393
H επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Ευρωτράπεζας, την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη | REUTERS

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε η ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 17:35
H επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Ευρωτράπεζας, την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη
|REUTERS

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε η ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2023, 17:35

«Η οικονομία της Ευρωζώνης αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη, λίγο μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων ΕΚΤ κατά μισή μονάδα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Μετά την νέα αύξηση, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.

Η κίνηση της ΕΚΤ την Πέμπτη είχε προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο όταν είχε ανακοινώσει ότι θα «συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό, μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική τροχιά προς το 2%».  Υπενθυμίζεται ότι σε μικρότερη αύξηση, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες προχώρησε την Τετάρτη και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Fed.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά από την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη (και πιθανότατα άλλες 50 τον Μάρτιο) μπορεί να μην είναι το υψηλότερο σημείο. «Ξέρουμε ότι έχουμε έδαφος να καλύψουμε. Ξέρουμε ότι δεν τελειώσαμε», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας. 

Η ίδια επανέλαβε ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι να λαμβάνει πάντα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σε επίπεδα κοντά στο 2%. Τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα στήριξης των οικονομιών από τη πλευρά των κυβερνήσεων πρέπει να είναι προσωρινά, εφόσον ο στόχος παραμένει η παραγωγική οικονομία και η μείωση του χρέους. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως την Ιταλία. 

«Οσο η ενεργειακή κρίση καθίσταται λιγότερο οξεία, είναι σημαντικό να αρχίσουμε από τώρα να προσαρμόζουμε και να αίρουμε αυτά τα μέτρα με τρόπο συντονισμένο» είπε. Προειδοποίησε δε ότι αυτά τα μέτρα είναι πιθανό να αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες στην περίπτωση αυτή θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική. 

Παράλληλα, η Λαγκάρντ τόνισε πως με βάση όσα ορίζουν οι κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να αποσκοπούν στην παραγωγικότητα και στη «σταδιακή μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους». Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης οι κυβερνήσεις καλούνται να εφαρμόσουν με ταχύτητα τα επενδυτικά σχέδια και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Next Generation EU», επανέλαβε για μια ακόμη φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...