444
Ο Τζον Σάλιβαν με τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, τον Φεβρουάριο του 2020 | EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Σάλιβαν: Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις – ο πόλεμος δεν θα τελειώσει το 2023

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 13:49
Ο Τζον Σάλιβαν με τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, τον Φεβρουάριο του 2020
|EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Σάλιβαν: Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις – ο πόλεμος δεν θα τελειώσει το 2023

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 13:49

Ο Τζον Σάλιβαν ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα από το 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 και είχε συζητήσει αρκετές φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου για το ουκρανικό ζήτημα.

Αυτό που έχει να συμβουλέψει από την εμπειρία του, είναι ότι κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία με τους Ρώσους «δεν έχει νόημα», καθώς ο Πούτιν δεν μετακινείται «ούτε σπιθαμή» από τις θέσεις που υποστηρίζει εδώ και χρόνια.

Ο Σάλιβαν είπε στο BBC ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται να υποχωρήσει και ότι παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες, ο δικός του στόχος παραμένει η «αποναζιστικοποίηση» και η αποστρατιωκοποίηση της Ουκρανίας, δηλαδή με άλλα λόγια, η πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι και η εγκαθίδρυση νέας ηγεσίας στο Κίεβο, κατευθυνόμενης από το Κρεμλίνο, όπως και η «υποδούλωση» του ουκρανικού λαού.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ τόνισε ότι όσες φορές και αν προσπάθησε να συζητήσει το θέμα με τους ρώσους αξιωματούχους, τόσο πριν όσο και μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «ήταν σαν να μιλούσα σε τοίχο. Δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν».

«Ζητούσαν εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία αλλά δεν έλεγαν τίποτα για την ασφάλεια της Ουκρανίας». Κάθε συζήτηση ήταν χάσιμο χρόνου, πρόσθεσε.

Ο Σάλιβαν θεωρεί ότι εξακολουθεί να μην έχει νόημα οποιαδήποτε απόπειρα για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, διότι «δεν τον ενδιαφέρει να διαπραγματευθεί».

Κι αυτό γιατί το όραμα του ρώσου προέδρου είναι να καταλάβει ξανά τα εδάφη που έχασε η Ρωσία με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Κι αυτό δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει εύκολα γιατί είναι σχεδιασμένο σε βάθος χρόνου.

«Δεν μπορεί να έχει μία δημοκρατικά ελεγμένη κυβέρνηση, ιδίως μία με ηγέτη τον Ζελένσκι, στο Κίεβο. Δεν θα ησυχάσει ποτέ όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση γιατί την θεωρεί απειλή για τη χώρα και για το σχέδιό του για τη μεγαλύτερη Ρωσία που θέλει να δημιουργήσει».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει τον πόλεμο είναι «να πειστεί ότι δεν μπορεί να τον κερδίσει. Δεν είμαι σίγουρος πόσο μεγάλες πρέπει να είναι οι απώλειες για τις ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο για να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά προς το παρόν, το τέλος του πολέμου απέχει πολύ ακόμα», είπε.

Την ίδια στιγμή, ούτε οι Ουκρανοί πρόκειται να υποχωρήσουν, σημείωσε ο Σάλιβαν και το λάθος του Πούτιν είναι ότι έστρεψε ένα σλαβικό έθνος 44 εκατ. ανθρώπων εναντίον της Ρωσίας.

«Οι Ουκρανοί δεν πρόκειται ούτε να ξεχάσουν ούτε να συγχωρήσουν. Ακόμα και αν ο Ζελένσκι ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο και να παραχωρήσει εδάφη, στην ουσία να παραδοθεί, ο ουκρανικός λαός δεν θα τον αφήσει».

Ετσι, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες για έναν πόλεμο με μεγάλη διάρκεια. Ο Σάλιβαν πάντως, δεν πιστεύει ότι η πολεμική σύγκρουση δεν θα τελειώσει μέσα στο 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...