509
Μπάιντεν και Ζελένσκι στο Κίεβο τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 | Evan Vucci/Pool via REUTERS

Γιατί ήταν εξαιρετική χειρονομία το ταξίδι του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 18:01
Μπάιντεν και Ζελένσκι στο Κίεβο τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023
|Evan Vucci/Pool via REUTERS

Γιατί ήταν εξαιρετική χειρονομία το ταξίδι του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 18:01

«Τους δίνει νέα στρατιωτική βοήθεια, ιδίως ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς για το σύστημα HIMARS, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αντιαρματικές ρουκέτες Javelin, συστήματα πυραύλων Patriot. Πάνω απ’ όλα αυτά, όμως, ήταν η ίδια η χειρονομία του Τζο Μπάιντεν αυτή που μέτρησε. Πήγε στο Κίεβο για να δηλώσει προσωπικώς την αλληλεγγύη και τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ουκρανία» – η Corriere della Sera πανηγυρίζει με ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στο Κίεβο.

Τους είπε ο Μπάιντεν, γράφει: «Αυτή η χώρα είναι στην καρδιά μου. Σας ευχαριστώ που με φιλοξενήσατε εδώ στο Κίεβο, όπου έχω ήδη έρθει επτά φορές ως αντιπρόεδρος. Ευχαριστούμε για τον καταπληκτικό αγώνα, που υπενθυμίζει σε όλον τον κόσμο ότι το θάρρος και η ελευθερία είναι ανεκτίμητα. Ο Πούτιν ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη. Αλλά εσείς του δείξατε ότι έκανε λάθος στους υπολογισμούς του. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας καθ’ όλη τη διαδρομή».

Και όχι μόνο αυτά. «Με την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη αποστολή στην Πολωνία για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο πλευρό της Ουκρανίας, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, ο αμερικανός πρόεδρος θέλησε να δώσει περαιτέρω δείγματα αποφασιστικότητας». Ετσι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας βοήθειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και των νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε έναν περίπατο στο Κίεβο.

Ο Τζο Μπάιντεν, παρέα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Μνημείο Πεσόντων (Evan Vucci/Pool via REUTERS)

«Φορώντας παλτό βγήκε στον δρόμο, όπου συχνά πέφτουν ρωσικοί πύραυλοι. Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης Μπάιντεν πέταξαν ΜIG που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία. Ο καιρός ήταν καλός, επικρατούσε λιακάδα, έτσι ο Μπάιντεν βγήκε με τον Ζελένσκι από το προεδρικό μέγαρο και οι δυο τους πήγαν μέχρι το Μνημείο Πεσόντων, όπου ο Αμερικανός απέδωσε τα σέβη του».

Το σχόλιο της Corriere καταλήγει με την απροσδιοριστία που επικρατεί γύρω από το κομβικό (για τους Ουκρανούς) ζήτημα της αποστολής αμερικανικών αεροσκαφών F-16. «Ο Ζελένσκι τα έχει ζητήσει επιμόνως τις τελευταίες ημέρες, έτσι είναι πιθανόν να υπάρξουν ανακοινώσεις για περαιτέρω βοήθεια και σε αυτόν τον τομέα, ίσως από άλλους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Μεγάλη Βρετανία».

Οι Ιταλοί ολοκληρώνουν ως εξής: «Ο Μπάιντεν, ενώ έδειξε θάρρος, με μια αποστολή που κρατήθηκε μυστική μέχρι την άφιξή του στο Κίεβο, συνεχίζει να μετρά με σύνεση τις στρατιωτικές παρεμβάσεις του. Θέλει να αποφύγει να δώσει στους Ουκρανούς όπλα με τα οποία θα μπορούσαν να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω κλιμάκωση.

Αεροπλάνο, τρένο, ελικόπτερο

»Η αποστολή του προέδρου των ΗΠΑ στο Κίεβο κρατήθηκε απολύτως μυστική, σε σημείο που ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε την πιθανότητα ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ουκρανία ενώ το Air Force One ήταν ήδη εν πτήσει. Φαίνεται ότι προσγειώθηκε κοντά στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας. Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν πήγε στο Κίεβο με τρένο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές από ποια διαδρομή. Ισως, πάλι, μέρος του ταξιδιού να έγινε με ελικόπτερο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόταν από ορισμένους αμερικανούς δημοσιογράφους διαπιστευμένους στον Λευκό Οίκο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...