866
Δεν δείχνει να συγκινείται από τη στήριξη της Πάμελα Αντερσον στον Γιάνη Βαρουφάκη, η εικονιζόμενη αριστερά Γκάμπι Τσίμερ, παλιά υμνήτρια της Πρώτης Φοράς Αριστερά | Facebook/Creative Protagon

Η γερμανική Αριστερά απέναντι στον «άξονα» Βαρουφάκη – Πάμελα Αντερσον

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2019, 07:55
Δεν δείχνει να συγκινείται από τη στήριξη της Πάμελα Αντερσον στον Γιάνη Βαρουφάκη, η εικονιζόμενη αριστερά Γκάμπι Τσίμερ, παλιά υμνήτρια της Πρώτης Φοράς Αριστερά
|Facebook/Creative Protagon

Η γερμανική Αριστερά απέναντι στον «άξονα» Βαρουφάκη – Πάμελα Αντερσον

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2019, 07:55

Κάποτε ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν geliebte της γερμανικής Αριστεράς. Τώρα είναι darling μόνο της Πάμελα Αντερσον – οι γερμανοί Αριστεροί φοβούνται ότι ο Γιάνης κατ’ ουσίαν τους υπονομεύει.

Δεν είναι παράδοξο, απλώς γνώρισαν από πιο κοντά το φαινόμενο. Οταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιοριζόταν μόνο στα της Ελλάδας, για τους γερμανούς ριζοσπάστες ήταν ένας γοητευτικός επαναστάτης που έλεγε ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη αλλά ουσιαστικά έπαιζε με τις τύχες μόνο της χώρας του – ελάχιστα τους απασχολούσε. Τώρα όμως ο γοητευτικός επαναστάτης ήρθε να παίξει στα δικά τους χωράφια.

Ως γνωστόν, ο κ. Βαρουφάκης κατεβαίνει με το DiEM25, την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει (με ελληνικό «παράρτημα» το ΜεΡΑ25), στη Γερμανία στο πλαίσιο των ευρωεκλογών. Και αυτή του η «συνετή» κίνηση, να κυνηγήσει την ψήφο των γερμανών και όχι των ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, θεωρείται υπονομευτική της δύσκολης προσπάθειας της γερμανικής Αριστεράς να αναχαιτίσει την Ακροδεξιά.

Γερμανοί πολιτικοί, ακόμα και παλιοί του σύμμαχοι, τον κατηγορούν ότι η κίνησή του θα προκαλέσει διάσπαση της ψήφου σε μία περίοδο που θεωρείται επιβεβλημένη η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην ανησυχητική απειλή της λαϊκιστικής και εθνικιστικής Ακροδεξιάς.

«Από τη μία μου αρέσει η ιδέα ενός έλληνα πολιτικού που κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής στη Γερμανία. Ομως, αρχίζω και αναρωτιέμαι αν ο κ. Βαρουφάκης είναι πραγματικά αφοσιωμένος στον σκοπό τον οποίο διατείνεται ότι προωθεί» λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Guardian η Γκάμπι Τσίμερ, ευρωβουλευτής του Die Linke, του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

Μάλιστα, αυτή η κριτική προέρχεται από παλιούς συμμάχους του πρώην υπουργού Οικονομικών. Αντιπρόσωποι του Die Linke είχαν επισκεφθεί την Αθήνα, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, για να στηρίξουν τότε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Βαρουφάκη προσωπικά, ενώ η ηγέτις του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ, παρευρέθη στην παρουσίαση του DiEM25, της ευρωπαϊκής πλατφόρμας του κόμματος ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη, στο Βερολίνο, το 2016.

Ομως, η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι αν εκλεγεί, θα παραιτηθεί από τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο ύστερα από λίγες εβδομάδες, έχει προκαλέσει σύγχυση, ακόμα και θυμό στους παλιούς του συμμάχους.

Η Γκάμπι Τσίμερ είναι έξαλλη μαζί του και δεν το κρύβει: «Το DiEm25 λέει ότι θέλει να εκδημοκρατίσει την Ευρώπη, αλλά ο Βαρουφάκης δηλώνει ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του για να διεξαξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις ελληνικές εθνικές εκλογές το φθινόπωρο. Αυτά είναι ανοησίες και δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τη δημοκρατία. Αν θέλεις να δυναμώσεις τη δημοκρατία, πρέπει να ενδυναμώσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι απογοητευτικό».

