607
Στο Μαξίμου μοιάζουν έτοιμοι | SOOC

To Mαξίμου ετοιμάζει τους δικούς του «αποστάτες»;

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 27 Ιουνίου 2018, 07:44
Στο Μαξίμου μοιάζουν έτοιμοι
|SOOC

To Mαξίμου ετοιμάζει τους δικούς του «αποστάτες»;

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 27 Ιουνίου 2018, 07:44

Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, που αφήνει τον κυβερνητικό συνασπισμό με 152 βουλευτές, τον βρήκε… σαν έτοιμο από καιρό.

Κύκλοι της κυβέρνησης έσπευσαν να καταγγείλουν σχέδιο «νέας αποστασίας» εκπορευόμενο από επιχειρηματικά συμφέροντα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, τα οποία λειτουργούν για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ με την οποία ζήτησαν την παράδοση της έδρας από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργο Λαζαρίδη στο κόμμα με το οποίο εξελέγη, διαφορετικά όπως ανέφεραν θα κατατάσσεται στην κατηγορία των αποστατών.

Σήμανε όμως όντως συναγερμός στο Μαξίμου για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού ή οι σειρήνες απλώς ηχούν για να δοθεί το μήνυμα στους πρόθυμους για συναινέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα ότι έρχεται η ώρα να στηρίξουν και επίσημα την κυβέρνηση;

Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή το Σκοπιανό έλεγαν ότι ακόμα και αν υπάρξουν αποχωρήσεις η κυβέρνηση θα αντέξει, καθώς διαθέτει «πάγκο» από ανεξάρτητους,  από Ποταμίσιους και από προερχόμενους από την Eνωση Κεντρώων βουλευτές.

Προς το παρόν ονόματα δεν λένε, οικογένειες δεν θίγουν, όμως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ο οποίος, αφού μίλησε σε πολλές εκδηλώσεις που προωθούσαν την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον συμμετέχει και σε αμιγώς κομματικές.

Χαρακτηριστική η πρόσκληση για εκδήλωση της Πέμπτης:

Οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παλλήνης, Παιανίας και Κορωπίου με την στήριξη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ανατ. Αττικής διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 και ώρα 18.30 με θέμα «Βαλκάνια με ειρήνη, σταθερότητα και συνανάπτυξη».

Ομιλητές:

Δημ. Τζανακόπουλος, υπ. Επικρατείας, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σπ. Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου, Κ.Ο. Το Ποτάμι.

25/6/2018

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής

Βέβαια ο ίδιος απαντά ότι  ευχαρίστως θα συμμετείχε και σε συζήτηση της ΝΔ για το Μακεδονικό και ότι παραμένει βουλευτής του Ποταμιού: «Για τους συκοφάντες αλλά και τα καλοπροαίρετα θύματα τους: ευχαρίστως θα συμμετείχα σε εκδήλωση και της ΝΔ για το Μακεδονικό. Αυτονόητο, είμαι και παραμένω βουλευτής με Το Ποτάμι. Αν άλλαζα κόμμα θα άφηνα την έδρα!»

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον η επιλεκτική μνήμη του κυβερνητικού συνασπισμού, που μιλάει τώρα για «αποστασίες» και άλλα τέτοια, αλλά ξεχνά πώς οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέλαβαν την εξουσία.

Για όσους λοιπόν δεν θυμούνται οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κέρδισαν τις κάλπες του Ιανουαρίου 2015, ύστερα από εκλογές που προέκυψαν όταν ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά, Σταύρος Δήμας, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων ώστε να εκλεγεί. Τότε καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα είχαν παίξει οι ψήφοι των βουλευτών που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί (αποστάτες μήπως;) από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών ήταν και η Ραχήλ Μακρή η οποία μάλιστα είχε προλάβει φύγει και από τους ΑΝΕΛ μετά από τη ρήξη που είχε με τον Πάνο Καμμένο, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να την εντάξει έπειτα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά και οι ΑΝΕΛ δεν δημιουργήθηκαν εν κενώ. Προκέκυψαν μετά τη διαγραφή του Πάνου Καμμένου από τη ΝΔ –αφού αρνήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου– και συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 2 Απριλίου του 2012 καθώς εισχώρησαν στο κόμμα εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ.

Οπως όλα δείχνουν, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν τόσο για τη βιωσιμότητά της μετά τις αποχωρήσεις, ούτε είναι τόσο ευαίσθητοι με τους ανεξάρτητους βουλευτές που δεν παραδίδουν τις έδρες στα κόμματα με τα οποία εκλέχθηκαν, υπολογίζουν όμως σε δύο πράγματα.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές στην πλειοψηφία τους δεν θα εκλεγούν ξανά, άρα θέλουν να κρατήσουν τις έδρες τους όσο γίνεται περισσότερο και έτσι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι βουλευτές που ανήκουν σε άλλα κόμματα και στηρίζουν έμμεσα, ειδικά όταν δεν το κάνουν οι ΑΝΕΛ, αλλά θέλουν να έχουν πολιτικό μέλλον μέσα από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθούν να «σηκωθούν από τον πάγκο» την κρίσιμη ώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...