451
Δύο κομπάρσοι στη θέση των δύο υποψηφίων έχουν πάρει στα... σοβαρά τον ρόλο τους στις δοκιμές του debate | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Σε τι θα χρησιμεύσει ένα ακόμα debate Τραμπ – Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 18:52
Δύο κομπάρσοι στη θέση των δύο υποψηφίων έχουν πάρει στα... σοβαρά τον ρόλο τους στις δοκιμές του debate
|REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Σε τι θα χρησιμεύσει ένα ακόμα debate Τραμπ – Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 18:52

Στις 4 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) και για 90 λεπτά, οι δύο υποψήφιοι των αμερικανικών εκλογών θα τεθούν για δεύτερη και τελευταία φορά, αντιμέτωποι στο debate που θα γίνει στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Σε ένα debate όπου, λόγω της πολύ κακής διαγωγής -κυρίως του Τραμπ- και των συνεχών διακοπών στο χαοτικό προηγούμενο, θα κλείνει αυτόματα το μικρόφωνο όποιου δεν είναι η σειρά του να μιλήσει. Τα μικρόφωνα θα κλείνουν δηλαδή το δίλεπτο στο οποίο καλείται να αναλύσει τη θέση του για ένα ζήτημα κάθε υποψήφιος.

Το μέτρο, που επέβαλε η επιτροπή αρμόδια για την διεξαγωγή των debate, δεν άρεσε καθόλου στον Τραμπ, αναγκαστικά όμως, το αποδέχθηκε, αλλιώς θα ακυρωνόταν ξανά.

Κανονικά, αυτό θα ήταν το τρίτο debate. Το δεύτερο όμως, δεν έγινε ποτέ, λόγω του κορονοϊού που μόλυνε τον αμερικανό πρόεδρο.

Συντονίστρια σε αυτή την τηλεμαχία θα είναι η Κρίστεν Γουέκερ, παρουσιάστρια ειδήσεων του NBC.

Οπως είναι αναμενόμενο, ένα από τα θέματα στα οποία θα συγκρουστούν οι δύο υποψήφιοι, είναι ο κορονοϊός και η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Τραμπ.

Οι νέες επιθέσεις του προέδρου κατά του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του Λευκού Οίκου, Αντονι Φάουτσι, μάλλο διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την θέση του Τζο Μπάιντεν σε ένα ζήτημα στο οποίο από όποια πλευρά και να το δει κανείς, ο Τραμπ έχει κάνει τραγικά λάθη, τόσο που ίσως του στοιχίσουν τις εκλογές.

Για να περάσει στην αντεπίθεση, ο Τραμπ αναμένεται να χρησιμοποιήσει ξανά ένα αγαπημένο του θύμα, τον Χάντερ Μπάιντερ και τις επιχειρηματικές συναλλαγές του στην Ουκρανία, την Κίνα και αλλού, όταν ο πατέρας του ήταν στον Λευκό Οίκο.

Προς απογοήτευση των Ρεπουμπλικάνων, η διεθνής πολιτική των ΗΠΑ  δεν είναι ένα από τα θέματα του debate, στα οποία οι υποψήφιοι θα αφιερώσουν 15 λεπτά. Εκτός από τον κορονοϊό, τα υπόλοιπα είναι οι αμερικανικές οικογένειες, οι φυλετικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και η εθνική ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ θα προσπαθήσει να μιλήσει με κάθε ευκαιρία για το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και άλλες περιοχές όπου θεωρεί ότι απέδωσε καρπούς η πολιτική του.

Το ερώτημα βέβαια, είναι πλέον, σε τι θα χρησιμεύσει αυτό το debate, 11 ημέρες πριν τις εκλογές, και ενώ οι αμερικανοί ψηφοφόροι όχι μόνο γνωρίζουν καλά τους δύο υποψήφιους, αλλά και έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 3% παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η  Telegraph σημειώνει ότι παρά το προβάδισμα Μπάιντεν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εδώ και καιρό, οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι οι υποστηρικτές τους θα επαναπαυθούν και δεν θα πάνε να ψηφίσουν, κάτι που θα προσπαθήσει να αποτρέψει από την σκηνή ο πρώην αντιπρόεδρος. Από τη μεριά του, ο Τραμπ θα κάνει την ύστατη προσπάθεια να επαναφέρει υπέρ του τους ψηφοφόρους που φέρεται να έχει χάσει σε σχέση με το 2016: τις γυναίκες των προαστίων και τους λευκούς άντρες της εργατικής τάξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...