338
Ο Ολαφ Σολτς στο υπουργικό συμβούλιο της 15ης Ιουνίου | REUTERS/Annegret Hilse

Σολτς: «Οχι» στην πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 16:41
Ο Ολαφ Σολτς στο υπουργικό συμβούλιο της 15ης Ιουνίου
|REUTERS/Annegret Hilse

Σολτς: «Οχι» στην πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 16:41

Δεν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, δήλωσε ο Ολαφ Σολτς.

Σε συνέντευξή του, ο καγκελάριος τόνισε ότι δεν είναι αυτή η λύση για να εξισορροπηθούν πιθανές ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό εξαιτίας των περικοπών στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Ειδικοί μάς λένε ότι δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα», σημείωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Münchner Merkur.

Η σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό στη Γερμανία, θύμισε ο καγκελάριος, ο οποίος δεν συμφωνεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, που έχει ανακοινώσει την κατασκευή έως και 14 νέων αντιδραστήρων έως το 2050.

Η προμήθεια πυρηνικού καυσίμου και οι απαραίτητες διακοπές της λειτουργίας για τη συντήρηση των εργοστασίων αυτών είχαν προγραμματιστεί βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, εξήγησε, με τις ράβδους καυσίμου να αρκούν ως τέλος της χρονιάς. Για να αποκτηθούν νέες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 12 ως 18 μήνες, τόνισε.

«Υποστηρίζω τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας με όλη μου την καρδιά. Ταυτόχρονα, εάν ήταν εφικτό να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων για ένα ως δύο χρόνια χωρίς δυσκολίες, μάλλον ελάχιστοι θα πρόβαλαν ενστάσεις», είπε, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, ο Σολτς προειδοποίησε ότι η αύξηση των τιμών εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι αισθητή στη Γερμανία για αρκετό καιρό ακόμη.

Αυτό τον ώθησε να επαναφέρει την πρακτική της συντονισμένης δράσης, συνέχισε. Αναφερόταν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, τον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό κόσμο, που ανάγεται στα χρόνια του 1960, με σκοπό να τίθενται μακροπρόθεσμοι στόχοι και να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων.

Η πρώτη τέτοια συνάντηση θα γίνει την 4η Ιουλίου. Σκοπός είναι «να συναντηθούμε και να καταρτίσουμε κοινό σχέδιο για το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την πίεση για τους εργαζόμενους».

Ο Σολτς είπε επίσης ότι θα προτείνει να δημιουργηθεί ιδιαίτερη ομάδα για το κλίμα στην επικείμενη σύνοδο της G7. Τα μέλη της ομάδας αυτής θα θέσουν στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερα ως το 2050 και θα αναπτύξουν κοινές διαδικασίες για την επίτευξή του, εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...