461
Ο Μπαράκ Ομπάμα στους δρόμους της Φιλαδέλφειας | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Ομπάμα πήρε την… ντουντούκα του κατά του Τραμπ: το να τουιτάρεις δεν σε κάνει πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 07:39
Ο Μπαράκ Ομπάμα στους δρόμους της Φιλαδέλφειας
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Ομπάμα πήρε την… ντουντούκα του κατά του Τραμπ: το να τουιτάρεις δεν σε κάνει πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 07:39

Υστερα από μήνες δουλειάς στο παρασκήνιο, ώστε να χτιστεί μια καλή υποψηφιότητα για το Δημοκρατικό Κόμμα, στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε και στο προσκήνιο. Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην προεκλογική εκστρατεία, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ αποδόμησε με τη γνωστή ρητορική του δεινότητα τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πήρε ποτέ «στα σοβαρά» το αξίωμά του, είπε ο Ομπάμα σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια, στην Πενσιλβάνια, που θεωρείται πολιτεία-κλειδί για την τελική νίκη, και την είχε χάσει η Χίλαρι Κλίντον από τον Τραμπ το 2016.

«Εδώ δεν πρόκειται για τηλεριάλιτι, είναι η πραγματικότητα. Και εμείς πρέπει να ζήσουμε με τις συνέπειες (του Ντόναλντ Τραμπ), ο οποίος αποδείχθηκε ανίκανος να πάρει στα σοβαρά το αξίωμά του», είπε.

President Obama's Drive-In Rally for Biden in Pennsylvania

Hello, Philly! 13 days until the most important election of our lifetimes. And you don’t have to wait until November 3rd to cast your ballot. Make a plan, vote, and then help your friends and family make a plan at iwillvote.com. Let’s do this.

Geplaatst door Barack Obama op Woensdag 21 oktober 2020

«Το να τουιτάρεις βλέποντας τηλεόραση δεν επιλύει τα προβλήματα», συνέχισε, αναφερόμενος στην προσφιλή συνήθεια του Τραμπ.

Η δημοκρατία, πρόσθεσε ο Ομπάμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει με έναν πρόεδρο που «ψεύδεται καθημερινά».

Νωρίτερα ο Ομπάμα είχε συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, επίσης στη Φιλαδέλφεια, καλώντας τους Αμερικανούς να πάνε να ψηφίσουν —υπαρκτός ο κίνδυνος του εφησυχασμού, καθώς ο Μπάιντεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Δεν δίστασε μάλιστα να κατεβεί και στους δρόμους της πόλης με μια… ντουντούκα!

«Αν δεν ψηφίζετε, οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην σας», είπε ο πρώην πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι όλοι καταλαβαίνουν πως δεν γίνεται να επιτρέψουμε να ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια όπως αυτά», υπογράμμισε ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Φιλαδέλφεια. «Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα μου αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ημουν θυμωμένος, αισθανόμουν εξαπατημένος, αλλά δεν έχασα την ελπίδα».

Ανικανότητα και παραπληροφόρηση

Με 221.000 νεκρούς από την Covid-19, οι ΗΠΑ έχουν τον βαρύτερο απολογισμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η πανδημία θα ήταν δύσκολη για οποιονδήποτε πρόεδρο», παραδέχτηκε ο Ομπάμα. «Ομως το επίπεδο ανικανότητας και παραπληροφόρησης, ο αριθμός των ανθρώπων που πιθανότατα θα είχαν πεθάνει αν δεν κάναμε τα προφανή…» συνέχισε, δηλώνοντας ότι, χωρίς να υπόσχεται κάποιο θαύμα, ο Μπάιντεν και η υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ήταν ικανοί «να διαχειριστούν αυτήν την πανδημία πιο αποτελεσματικά».

Ο Ομπάμα συναντήθηκε επίσης με κατοίκους και εθελοντές που συμμετέχουν στην εκστρατεία του Μπάιντεν. Χαριτολόγησε μάλιστα ότι η μάσκα τους πηγαίνει καλύτερα, παρά στον ίδιο, λόγω των… αυτιών του. «Θα έλεγε κανείς ότι είμαι έτοιμος να απογειωθώ», αστειεύτηκε.

«Οι πρώην πρόεδροι συνήθως δεν αναμειγνύονται υπερβολικά στην πολιτική. Πιστεύω ότι αυτή ήταν η πρόθεσή του, αλλά ο Τραμπ την άλλαξε», σχολίασε στο CNN ο Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, αναφερόμενος σε αυτήν τη συγκέντρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...