384
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές στη Σαγκάη, το βράδυ της Κυριακής | Video obtained by Reuters/via REUTERS

Σαγκάη: Χτύπησαν και συνέλαβαν δημοσιογράφο του BBC που κάλυπτε τις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 11:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2022, 15:53
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές στη Σαγκάη, το βράδυ της Κυριακής
|Video obtained by Reuters/via REUTERS

Σαγκάη: Χτύπησαν και συνέλαβαν δημοσιογράφο του BBC που κάλυπτε τις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 11:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2022, 15:53

Δημοσιογράφος του BBC χτυπήθηκε και συνελήφθη από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη κατά της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό ΜΜΕ.

«Το BBC είναι πολύ ανήσυχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε ο δημοσιογράφος μας Εντ Λόρενς, ο οποίος συνελήφθη και δέθηκε με χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξυλοκοπήθηκε και χτυπήθηκε από την αστυνομία» ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος διαπιστευμένος στη χώρα.

Η σύλληψη «προκαλεί σοκ και είναι απαράδεκτη», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Η Βρετανία θα εκφράσει της ανησυχίες της στην Κίνα για την απάντηση των κινεζικών αρχών στις διαμαρτυρίες, ενώ ταυτόχρονα η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει εποικοδομητικές σχέσεις με τη χώρα σε άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε σε όλα τα επίπεδα της κινεζικής κυβέρνησης τις ανησυχίες μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης», πρόσθεσε.

«Η σύλληψη αυτού του δημοσιογράφου, ο οποίος έκανε απλώς τη δουλειά του, προκαλεί σοκ και είναι απαράδεκτη. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να εκφοβίζονται», τόνισε.

Ο βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «ανησυχητικές» τις βιαιότητες που καταγγέλθηκαν από το BBC.

«Ο,τι και να συμβεί, η ελευθερία του Τύπου πρέπει να είναι ιερή και απαραβίαστη», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό LBC.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι το BBC δεν έλαβε «καμιά εξήγηση, ούτε επίσημη συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέρα από έναν ισχυρισμό των δημόσιων αξιωματούχων, που στη συνέχεια τον απελευθέρωσαν, ότι τον συνέλαβαν για το δικό του καλό για να μην κολλήσει Covid μέσα στο πλήθος».

«Δεν το θεωρούμε αξιόπιστη εξήγηση», πρόσθεσε.

«Τουλάχιστον ένας (κινέζος) πολίτης συνελήφθη αφού επιχείρησε να εμποδίσει την αστυνομία να με χτυπά», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Λόρενς.

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια επέστρεψε στους τόπους των διαδηλώσεων. Κοντά του βρισκόταν ο ελβετός δημοσιογράφος Μίχαελ Πόικερ του Radio Télévision Suisse, που περικυκλώθηκε από αστυνομικούς την ώρα που έδινε την ανταπόκρισή του στην κάμερα, αλλά τελικά δεν συνελήφθη.

Το Πεκίνο ισχυρίστηκε πως ο Λόρενς δεν γνωστοποίησε την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου.

«Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από της αρμόδιες αρχές της Σαγκάης, δεν γνωστοποίησε πως είναι δημοσιογράφος και δεν παρουσίασε οικειοθελώς τη δημοσιογραφική διαπίστευσή του», είπε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και ζήτησε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης «να σέβονται τους κινεζικούς νόμους και τους κανονισμούς στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κίνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...