959
Ρώσοι αντικαθεστωτικοί έχουν δημιουργήσει τάγματα που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού | Getty Images

Ρώσοι αντιφρονούντες παρτιζάνοι στρατολογούν «χιλιάδες» για επίθεση στο Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2023, 10:06
Ρώσοι αντικαθεστωτικοί έχουν δημιουργήσει τάγματα που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού
|Getty Images

Ρώσοι αντιφρονούντες παρτιζάνοι στρατολογούν «χιλιάδες» για επίθεση στο Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2023, 10:06

Η «ρωσική αντιπολίτευση» μπορεί να είναι το συντομότερο ανέκδοτο στη Μόσχα, αλλά ο εξτρεμισμός απέναντι στο καθεστώς του Πούτιν φαίνεται να παίρνει τα ηνία των αντιδράσεων. Οι Ρώσοι παρτιζάνοι που επιτέθηκαν στις δυνάμεις του Κρεμλίνου από την Ουκρανία, έχουν «χιλιάδες» αιτούντες που περιμένουν να ενταχθούν στις τάξεις τους και θα συνεχίσουν τις επιδρομές στα σύνορα, έως ότου η δύναμή τους είναι αρκετά μεγάλη για να επιτεθεί στη Μόσχα.

Αυτό, τουλάχιστον, δηλώνει ο αρχηγός τους στους Times του Λονδίνου. «Εχουμε σοβαρές δυνατότητες», λέει ο διοικητής της «Λεγεώνας της Ελεύθερης Ρωσίας», χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Καίσαρ». «Διαθέτουμε όλμους, τεθωρακισμένα οχήματα, κεντρικά επιθέματα, φορητά αντιαρματικά συστήματα και μια εξαιρετικά αποτελεσματική μονάδα αναγνώρισης drones».

Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας ήταν η πρώτη περίπτωση συντονισμένων μαχών σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου – και η πρώτη ένοπλη εισβολή στη Ρωσία, μετά τις συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ σοβιετικών και κινεζικών στρατευμάτων το 1969. Οδήγησε στις ρωσικές αρχές να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους πριν οι παρτιζάνοι επιστρέψουν στην Ουκρανία.

Η μονάδα του «Καίσαρα» είναι σε δύναμη τάγματος, λέει, αλλά έχει σχέδια να επεκταθεί, καθώς περισσότεροι Ρώσοι συνειδητοποιούν ότι είναι δυνατό να πολεμήσουν εναντίον του προέδρου Πούτιν και να κερδίσουν. Ενα τυπικό τάγμα τους αποτελείται συνήθως από 500 έως 1.000 στρατιώτες.

«Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε αυτές τις επιδρομές παρενόχλησης, μέχρι να αποκτήσουμε το δικό μας κομμάτι της ρωσικής επικράτειας, έτσι ώστε πραγματικοί Ρώσοι, γιοι και κόρες, πραγματικοί πατριώτες, να μπορούν να ενωθούν μαζί μας», συμπληρώνει. «Μόλις συμβεί αυτό, θα αυξήσουμε γρήγορα τη δύναμη και τον αριθμό μας και η εκστρατεία μας εναντίον του Κρεμλίνου θα ολοκληρωθεί».

Ο 49χρονος «Καίσαρ» αστειεύεται ότι τα όπλα της μονάδας του τα έχουν προμηθευτεί από τις διαδικτυακές υπηρεσίες λιανικής AliExpress και eBay, καθώς και από ρωσικά στρατιωτικά καταστήματα. Τονίζει ότι τα μέλη του είναι όλοι ρώσοι πολίτες, αλλά παραδέχεται ότι υπηρετούν υπό τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν είμαστε μια ομάδα εγκληματιών ή μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία όπως η “Βάγκνερ”», λέει. «Πολεμάμε μέσα στη δομή των ουκρανικών δυνάμεων. Ο κύριος στόχος και καθήκον μας είναι η άμυνα της Ουκρανίας και η ανακατοχή των εδαφών της. Μετά θα πάμε να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας».

Η επιδρομή είχε σκοπό να υποστηρίξει τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, προσθέτει, ενώ λειτούργησε και ως εκστρατεία στρατολόγησης, ενθαρρύνοντας τους Ρώσους να καθαιρέσουν τον Πούτιν πριν τους βρει ο πόλεμος. «Οι Ρώσοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους μας, να περάσουν έναν ενδελεχή έλεγχο ιστορικού και μια διαδικασία επιλογής και να ενταχθούν στις τάξεις των λεγεώνων μας μετά από επαρκή εκπαίδευση», εξηγεί ο «Καίσαρ».

«Μπορούν να φθάσουν στην Ουκρανία μέσω συγκεκριμένων ουδέτερων συνοριακών κρατών. Εχουμε μια σταθερή ροή νεοσυλλέκτων, η οποία διαρκώς αυξάνεται. Ολο και περισσότεροι Ρώσοι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι εγκληματικός και πρέπει να σταματήσει», συμπληρώνει.

