778
O Σεμέδο ποζάρει ως παίκτης του Ολυμπιακού. Το νέο απόκτημα των Ερυθρολεύκων θεωρείται ο «Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» του ποδοσφαίρου | ΙΝΤΙΜΕSports/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σεμέδο, ένα πανάκριβο μυστήριο

Sportscaster Sportscaster 28 Ιουνίου 2019, 08:56
O Σεμέδο ποζάρει ως παίκτης του Ολυμπιακού. Το νέο απόκτημα των Ερυθρολεύκων θεωρείται ο «Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» του ποδοσφαίρου
|ΙΝΤΙΜΕSports/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σεμέδο, ένα πανάκριβο μυστήριο

Sportscaster Sportscaster 28 Ιουνίου 2019, 08:56

Επτά καλοκαίρια μετά την αποχώρηση του Ολαφ Μέλμπεργκ από τον Ολυμπιακό, κανείς στον Πειραιά δεν τον έχει ξεχάσει. Ο σουηδός αμυντικός είναι 42 ετών πλέον, το έχει ρίξει στο τένις, όμως ακόμη και σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» τον μνημονεύουν συχνά: σε κάθε «αστείο» γκολ που δέχεται η ομάδα τους, αλλά και σε όλες τις μεταγραφικές περιόδους.

Ο Μέλμπεργκ αποκτήθηκε επί Σωκράτη Κόκκαλη (το 2009, με 2,5 εκατ. ευρώ) και έφυγε επί Βαγγέλη Μαρινάκη (2012), επειδή δεν τα βρήκαν στα οικονομικά. Εκτοτε, ο Ολυμπιακός έχει ξοδέψει ένα καράβι λεφτά για να θωρακίσει την άμυνά του, όμως τέτοιον παίκτη, τέτοια εγγύηση για τα μετόπισθεν, δεν ξαναβρήκε. Ούτε όταν, πριν από δύο χρόνια, αφίχθη στου Ρέντη ο Μπιόρν Ενγκελς των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ: ο πιο ακριβός κρίκος στην αλυσίδα των δεκάδων αμυντικών που ήρθαν κι έφυγαν, αφήνοντας το πρόβλημα άλυτο.

Το νέο μεγάλο «στοίχημα» έρχεται από τη Βιγιαρεάλ. Τι σύμπτωση! Εκεί είχε πάει ο Μέλμπεργκ μετά τον Ολυμπιακό. Το όνομά του, Ρούμπεν Σεμέδο. Πορτογάλος, με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο. Η πιο ακριβή επένδυση του Μαρινάκη στη θέση του στόπερ. Κόστισε φθηνότερα από τον Ενγκελς (4,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την As), όμως σε βάθος τετραετίας, που είναι ο χρονικός ορίζοντας του συμβολαίου του, θα στοιχίσει πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ. Ασύληπτο ποσό για το φτωχό μας ποδόσφαιρο και, μάλιστα, για αμυντικό. Δεν αποκλείεται να είναι η «μεταγραφή της χρονιάς». Αλλά, ακόμη κι αν ξεπεραστεί σε αξία μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, καμία άλλη δεν θα συζητηθεί όσο αυτή.

Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού είναι ο «Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» του ποδοσφαίρου. Από τη μία, ένας παίκτης με εξαιρετικές προοπτικές, που πριν από δύο χρόνια κόστισε στη Βιγιαρεάλ 14 εκατ. ευρώ. Κι από την άλλη, ένας αυτοκαταστροφικός νέος, που έμπλεξε με τον Νόμο -περισσότερες από μια φορές- για σοβαρά εγκλήματα. Ο ισπανικός σύλλογος… κλαίει τα λεφτά που ξόδεψε για χάρη του. Ο Ολυμπιακός, όμως, αποφάσισε να αγνοήσει το ποινικό του μητρώο και να αδράξει την ευκαιρία. Εάν τα καμώματά του δεν είχαν βάλει τρικλοποδιές στην καριέρα του, σήμερα ο 25χρονος Σεμέδο θα κόστιζε τόσα εκατομμύρια όσα και τα χρόνια του, και στην Ελλάδα θα ερχόταν μόνο για διακοπές.

