849
Αριστερά, δίπλα στους Εμπαπέ και Μόντριτς, η Αντα Χέγκερμπεργκ που κατέκτησε την πρώτη «Χρυσή Μπάλα» που απονεμήθηκε σε γυναίκα. Σε εκείνη την τελετή, ο γάλλος παρουσιαστής, τη ρώτησε αν χορεύει Twerk... | REUTERS

Γυναίκα προπονητής στην Μπαρτσελόνα;

Sportscaster Sportscaster 9 Μαρτίου 2019, 13:45
Αριστερά, δίπλα στους Εμπαπέ και Μόντριτς, η Αντα Χέγκερμπεργκ που κατέκτησε την πρώτη «Χρυσή Μπάλα» που απονεμήθηκε σε γυναίκα. Σε εκείνη την τελετή, ο γάλλος παρουσιαστής, τη ρώτησε αν χορεύει Twerk...
|REUTERS

Γυναίκα προπονητής στην Μπαρτσελόνα;

Sportscaster Sportscaster 9 Μαρτίου 2019, 13:45

Λένε (οι άνδρες) πως δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο, από το να εξηγήσεις σε μια γυναίκα τι είναι το οφ-σάιντ. Οχι, απαραιτήτως, με υποτιμητική διάθεση – το λένε και το πιστεύουν. «Οπως εμείς δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις λεπτές διαφορές στα χρώματα. Είναι θέμα φύλου», διευκρινίζουν. Τότε, πώς εξηγείται η ραγδαία αύξηση του θηλυκού πληθυσμού στο ποδόσφαιρο; Τι είναι όλες αυτές οι παίκτριες, προπονήτριες, διαιτητίνες, παράγοντες, επιστημονικές συνεργάτριες και αθλητικές ρεπόρτερ, που έχουν εμφανιστεί στα γήπεδα τα τελευταία χρόνια; Θαύματα της φύσης, που πήγαν κόντρα στο αντι-ποδοσφαιρικό τους dna ή, μήπως, οι «σουφραζέτες» ενός ιδιότυπου φεμινιστικού κινήματος, που θα δικαιώσει την πρόβλεψη του Ερνέστο Βαλβέρδε;

«Το γυναικείο ποδόσφαιρο σημειώνει τεράστια πρόοδο, και υπάρχουν ξεκάθαρα παραδείγματα για το τι έχει πετύχει. Αλλά και στο ανδρικό ποδόσφαιρο υπάρχει μεγαλύτερη θηλυκή παρουσία, η οποία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Με τον καιρό θα μπορούσε μία γυναίκα να προπονήσει την Μπαρτσελόνα», τόνισε ο τεχνικός των «Μπλαουγκράνα», μιλώντας για την Ημέρα της Γυναίκας. Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του καταλανικού συλλόγου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, περηφανεύτηκε: «Εχουμε δύο γυναίκες στο ΔΣ, μία πολύ δυνατή γυναικεία ομάδα, ενώ το 44% των εργαζομένων μας είναι γυναίκες».

Φαίνεται, όμως, πως η ισότητα των δυο φύλων έχει, ακόμη, πολύ δρόμο μπροστά της για να φτάσει στα γήπεδα. Τον περασμένο Ιανουάριο η FIFPro (παγκόσμια ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) παρουσίασε τα συμπεράσματα της πρώτης έρευνας που διεξήχθη σε παγκόσμια κλίμακα για τις συνθήκες εργασίας των γυναικών στο ποδόσφαιρο, στην οποία συμμετείχαν αθλήτριες που αγωνίζονται, είτε στις εθνικές ομάδες των χωρών τους, είτε στην πρώτη κατηγορία των πρωταθλημάτων τους. Μάθαμε, λοιπόν, ότι μόλις το 53% των κοριτσιών έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τον σύλλογό τους. Ο μέσος μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 600 δολάρια (το 60% παίρνει ακόμη λιγότερα), ενώ τα μπόνους για την κατάκτηση τροπαίων δεν συγκρίνονται, καν, με εκείνα που ισχύουν για τους άνδρες. Ετσι, το 90% των γυναικών αποσύρονται πρόωρα από τα γήπεδα.

Ο μισογυνισμός του ποδοσφαίρου αποτυπώνεται και στους ετήσιους καταλόγους του Forbes με τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες. Στο Top-10 του τελευταίου (2018) θα συναντήσουμε οκτώ τενίστριες, μια ινδή παίκτρια του μπάντμιντον (στο Νο 7) και μια αμερικανίδα οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων (στο Νο 9). Καμία ποδοσφαιριστίνα. Ούτε, καν, την Αντα Χέγκερμπεργκ, την 23χρονη από τη Νορβηγία που κατέκτησε το Champions League (με τη Λιόν) και την πρώτη «Χρυσή Μπάλα» που απονεμήθηκε σε γυναίκα, το 2018. Μάλιστα, η τελετή της βράβευσής της επισκιάστηκε από ένα απρεπές σχόλιο του γάλλου παρουσιαστή, που τη ρώτησε… αν χορεύει Twerk. «Περίμενα μία ερώτηση για τις ποδοσφαιρικές μου δεξιότητες», παραπονέθηκε -δικαίως- η κοπέλα.

