385
Ο ηγέτης του ακροδεξιού SD Τζίμι Ακεσον με φόντο το έμβλημα του κόμματός του - την ανεμώνη στα χρώματα της σημαίας της Σουηδίας | REUTERS

«Σεισμός» στη Σουηδία με ιστορική συγκυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς – Ρυθμιστής ο Ακεσον με την «ανεμώνη» του SD

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 10:01
Ο ηγέτης του ακροδεξιού SD Τζίμι Ακεσον με φόντο το έμβλημα του κόμματός του - την ανεμώνη στα χρώματα της σημαίας της Σουηδίας
|REUTERS

«Σεισμός» στη Σουηδία με ιστορική συγκυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς – Ρυθμιστής ο Ακεσον με την «ανεμώνη» του SD

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 10:01

Σεισμικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας φέρνουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών,  με μεγάλο κερδισμένο το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD) υπό τον Τζίμι Ακεσον, το οποίο φαίνεται να εξασφαλίζει πάνω από 20% των ψήφων (20,7%) προβάλλοντας πλέον ως κυβερνητικός εταίρος-ρυθμιστής με την παραδοσιακή Δεξιά.

Υπό την ηγεσία του Ακεσον οι Σουηδοί Δημοκράτες από κόμμα του περιθωρίου γίνονται πλέον το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη χώρα.

Με «βατήρα» το Μεταναστευτικό, η άνοδος του SD – με έμβλημα μία μπλε ανεμώνη με κίτρινη καρδιά (τα χρώματα της σουηδικής σημαίας), η οποία αντικατέστησε τον πυρσό – ήταν ραγδαία: από το 5,7% και πρώτη εκπροσώπηση στη σουηδική Βουλή το 2010, στην τρίτη θέση με 12,9% το 2014 και στο 17,5% το 2018, για να έρθει τώρα η υπέρβαση του 20% και η συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση της Σουηδίας.

Το κόμμα του Ακεσον άντλησε την εκλογική του δύναμη τόσο από τους κόλπους της συντηρητικής παράταξης όσο και από τους σοσιαλδημοκράτες, ειδικά μεταξύ όσων ανήκουν στην εργατική τάξη.

«Θεωρώ πως (η επιτυχία μας) οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν πιστεύει πως τα άλλα κόμματα παίρνουν την κατάστασή του στα σοβαρά», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ακεσον στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια  προεκλογικής συγκέντρωσης στη Στοκχόλμη τον περασμένο Αύγουστο. «Οχι όπως τα άλλα κόμματα», ήταν άλλωστε το σλόγκαν του SD στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ετσι, ύστερα από μια βραδιά ανατροπών – καθώς τα exit polls έδειχναν αρχικά οριακή νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες και τους κεντροαριστερούς συμμάχους τους-  η εκλογική Αρχή της Σουηδίας γνωστοποίησε ότι η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Τετάρτη, αφού η κατάσταση είναι ρευστή και οι διαφορές πολύ μικρές.

Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μια φάση αβεβαιότητας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προβλέπεται οριακή.

Η  δεξιά συμμαχία υπολογίζεται πως θα συγκεντρώσει 49,8% των ψήφων, ενώ το κεντροαριστερό μπλοκ 48,8%. Η διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 60.000 ψήφους ενός εκλογικού σώματος 7,8 εκατομμυρίων.

Με καταμετρημένο πλέον  το 95% των ψήφων,  η συμμαχία υπό τον ηγέτη των Μετριοπαθών της σουηδικής Δεξιάς, Ουλφ Κρίστερσον, εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 176 έδρες από τις συνολικά 349 στο κοινοβούλιο, ενώ το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον φαίνεται να εξασφαλίζει 173, χάνοντας την εξουσία έπειτα από οκτώ χρόνια.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν απίθανη την ανατροπή των συσχετισμών με την ενσωμάτωση των ψήφων που δεν έχουν καταμετρηθεί (όπως π.χ. των απόδημων Σουηδών).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News