219
Κινεζικό τάνκερ ξεφορτώνει αργό πετρέλαιο στο λιμάνι Γιαντάι, στην ανατολική επαρχία της Σαντόνγκ, τον Μάιο | CFOTO/Future Publishing via Getty Images

Η Κίνα, ο καλύτερος πελάτης της Ρωσίας για το πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 16:22
Κινεζικό τάνκερ ξεφορτώνει αργό πετρέλαιο στο λιμάνι Γιαντάι, στην ανατολική επαρχία της Σαντόνγκ, τον Μάιο
|CFOTO/Future Publishing via Getty Images

Η Κίνα, ο καλύτερος πελάτης της Ρωσίας για το πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 16:22

Από τη στιγμή που ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση σταμάτησαν ή μείωσαν δραστικά τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, η Μόσχα στράφηκε στο Πεκίνο.

Η Ρωσία έγινε πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα, καθώς οι εισαγωγές ρωσικού αργού αυξήθηκαν κατά 55% τον Μάιο σε σχέση με το 2021, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία.

Παρά τη μείωση της ζήτησης λόγω της Covid και του δίμηνου lockdown στη Σαγκάη, το Πεκίνο αγόρασε περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότερες τιμές.

Κινεζικές εταιρείες, όπως οι κρατικές Sinopec και Zhenhua Oil αγόρασαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τη Ρωσία με σημαντική έκπτωση.

Οι εισαγωγές που έφτασαν στην Κίνα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού East Siberia Pacific Ocean και με τάνκερ, έφτασαν τα 8,4 εκατ. τόνους τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, που δημοσιεύει το BBC.

Το ίδιο διάστημα, από τη Σαουδική Αραβία, έφτασαν 7,82 εκατ. τόνοι αργού στη χώρα ενώ η Κίνα αγόρασε πετρέλαιο και από το Ιράν, που τον Μάιο έφτασε τους 260.000 τόνους, το τρίτο φορτίο από τον Δεκέμβριο.

Τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, η Ρωσία κέρδισε 100 δισ. δολάρια εξάγοντας προϊόντα ορυκτών καυσίμων, από τα οποία τα 59 δισ. προήλθαν από πωλήσεις στην ΕΕ. Μόνο τον Μάρτιο, το κέρδος της Ρωσίας ξεπερνούσε το ένα δισ. την ημέρα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος του πολέμου για το Κρεμλίνο φτάνει τα 867 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...