565
Ο Ομπάμα πηγαίνει σε εστιατόριο του νησιού όπου η βίλα του, και ο κόσμος τον χαζεύει. Εφέτος αναμένεται συνωστισμός στο πάρτι γενεθλίων του | EPA/Darren McCollester / POOL (AFP OUT)

Σούπερ πάρτι του Ομπάμα για τα 60 του χρόνια

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 20:20
Ο Ομπάμα πηγαίνει σε εστιατόριο του νησιού όπου η βίλα του, και ο κόσμος τον χαζεύει. Εφέτος αναμένεται συνωστισμός στο πάρτι γενεθλίων του
|EPA/Darren McCollester / POOL (AFP OUT)

Σούπερ πάρτι του Ομπάμα για τα 60 του χρόνια

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 20:20

Αψηφώντας τον κίνδυνο μετάδοσης του μεταλλαγμένου πλέον κορονοϊού, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  διοργανώνει στις 4 Ιουλίου ένα μεγάλο πάρτι στη βίλα του που βρίσκεται στο νησί Μάρθας Βίνγιαρντ, στην Μασαχουσέτη. Θα ληφθούν, βέβαια, όλα τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο μέτρα, οι 475 καλεσμένοι του θα είναι εμβολιασμένοι, η συνάθροισή τους θα είναι υπαίθρια και κατά την είσοδό τους θα υπάρξει και πρόσθετος έλεγχος. Ωστόσο ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε τόσο μεγάλη συγκέντρωση πλήθους δεν είναι αμελητέος. Οι επιστήμονες ήδη αντέδρασαν.

Λοιπόν, οι καλεσμένοι των Ομπάμα δεν θα πατήσουν το πόδι τους στο εσωτερικό της βίλας ούτε καν για την ανάγκη τους, ωστόσο ας απαριθμήσουμε τις χάρες της αφού έχουμε την ευκαιρία: από τη βίλα η θέα στον Ατλαντικό είναι μαγευτική, οι εσωτερικοί χώροι της απαρτίζονται από επτά υπνοδωμάτια και από οκτώ μπάνια, από θολωτές οροφές και από πέτρινα τζάκια, ενώ περιβάλλεται από 11 στρέμματα γης με γρασίδι και δένδρα.

Ας θυμηθούμε και τα δυσάρεστα της βίλας: αγοράστηκε με 12 εκατ. δολάρια το 2019. Η ιδιοκτησία της είναι κοινή, το σπίτι και το κτήμα ανήκουν και στον Μπαράκ και στη Μισέλ. Το νησί όπου βρίσκεται  υπήρξε πόλος έλξης και άλλων Δημοκρατικών προέδρων και πολιτικών, όπως των Κένεντι και των Κλίντον.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν –και μάλλον παραμένει- γλεντζές. Και στο παρελθόν έκανε μεγάλα πάρτι γενεθλίων, με διασήμους για καλεσμένους του. Από τους μπουφέδες του περιποιητικού Ομπάμα πέρασαν για μία ευχή και έναν μεζέ συγγραφείς όπως η Τόνι Μόρισον, ηθοποιοί όπως ο Τομ Χανκς, τραγουδιστές όπως οι Στίβι Γουόντερ και Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Και όλοι τους πέρασαν όμορφα, αδιαφορώντας για τις πικρόχολες μικροπρέπειες του Τραμπ που ζητούσε από τον Ομπάμα να επιδείξει πιστοποιητικό γεννήσεως στις ΗΠΑ και όχι στην… Κένυα.

Τα χρόνια πέρασαν, ο κορονοϊός έφθασε φουριόζος από την Κίνα, άλλαξαν οι προτεραιότητες. Ομως η επιθυμία του Ομπάμα για πολυάνθρωπα γλέντια δεν χάθηκε – τα 60 χρόνια είναι, άλλωστε, ένα ορόσημο. Ωστόσο ο Covid αρέσκεται να εισβάλλει απρόσκλητος και στα ακριβότερα τραπέζια καθώς η ασφάλεια που απολαμβάνουν οι διατελέσαντες πρόεδροι τον ΗΠΑ δεν τον σταματά. Και ο Ομπάμα ασφαλώς αυτό το γνωρίζει.

Με αυτά και με τα άλλα, το εφετινό πάρτι του Ομπάμα σχολιάζεται ήδη πολύ. Βάσει του προγράμματος, οι καλεσμένοι δεν θα φέρουν δώρα αλλά θα κάνουν δωρεές στα ιδρύματα του πρώην προέδρου. Μεταξύ τους θα υπάρχουν και πάλι διάσημοι, άτομα όπως ο ηθοποιός  Τζορτζ Κλούνεϊ, η περσόνα Οπρα Γουίνφρεϊ, ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ που έχει εμπειρίες από την περιοχή αφού εκεί γύρισε τα τρομολαγνικά «Σαγόνια του καρχαρία» το 1974. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα πάει. Η εξήγηση που έδωσε ο εκπρόσωπός του αφορά «άλλες υποχρεώσεις». Του εύχεται πάντως του Ομπάμα τα δέοντα και τον περιμένει να έλθει με το καλό στο κλαμπ των άνω των εξήντα. Ολο το ανθρωπομάνι στα παρτέρια της βίλας θα εξυπηρετήσουν 200 άτομα, προσωπικό εστίασης όπως μάγειροι, σερβιτόροι και βοηθοί.

Οι πρώτες ριπές κατά της κοσμοσυρροής στην αυλή του Ομπάμα έφυγαν από το αυτόματο  του γενετιστή Φράνσις Κόλινς, διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας των ΗΠΑ: «Ενα πάρτι στο σπίτι με δώδεκα φίλους είναι μια χαρά. Αλλά ένα πάρτι με περισσότερα από 100 άτομα δεν είναι ασφαλές». Και όντως, σε γειτονική περιοχή, ύστερα από τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου, ελήφθησαν ειδικά μέτρα περί επαναφοράς της μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα οποία αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Στα σόσιαλ μίντια κάποιοι ξεσπάθωσαν και κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο για υποκρισία: «Χρόνια πολλά Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά έπρεπε πραγματικά να οργανώσετε τέτοιο μεγάλο πάρτι εν μέσω πανδημίας;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...