288
Διαμαρτυρία κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ - ενδέχεται όμως να προηγηθεί αυτή στη Σουηδία | REUTERS/Henry Nicholls

Σουηδία: Ανοίγει ξανά η έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για βιασμό

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 13:45
Διαμαρτυρία κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ - ενδέχεται όμως να προηγηθεί αυτή στη Σουηδία
|REUTERS/Henry Nicholls

Σουηδία: Ανοίγει ξανά η έρευνα σε βάρος του Ασάνζ για βιασμό

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 13:45

Αντιμέτωπος εκ νέου με την καταγγελία για βιασμό που αντιμετωπίζει στη Σουηδία είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ, παρά το ότι η έρευνα διακόπηκε πριν από δύο χρόνια όσο ήταν ακόμη εγκατεστημένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο ιδρυτής του Wikileaks κατηγορείται για βιασμό και άλλα αδικήματα σεξουαλικής φύσης σε βάρος δύο γυναικών που γνώρισε το 2010 στη Στοκχόλμη έπειτα από διάσκεψη του Wikileaks. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για συναινετική σεξουαλική επαφή.

Ο Ασάνζ είχε αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία ακριβώς έχοντας καταφύγει στην πρεσβεία. Εμεινε εκεί επί επτά έτη πριν συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία, όταν η κυβέρνηση του Εκουαδόρ επί της ουσίας ήρε την προστασία που του παρείχε. Εχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 50 εβδομάδων για παραβίαση των όρων της εγγύησης και πλέον κρατείται σε φυλακή κοντά στο Λονδίνο.

Η υπόθεση στη Σουηδία άνοιξε εκ νέου με αίτημα του δικηγόρου του θύματος, επισημαίνει το BBC, ενώ οι Αρχές θεωρούν πώς υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ο Ασάνζ έχει διαπράξει βιασμό. Το βρετανικό δίκτυο προσθέτει ότι το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης γίνεται πριν τεθεί οριστικά στο αρχείο τον Αύγουστο του 2020.

Ωστόσο τώρα, με τις νεότερες εξελίξεις, τίθεται ένα νομικό πρόβλημα: ποια έκδοση θα γίνει πρώτη, αυτή στη Σουηδία ή αυτή στις ΗΠΑ;

Οι αμερικανικές Αρχές θεωρούν ότι ο Ασανζ ενέχεται στη δημοσιοποίηση το 2010 ενός μεγάλου όγκου απόρρητου στρατιωτικού και διπλωματικού υλικού. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που αφορούν τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση υπολογιστικών συστημάτων, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε έτη.

Πάντως, τα Wikileaks βλέπουν μάλλον θετικά το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης, εξηγώντας ότι «θα του δώσει την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του». Μιλούν ακόμη για πολιτικές πιέσεις να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...