Η ρωσική κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «όσοι σηκώνουν το σπαθί μπορεί και να σκοτωθούν από το σπαθί», προσθέτει. «Η ρωσική κοινωνία σήμερα δεν σέβεται τη διπλωματία – μόνο τη βία. Και τους δείξαμε τη δύναμή μας».

Στήλες τεθωρακισμένων οχημάτων και Humvee, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και πυροβολικό, διέρρηξαν την άμυνα των ρωσικών συνόρων την περασμένη εβδομάδα, με δύο ξεχωριστές μονάδες – τη «Λεγεώνα της Ελεύθερης Ρωσίας» και το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών».

Παρότι το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών» κυριαρχείται από εθνικιστές και ακροδεξιούς μαχητές, η «Ελεύθερη Ρωσική Λεγεώνα» υποστηρίζει ότι αποτελείται από «αναρχικούς, αριστερούς και εθνικιστές», καθώς και από ανθρώπους που είχαν ελάχιστο ενδιαφέρον για την πολιτική μέχρι την εισβολή της Ρωσίας.

Τα δύο σώματα κατέλαβαν οκτώ οικισμούς, αιχμαλωτίζοντας τουλάχιστον ένα όχημα της ρωσική δύναμης ασφαλείας, FSB, και καταστρέφοντας πολλά άλλα. Βίντεο δείχνουν ρωσικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλά πάνω από τα δικά τους συνοριακά σημεία ως απάντηση, ρίχνοντας βόμβες, σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών.

Οι αντάρτες δηλώνουν έκπληκτοι από την ανοργάνωτη φύση της αντίστασης των ρωσικών δυνάμεων και την αδιάκριτη φύση των επιθέσεων σε ρωσικούς οικισμούς, κατά τη διήμερη επιδρομή. «Οι μονάδες της FSB τράπηκαν σε φυγή μετά τα χτυπήματα του πυροβολικού», λέει ο «Καίσαρ». «Πήραμε αιχμαλώτους και καταλάβαμε οχήματα. Καθώς ωθούσαμε βαθύτερα μέσα στη Ρωσία, μας εξέπληξε το γεγονός ότι —όπως και στην Τσετσενία, τη Συρία και την Ουκρανία— πυροβολούσαν αδιακρίτως σπίτια πολιτών».

Ο «Καίσαρ» ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις των ανταρτών κατέστρεψαν δύο ρωσικές μηχανοκίνητες διμοιρίες πεζικού, προκαλώντας περίπου 150 απώλειες, καταστρέφοντας ή αχρηστεύοντας περίπου 20 οχήματα και αιχμαλωτίζοντας έξι στρατιώτες. Η λεγεώνα υποσχέθηκε ότι θα ανεβάσει σχετικά βίντεο σύντομα. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι σκότωσε 70 παρτιζάνους, αλλά δεν παρείχε στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του.

Η λεγεώνα και το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών» είναι καυστικοί απέναντι στην αναποτελεσματικότητα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης της Ρωσίας, όπως ισχυρίζονται, της οποίας οι ηγέτες έχουν φυλακιστεί ή αναγκαστεί να εξοριστούν. «Οι μαχητές μας δίνουν τη ζωή τους, χύνουν ιδρώτα και αίμα. Το καθεστώς φοβάται εμάς, αλλά όχι εσάς», ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών».

Η παρουσία Ρώσων εθνικιστών στις τάξεις των δυνάμεων που μάχονται για το Κίεβο αποτελεί έκπληξη για πολλούς παρατηρητές. Ωστόσο, αν και συμμερίζονται την περιφρόνηση του Πούτιν για τις δυτικές φιλελεύθερες αξίες, πολλοί είναι εδώ και καιρό αντίθετοι στην πολιτική του να επιτρέπει την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από κυρίως μουσουλμανικά, πρώην σοβιετικά, κράτη της κεντρικής Ασίας.

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια καταστολή του εθνικιστικού κινήματος πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αυξανόμενη δημοτικότητά του, την οποία ο Πούτιν πιθανότατα θεωρούσε ως πιθανή απειλή για την κυριαρχία του. Οι ομάδες των ανταρτών περιλαμβάνουν επίσης πρώην μέλη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, που έχουν στραφεί εναντίον του Κρεμλίνου.

Οι παρτιζάνοι πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεσπάσει σε επανάσταση. «Η Ρωσία είναι ένα τεράστιο κομμάτι TNT», λέει ο «Καίσαρ». «Μπορείτε να της κάνετε ότι θέλετε και δεν θα εκραγεί, αλλά αν χρησιμοποιήσετε έναν μικρό πυροκροτητή θα δημιουργήσετε μια ισχυρή έκρηξη. Στην Ουκρανία ετοιμάζουμε αυτόν τον πυροκροτητή».

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, πόση υποστήριξη έχουν πραγματικά στη Ρωσία. «Ενα γνήσιο πατριωτικό κίνημα χρειάζεται την υποστήριξη του δικού του λαού», λέει ο Πέτρο Τσέρνικ, ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. «Και αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω να συμβαίνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...