Μαζί της συμφωνεί ο Γιόργκ Σίντλερ, ο ομοσπονδιακός διευθυντής του Ντι Λίνκε: «Μας σόκαρε το γεγονός ότι το DiEM25 προτιμά μία διασπασμένη Αριστερά από μία ισχυρή ενωμένη ευρωπαϊκή Αριστερά, που μιλά με μία φωνή. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Βαρουφάκης είναι πιο σιωπηλός από ό,τι περιμέναμε: μέχρι τώρα, το κόμμα του δεν έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Σε μία εποχή που η Ακροδεξιά ανεβαίνει, δεν χρειαζόμαστε παιχνίδια με διασημότητες από τις τηλεοπτικές εκπομπές του ’90, αλλά μία ισχυρή αριστερή εναλλακτική λύση» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Σίντλερ αναφέρεται στην παρουσία της Πάμελα Αντερσον, που μετά τον Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε να παράσχει τη στήριξή της στον κ. Βαρουφάκη και το κόμμα του. Οχι μόνο τον στήριξε στο Twitter, αλλά το πρόσωπό της κοσμεί τις 1.000 αφίσες του DiEM 25, που τοιχοκολλήθηκαν στο Βερολίνο.

Στην αφίσα η Αντερσον αναφέρεται στο Πράσινο New Deal του κόμματος για την Ευρώπη, μία πρόταση ετήσιων επενδύσεων ύψους 500 δισ. ευρώ για φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χωρίς βεβαίως να μας λέει πού θα βρεθούν τα λεφτά.

Το κόμμα προτείνει επίσης την απευθείας μετάδοση των ευρωπαϊκών συσκέψεων κορυφής και των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Αντερσον, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι στηρίζει το DiEM25 γιατί «είναι οι μόνοι που προτείνουν ένα ολοκληρωμένο και εμπνευσμένο πράσινο πρόγραμμα για την Ευρώπη. Ξέρω ότι αυτή η αφίσα είναι λίγο τρελή. Αλλά είναι ώρα να βγω εκεί έξω και να κάνω ό,τι μπορώ για να τραβήξω την προσοχή των ανθρώπων».

Ο κ. Βαρουφάκης, μαζί με την γερμανο-αυστριακή οικονομολόγο Ντανιέλα Πλατς και τον κροάτη φιλόσοφο Σρέκο Χόρβατ είναι οι τρεις μη γερμανοί υποψήφιοι που κατεβαίνουν στη Γερμανία με το τοπικό κόμμα του DiEM25, «Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του Guardian για την καμπάνια του, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η μάχη δεν είναι ανάμεσα στους Ελληνες και στους Γερμανούς, «αλλά ανάμεσα στις προοδευτικές, λογικές, ανθρωπιστικές πολιτικές και στον απολυταρχισμό».

Τόσο ο Βαρουφάκης όσο και ο Χόρβατ κατάφεραν να μπουν στα γερμανικά ψηφοδέλτια δηλώνοντας κάτοικοι Βερολίνου για έξι μήνες.

«Είμαστε πιο Γερμανοί από τους Γερμανούς. Απλά ακολουθούμε τους κανόνες» λέει ο Χόρβατ στον Guardian.

Για να προσελκύσει ψηφοφόρους, το κόμμα τους δεν ακολουθεί συμβατικές προεκλογικές μεθόδους, όπως συγκεντρώσεις υποψηφίων, και βασίζεται περισσότερο στην παρουσία διασημοτήτων όπως είναι η Πάμελα Αντερσον.

Ο Χόρβατ είπε ότι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το πρώην μοντέλο του Playboy γιατί οι γερμανικές πολιτικές αφίσες «είναι τρομερά βαρετές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας».

Στη Γερμανία, έχουν μπει στην Ευρωβουλή κόμματα ακόμα και με πολύ μικρά ποσοστά, μικρότερα από το 1%. Το ίδιο το DiEM25 υπολογίζει ότι με 300.000 ψήφους θα στείλει τον πρώτο υποψήφιο της λίστας στο Στρασβούργο.

Προς το παρόν, πάντως, το κόμμα του κ. Βαρουφάκη δεν εντοπίζεται πουθενά στις δημοσκοπήσεις, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. «Το ποσοστό του είναι χαμηλότερο από οποιοδήποτε μετρήσιμο επίπεδο» λέει ο Μάνφρεντ Γκιούλνερ, διευθυντής της μεγάλης γερμανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Forsa.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...