987
Στον χάρτη το Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων, φαίνονται τα σημεία και η ένταση των χιονοπτώσεων, για το Σάββατο | EMY

Σπαζοκεφαλιά για την ΕΜΥ ο χιονιάς που έρχεται

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:30
Στον χάρτη το Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων, φαίνονται τα σημεία και η ένταση των χιονοπτώσεων, για το Σάββατο
|EMY

Σπαζοκεφαλιά για την ΕΜΥ ο χιονιάς που έρχεται

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 21 Φεβρουαρίου 2019, 19:30

Το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη βορειανατολική Ευρώπη και αναμένεται να φέρει τον χιονιά στην Ελλάδα το Σάββατο, «το παίζει»… δύσκολο στα μοντέλα καιρού και τους μετεωρολόγους. Αποτέλεσμα: δεν μπορούσαν ακόμα να δώσουν πρόγνωση με ακρίβεια, το απόγευμα της Πέμπτης, μόλις δύο 24ωρα πριν από την έναρξη της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, δύο μοντέλα καιρού, το αμερικανικό της ΝΟΑΑ (Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας), που δίνει προβλέψεις κάθε εξάωρο και το ευρωπαϊκό (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων -ECMWF), που δίνει προβλέψεις κάθε 12 ώρες, «διαφωνούν» για το πού θα βρίσκεται το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού (το οποίο ονομάζεται Ωκεανίδα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο), το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου από τον Σεπτέμβριο του 2018, εξηγεί:

«Το ένα σύστημα δίνει το κέντρο, στις 2 το πρωί της Κυριακής, νότια της Κρήτης και το άλλο, πολύ πιο μακριά στον κόλπο της Σύρτης (στη Λιβύη). Εδώ και ημέρες είχαμε αναφερθεί για την συγκεκριμένη μεταβολή στα δελτία πρόγνωσης 3-7 ημερών από την ΕΜΥ , όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα -μόλις δύο 24ωρα πριν από την έναρξη της κακοκαιρίας- δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με την θέση των κέντρων των βαρομετρικών συστημάτων που θα μας επηρεάσουν. Θα ήταν καλό λοιπόν αυτό το στοιχείο να ληφθεί υπόψη από όσους έχουν δημόσιο λόγο για την ενημέρωση του κοινού στα ΜΜΕ».

Αριστερά, το ένα μοντέλο καιρού, δίνει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού στον Κόλπο της Σύρτης, στη Λιβύη και το άλλο, δεξιά, νότια της Κρήτης (ΕΜΥ)

Μιλώντας στο Protagon, o κ. Κολυδάς τονίζει ότι «θα πρέπει να υπάρχει μια αναβαθμισμένη υποστήριξη και ενημέρωση όλων από μια υπηρεσία του Δημοσίου με εγκυρότητα και αμεσότητα». Και επισημαίνει πως, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ, «υπάρχει ανάλυση των ακραίων καιρικών φαινομένων με κείμενο, εικόνες και video για να ενημερώνεται ο απλός πολίτης, τα μέσα ενημέρωσης και οι κρατικοί φορείς».

Αυτό που γνώριζαν πάντως, οι ειδικοί, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης τουλάχιστον, ήταν ότι οι ψυχρές αέριες μάζες, που θα φτάσουν στην Ελλάδα, θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 περίπου βαθμούς Κελσίου , ενώ παράλληλα, κατά τόπους, το Σαββατοκύριακο θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Το βαρομετρικό χαμηλό κατευθυνόταν προς την περιοχή μας, το μεσημέρι της Πέμπτης, όπως φαίνεται από τον δορυφόρο (EMY)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, το Σάββατο, αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα θα πυκνώσουν και στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Από τη Θεσσαλία και βορειότερα, οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο, από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και στα βόρεια, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο -«οριακά» και στα βόρεια προάστια.

Τις βραδινές ώρες, προς τα ξημερώματα της Κυριακής, δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, θα χιονίσει το απόγευμα του Σαββάτου και ίσως και τη Δευτέρα, αλλά λιγότερο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά.

Την Κυριακή, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν  τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και στις Σποράδες και στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες, θα εξασθενήσουν.

Τι προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για τις χιονοπτώσεις την Κυριακή (ΕΜΥ)

Προβλέπονται ακόμα, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ, για το πρωί του Σαββάτου, από τα βόρεια και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση σταδιακά την Κυριακή.

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές το Σάββατο, οι οποίες την Κυριακή, θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα κατά τόπους στην Κρήτη.

Πού θα βρέχει το Σάββατο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ΕΜΥ)
Πού θα βρέχει την Κυριακή, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ΕΜΥ)

Οσον αφορά τη θερμοκρασία, θα σημειώσει σημαντική πτώση, της τάξης των 10 βαθμών, που θα γίνει αισθητή από το Σάββατο και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες την Κυριακή (ΕΜΥ)

Η διαφωνία για την ονοματοδοσία

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι αντίθετη στην ονοματοδοσία των καιρικών φαινομένων. Οπως εξηγεί στην ιστοσελίδα της, «η επίσημη θέση της ΕΜΥ -η οποία εκπροσωπεί τη χώρα στις σχετικές μετεωρολογικές ευρωπαϊκές επιτροπές- είναι ότι η ονομασία τέτοιων συστημάτων δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και το παραπέμπει σε συνδέσεις με άλλα πιο ισχυρά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν περιοχές στις τροπικές ζώνες».

Από την πλευρά του, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που βαφτίζει τα καιρικά συστήματα από το 2017, εξηγεί:

«Από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές, οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Ακολουθώντας την πρακτική ευρωπαϊκών μετεωρολογικών υπηρεσιών (πχ. βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη (05-11/01/2017), διευκρινίζεται όμως ότι οι επόμενες κακοκαιρίες με όνομα δεν θα έχουν απαραίτητα τις δραματικές επιπτώσεις και την εμμονή που είχε η Αριάδνη. Οταν όμως τα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναμένονται καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα, θα δίνονται ονόματα, με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...