Στο Top-10 των καλύτερα αμειβόμενων αθλητριών δεν μπήκε, ποτέ, και η Αλεξ Μόργκαν, παγκόσμια πρωταθλήτρια και «χρυσή» Ολυμπιονίκης με την ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ – η πιο σέξι γυναίκα στα σπορ, σύμφωνα με τη Victoria Secret. Είχε βραβευθεί κι εκείνη, από τη FIFA, ως η κορυφαία παίκτρια του 2013.

Στο τένις οι συνθήκες είναι σχεδόν ίδιες για άνδρες και γυναίκες. Το αμερικανικό Οπεν ήταν η πρώτη διοργάνωση που εφάρμοσε την ισότητα στα χρηματικά έπαθλα, το 1973. Στο ποδόσφαιρο, κάθε άλλο. Στις 8 Μαρτίου -Ημέρα της Γυναίκας- τα 28 μέλη της γυναικείας ομάδας των ΗΠΑ, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015, μήνυσαν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας επειδή οι Ανδρες (που αποκλείστηκαν στη φάση των «16») μοιράστηκαν 5.400.000 δολάρια. Ενώ εκείνες, που πήραν το τρόπαιο, μόλις 1.700.000 δολάρια. Τα ίδια συμβαίνουν και στο μπάσκετ. Ο μέσος μισθός στο NBA είναι 100 φορές υψηλότερος από αυτόν στη γυναικεία λίγκα (WNBA).

Υπάρχουν γυναίκες που έχουν διαπρέψει στο ποδόσφαιρο, σε διάφορα πόστα. Η Μία Χαμ, θρύλος του αμερικανικού soccer, με 158 γκολ σε 276 συμμετοχές στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Η Μάρτα, η Βραζιλιάνα, που την αποκαλούν «θηλυκό Πελέ». Η προπονήτρια Σίλβια Νέιντ, που οδήγησε την εθνική Γυναικών της Γερμανίας στην κατάκτηση ενός χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου και δύο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Η -επίσης προπονήτρια- Ελενα Κοστά, από την Πορτογαλία, με το προσωνύμιο «Μουρίνιο με φούστα». Ηταν η πρώτη που ανέλαβε ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών (στη Β’ Κατηγορία της Γαλλίας). Η Κάρεν Μπρέιντι, που στα 23 της έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της Μπέρμιγχαμ, κι έπειτα γενική διευθύντρια στη Γουέστ Χαμ. Η Μπιμπιάνα Στέινχαους, διαιτητής, που έφτασε να «σφυρίζει» σε αγώνες της Μπουντεσλίγκα. Η Μαρίνα Γκρανόφσκαγια, Ρωσίδα με καναδική υπηκοότητα, που υπήρξε «δεξί χέρι» του Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι. Η Κριστιάνα Καποτόντι, γνωστή (και πανέμορφη) ιταλίδα ηθοποιός, που τον περασμένο Νοέμβριο εξελέγη πρόεδρος της Lega Pro (Ενωση των ομάδων Γ’ Κατηγορίας). Η Βίκι Σπαρκς, σπορτκάστερ, η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε απευθείας παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βρετανία. Αλλά, όλα αυτά τα παραδείγματα δεν είναι παρά οι εξαιρέσεις στον κανόνα του ανδροκρατούμενου αθλήματος.

Φαίνεται απίστευτο, αλλά το πρώτο καταγεγραμμένο ματς ποδοσφαίρου μεταξύ γυναικών διεξήχθη (στο Βόρειο Λονδίνο) το 1895! Το 1920, στο «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ, 53.000 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα δυο γυναικείων ομάδων: της «Αγίας Ελένης» και της «Dick Kerr’s Ladies». Οι παίκτριες της φιλοξενούμενης ήταν οι πρώτες που εμφανίστηκαν με σορτς. Τον Δεκέμβριο του 1921, όμως, η Αγγλική Ομοσπονδία απαγόρευσε στις γυναίκες να παίζουν σε χώρους με σταθερές θέσεις (δηλαδή, σε γήπεδα και στάδια). Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχασε ακριβώς 50 χρόνια. Η UEFA το αναγνώρισε το 1971, και την ίδια χρονιά ιδρύθηκε στην Αγγλία η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Γυναικών (WFA).

Σήμερα, αριθμεί μόλις 3.500 επαγγελματίες παίκτριες παγκοσμίως, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνδρες αγγίζει τους 70.000. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της FIFA (2009), στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου εμπλέκονται, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, 270 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτόν τον μικρόκοσμο της μπάλας οι γυναίκες είναι, ακόμη, μια ελάχιστη μειονότητα. Οπότε, Ερνέστο, η Μπαρτσελόνα θ’ αργήσει πολύ να δει προπονητή με φούστα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...