350
Ο Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα του συνεδρίου της ΕΝΙΠΕ και ΚΕΔΕ | INTIME NEWS

Σκουρλέτης: Με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2018, 17:21
Ο Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα του συνεδρίου της ΕΝΙΠΕ και ΚΕΔΕ
|INTIME NEWS

Σκουρλέτης: Με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2018, 17:21

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.

Στην ανακοίνωση αυτή, που αναμένεται να οξύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε Αυτοδιοίκηση και ΥΠΕΣ, προχώρησε από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει τις επόμενες ημέρες για διαβούλευση, δεν ανακοίνωσε όμως πότε θα δημοσιοποιηθεί παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους συνέδρους με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Οι πρόεδροι Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ως προς την Αυτοδιοίκηση και να δημοσιοποιήσει το επίμαχο νομοσχέδιο, δίνοντας επαρκή χρόνο διαβούλευσης, τουλάχιστον δυο μηνών.

«Δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες “εξπρές” ψήφισης του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Ο κ. Αγοραστός, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση, πρόσθεσε ότι ο διάλογος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».

Τα πυρά του εξαπέλυσε προς το υπουργείο Εσωτερικών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάνοντας λόγος για «εικονική διαβούλευση».

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Δεν θα γίνει αποδεκτή εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας».
Περισσότερο χρόνο για διαβούλευση ζήτησε, επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης», είπε στην ομιλία του. «Δεν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε λογιών-λογιών μειοψηφίες να εξουσιάζουν τους δήμους και τις περιφέρειες. Ειδικά που υπάρχουν μειοψηφίες, οι οποίες πετροβολούν την πολιτική», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης πήρε αμέσως μετά τον λόγο:«Το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία», δήλωσε.

Από τις «νέες πλειοψηφικές» που θα διαμορφωθούν σε δήμους και περιφέρειες θα επιλέγονται – σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται – οι αντιπεριφερειάρχες και οι αντιδήμαρχοι.

Οπως έγινε γνωστό, το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει:

– Αποσυσχέτιση ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
– Καθιέρωση απλής αναλογικής.
– Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη και στο δήμαρχο να ορίζει αντιπεριφερειάρχες και αντιδημάρχους.
– Ενιαία ψηφοδέλτιο για κοινότητες έως 500 κατοίκους.
– Καθιέρωση θεσμού δημοψηφισμάτων.
– Δυνατότητα λευκής ψήφου.
– Ίδρυση κοινωφελών επιχειρήσεων από ΟΤΑ.
– Καθιέρωση Ελεγκτή Νομιμότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...