495
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει το όραμά του με φόντο τις τουρμπίνες «Arabelle» που θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της General Electric, στο Μπελφόρ, για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γενιάς | Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Μακρόν: Πολεμά τον άνθρακα με… πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 21:25
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει το όραμά του με φόντο τις τουρμπίνες «Arabelle» που θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της General Electric, στο Μπελφόρ, για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γενιάς
|Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Μακρόν: Πολεμά τον άνθρακα με… πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 21:25

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την «αναγέννηση» της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας, με ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα, που έχει στόχο την κατασκευή έως και 14 νέων αντιδραστήρων έως το 2050.

Χάρη στο σχέδιο αυτό, η Γαλλία θα πάψει να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και θα πετύχει την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος από το Μπελφόρ της ανατολικής Γαλλίας.

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας, είναι η αναγέννηση της πυρηνικής βιομηχανίας της Γαλλίας», είπε και πρόσθεσε ότι θέλει «να παρατείνει τη διάρκεια ζωής όλων των αντιδραστήρων που η ζωή τους μπορεί να παραταθεί», πέραν των 50 ετών, αν είναι δυνατόν.

Πρόκειται για αλλαγή στον σχεδιασμό των Γάλλων, σε σχέση με τους στόχους του 2018, για το κλείσιμο σχεδόν 12 αντιδραστήρων.

«Πήρα δύο σημαντικές αποφάσεις: να παραταθεί η διάρκεια ζωής όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων που μπορούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους, χωρίς καμιά υποχώρηση όσον αφορά την ασφάλεια και ότι κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας σε κατάσταση παραγωγής δεν θα πρέπει να κλείσει στο μέλλον, εκτός αν πρόκειται για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι ζήτησε από τη γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF «να μελετήσει τις προϋποθέσεις για την παράταση (λειτουργίας) πέραν των 50 ετών».

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης θέλει να κατασκευάσει έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες EPR (ευρωπαϊκοί αντιδραστήρες ύδατος υπό πίεση) και εξετάζει την κατασκευή άλλων οκτώ, με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα νέας γενιάς EPR2 να υπολογίζεται γύρω στο 2035.

Οι αντιδραστήρες θα συμπληρωθούν από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) και «καινοτόμους» αντιδραστήρες που παράγουν λιγότερα απόβλητα, με στόχο τα «25 γιγαβάτ νέας πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050». Πρόκειται για «επανάσταση» που δικαιολογείται από την αύξηση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Αρχίζοντας από σήμερα, θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα για την έναρξη (κατασκευής) νέων πυρηνικών αντιδραστήρων», δήλωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά με τους εργαζομένους στο εργοστάσιο της GE στο Μπελφόρ | Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και είναι βασικός πυλώνας της γαλλικής οικονομίας από τη δεκαετία του ’70. Ομως, όπως σημειώνει ο Guardian, πρόσφατες απόπειρες να κατασκευάσουν βελτιωμένους αντιδραστήρες νέας τεχνολογίας, προς αντικατάσταση των παλιών, έχουν αποτύχει λόγω κόστους και καθυστερήσεων.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι της Δεξιάς στηρίζουν το σχέδιο για περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ στην Αριστερά, επικρίνουν το κόστος και την δυσκολία της κατασκευής. Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για τους κινδύνους από τα ραδιενεργά απόβλητα.

Ο Μακρόν τόνισε ότι οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι οι καλύτεροι όλων και ότι η απόφαση να  χτιστούν νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι «απόφαση προόδου και εμπιστοσύνης στην επιστήμη και την τεχνολογία».

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης σχέδια για ενίσχυση της ηλιακής και παράκτιας αιολικής ενέργειας. Είπε ότι η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή από τις ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές ενέργειας και ότι θα πρέπει να καταναλώσει πολύ λιγότερο ρεύμα τις επόμενες δεκαετίες.

Η γαλλική κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε να δώσει πρόσφατα η Κομισιόν τον χαρακτηρισμό «πράσινη» στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να λάβει χρηματοδότηση ως φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...