Αμυντικό με τα δικά του προσόντα, δεν έχουμε ξαναδεί στα μέρη μας. Είναι θηριώδης σε σωματική διάπλαση, ταχύτατος και δυναμικός, με εντυπωσιακή αλτικότητα και τρομερό πάθος στο παιχνίδι του. Ενα «θηρίο» που, παρά τα 190 εκατοστά του ύψους του, «κατεβάζει» την μπάλα, κάνει ντρίμπλες και πασάρει με επιτυχία που αγγίζει το 90%. Ενας στόπερ απροσπέλαστος και, ταυτοχρόνως, ένας αξιόπιστος οργανωτής του παιχνιδιού, με αντίληψη και προσωπικότητα. Αγρίμι στο γήπεδο, αλλά, δυστυχώς, κι έξω από αυτό.

Στην Ισπανία κατηγορήθηκε για επίθεση σε υπάλληλο κέντρου ψυχαγωγίας με χρήση όπλου, για (άλλη) επίθεση σε γυναίκα με σπασμένο μπουκάλι, και για απαγωγή. Συνελήφθη και πέρασε πάνω από τέσσερις μήνες στη φυλακή. Οταν βγήκε, η Βιγιαρεάλ τον έδωσε δανεικό στην Ουέσκα (το περασμένο καλοκαίρι) και, στη συνέχεια (τον Ιανουάριο του 2019) στη Ρίο Αβε. Ούτε στη μικρή και ταπεινή Ουέσκα δεν τον άντεξαν, με τον προπονητή του (Φραντσέσκο Ροντρίγκεζ) να τον καταγγέλλει για έλλειψη επαγγελματισμού. Με τις δικαστικές του περιπέτειες δεν έχει «καθαρίσει», όμως ο Ολυμπιακός (θέλει να) πιστεύει πως δεν θα τον αποσπάσουν από τη δουλειά του στο γήπεδο. Μίλησε με τον ποδοσφαιριστή και τους εκπροσώπους του, και πείστηκε πως ο Σεμέδο μετάνιωσε. Οτι προσπαθεί να αλλάξει. Αυτό έδειξε και η σύντομη θητεία του στη Ρίο Αβε, όπου αγωνίστηκε έναν ολόκληρο γύρο χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, και με πολύ καλές επιδόσεις.

Δεν ήταν εύκολη απόφαση για τον Μαρινάκη. Οταν είχε δαπανήσει εκείνα τα 5,5 εκατ. ευρώ για τον Ενγκελς, είχε -μόλις- πουλήσει τον Παναγιώτη Ρέτσο στη Λεβερκούζεν (έναντι 20 εκατ. ευρώ) και η παρουσία του συλλόγου στους ομίλους του Champions League ήταν εξασφαλισμένη. Ενώ τώρα, ο Ολυμπιακός δεν έχει εξασφαλίσει, ακόμη, ούτε τη συμμετοχή του στο Europa League. Κι αυτό κάνει το ρίσκο ακόμη μεγαλύτερο.

Ρούμπεν Σεμέδο, λοιπόν. Πώς λέμε Ολαφ Μέλμπεργκ; Καμία σχέση! Εντελώς άλλο στιλ, τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες. Στο πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι, τον Φεβρουάριο του 2016 με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο Πορτογάλος αποβλήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες. Συχνά αντικρύζει και κόκκινες. Ενώ ο Σουηδός, όταν έπαιζε στην Ελλάδα, είχε συμπληρώσει έξι αγώνες Champions League χωρίς να κάνει ούτε φάουλ! Ο Σεμέδο αγωνίζεται περισσότερο με την καρδιά, παρασύροντας τους συμπαίκτες του. Ο Μέλμπεργκ έβαζε μπροστά το μυαλό. Ηταν μια ήρεμη δύναμη.

Εάν κρίνει κανείς από την αξία του παίκτη, ο Σεμέδο υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα του Ολυμπιακού στην άμυνα περισσότερο από κάθε άλλον μετά τον Μέλμπεργκ. Αρκεί να απαλλαγεί από τον «μίστερ Χάιντ», που κρύβει μέσα του. Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να σώσει την καριέρα του. «Ηρθα για να βοηθήσω και να βοηθηθώ», είπε στον ρεπόρτερ του Ολυμπιακού, Γιώργο Νοικοκύρη, μόλις πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...