές και του πολύπειρου Γρηγόρη Δέδε, ενός παράγοντα του αθλητισμού με μεστή και γεμάτη, ασφαλώς πολυετή διαδρομή σε διάφορα πόστα.

Το αντίπαλο δέος όλων αυτών λέγεται ότι θα προέρχεται από την ομάδα των παιδιών που παλαιότερα έσκιζαν τις θάλασσες, τη Σοφία Μπεκατώρου και τον Νίκο Κακλαμανάκη. Παρότι και οι δύο προς στιγμήν δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για καρέκλα, δεν είναι κρυφό ότι κινούνται το ίδιος μήκος κύματος με τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο πολιτικός από την Κρήτη δεν κρύβει ότι όχι μόνο επιμένει προκειμένου να καταγγέλλεται κάθε είδους σεξουαλική παρενόχληση και να μιλούν οι αθλητές για όσα βιώνουν ή πέρασαν στο παρελθόν, αλλά και πως σχέδιό του είναι ακόμη και με νομοθετική μεταρρύθμιση να υπάρχει τουλάχιστον ένας αθλητής στο συμβούλιο εκάστης ομοσπονδίας. Αλλωστε, έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα οι συναντήσεις του με αθλητές ή αθλήτριες όπως η Εύη Μωραϊτίδου. Κουβέντιασαν επί μακρόν. Οχι μόνο για δράσεις που θα αναλάβουν από κοινού, πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και ονόματα – σύμβολα του χώρου, αλλά και το πώς θα κινηθούν στο εξής.

Αλλωστε, αν κάποιος φτάνει έως εδώ, δεν μπορεί να μην σκέφτεται τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη που μάλιστα εμπλουτίζονται και με νέα στοιχεία.

Επιχορηγήσεις  και «ευαισθησίες»

Την τελευταία εξαετία μόνο (όπου λόγω οικονομικής κρίσης γενικότερα οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν «ψαλιδιστεί» σε μεγάλο βαθμό) η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έχει διαχειριστεί κοντά στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ από την επιχορήγηση του υφυπουργείου αθλητισμού.

Το 2015 πήρε 585.000 ευρώ, το 2016 πήρε 665.000 ευρώ, το 2017 έλαβε 692.000 ευρώ, το 2018 με πολύ ισχυρό τότε τον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη (ήταν η αγαπημένη του ομοσπονδία) 849.000 ευρώ, το 2019 (με την 3η δόση να δίνεται από τη νέα κυβέρνηση) 790.000 και πέρυσι όπου εφαρμόστηκε το ΧΙΛΩΝ (Πρόγραμμα αξιολόγησης με βάση τις επιτυχίες) 772.000 ευρώ.

Οπως είχε αποκαλύψει ο Νίκος Κακλαμανάκης μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής για τον αθλητισμό το 2019, όταν είχε αναφερθεί στον πρώην υπουργό  κ.Βασιλειάδη για θέματα μη ελέγχου διαχείρισης δημοσίου χρήματος, κατάχρησης, και εκείνος του είχε πει: «Δεν θέλω να ξέρω».

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιονίκης είχε καταθέσει τότε στη Βουλή το διάλογο με τον τότε υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη: «Μου είπε αν είμαι μάγκας να κατέβω στις εκλογές και να γίνω πρόεδρος. Του εξήγησα ότι δεν θέλω να διοικήσω, θέλω να είμαι στη θάλασσα και να προπονώ. Μου είπε “μην αναφερθείς ξανά γενικά στην Ομοσπονδία”».

Είναι το περίφημο «μη μου αγγίζετε την ΕΙΟ» που έχει πει ο ολυμπιονίκης μας ότι άκουσε από τον κ. Βασιλειάδη όταν τον επισκέφτηκε συνοδευόμενος από τον Στέλιο Μηγιάκη και τον Πέτρο Γαλακτόπουλο για να του καταγγείλει τα κακώς κείμενα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας.

Η οποία – όπως και οι άλλες ομοσπονδίες – τις εποχές των παχιών αγελάδων προολυμπιακά και μεταολυμπιακά από τους αγώνες της Αθήνας (2002-2006) η ετήσια επιχορήγησή της δεν έπεφτε από τα 5.000.000 ευρώ ενώ είχε φτάσει κάποια χρονιά κοντά στα 7.000.000 ευρώ για τα έξοδά της σε αγώνες, υλικό, μισθούς και ότι άλλο προβλέπεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...