759
Αντί να ασχολείται με τους πραγματικούς τρομοκράτες που προκάλεσαν το μακελειό στη Μόσχα, ο Πούτιν κυνηγάει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα | Shutterstock/Melnikov Dmitriy

Ρωσία: Ο Πούτιν καταστέλλει τους ΛΟΑΤΚΙ «τρομοκράτες»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 16:24
Αντί να ασχολείται με τους πραγματικούς τρομοκράτες που προκάλεσαν το μακελειό στη Μόσχα, ο Πούτιν κυνηγάει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα
|Shutterstock/Melnikov Dmitriy

Ρωσία: Ο Πούτιν καταστέλλει τους ΛΟΑΤΚΙ «τρομοκράτες»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 16:24

Μασκοφόροι ρώσοι αστυνομικοί συνοδευόμενοι από μέλη μιας φιλικής προς το Κρεμλίνο εθνικιστικής ομάδας εισέβαλαν στο κλαμπ «Pose» οπλισμένοι και με πλήρη εξάρτηση, και ανάγκασαν τους γκέι θαμώνες να ξαπλώσουν ημίγυμνοι στο έδαφος πριν τους συλλάβουν. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Ορενμπουργκ, 1.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Η αστυνομική επιχείρηση ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ανώτατου ρωσικού δικαστηρίου να κηρύξει εκτός νόμου το «διεθνές κοινωνικό κίνημα ΛΟΑΤΚΙ», παρά το γεγονός ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν υφίσταται ως οργάνωση. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία πρόσθεσε το «κίνημα» στον επίσημο κατάλογο των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, δύο από τους υπαλλήλους του κλαμπ κατηγορήθηκαν για υποβοήθηση εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών. Η διευθύντρια του κλαμπ, Νταϊάνα Καμιλιάνοβα, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αλεξάντερ Κλίμοφ, είναι τα πρώτα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που συνελήφθησαν με ποινικές κατηγορίες μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον περασμένο Νοέμβριο.

Σίγουρα, όμως, δεν θα είναι τα τελευταία. Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ρωσίας κινδυνεύουν με δεκαετή φυλάκιση αν συλληφθούν δημοσίως, λέει η «Ντάρια», μέλος ενός λεσβιακού ροκ συγκροτήματος που δίνει μυστικές συναυλίες με προσωπικές προσκλήσεις, η οποία δεν αποκαλύπτει το όνομα της μπάντας για λόγους ασφαλείας. Αποκαλεί τις εμφανίσεις τους «συναυλίες αλληλεγγύης» για τους ομοφυλόφιλους, που έχουν πλέον τάσεις αυτοκτονίας.

Αν και οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι παράνομες στη Ρωσία, το Κρεμλίνο έχει εντείνει την καταστολή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για κλασική κίνηση αντιπερισπασμού με στόχο τη δημιουργία ενός εσωτερικού εχθρού, έτσι ώστε ο πρόεδρος Πούτιν να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το 2013, μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία για μια τρίτη θητεία, το Κρεμλίνο απαγόρευσε αυτό που αποκάλεσε «προπαγάνδα των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων». Οι παραβάτες του νόμου αντιμετώπιζαν κυρίως πρόστιμα, αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο νόμος άλλαξε και πλέον οποιαδήποτε δημόσια αναφορά στον τρόπο ζωής των ΛΟΑΤΚΙ θεωρείται παράνομη.

Τα γκέι κλαμπ συνέχισαν να λειτουργούν χωρίς να αυτοδιαφημίζονται, αλλά μετά την επιδρομή στο Ορενμπουργκ πολλά επέλεξαν να κλείσουν για λόγους ασφάλειας των πελατών τους. Οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές κατηγορούν το καθεστώς του Πούτιν για φασιστική νοοτροπία, θεωρώντας ότι δημιουργεί μονίμως εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς ώστε να διατηρεί τη ρωσική κοινωνία σε κατάσταση κινητοποίησης.

Η νοοτροπία έχει αλλάξει δραματικά από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ρώσου προέδρου, όταν το ανοιχτά λεσβιακό ντουέτο των t.A.T.u. κυκλοφορούσε την παγκόσμια επιτυχία «All The Things She Said», με τις δυο έφηβες τραγουδίστριες να φιλιούνται στο βίντεο κλιπ. Το ντουέτο ήταν τόσο δημοφιλές διεθνώς, που ένα τραγούδι τους αποτέλεσε την επίσημη συμμετοχή της Ρωσίας στον διαγωνισμό της Eurovision το 2003.

Τον περασμένο μήνα δυο γυναίκες που δημοσίευσαν στο διαδίκτυο βίντεο με ένα φιλί τους σε μια καφετέρια συνελήφθησαν, αναγκάστηκαν να απολογηθούν δημοσίως μπροστά στην κάμερα και τους επιβλήθηκε πρόστιμο. Οι κινήσεις του καθεστώτος εναντίον της γκέι κοινότητας έχει οδηγήσει τη ρωσική κοινωνία σε συντηρητικότερες αντιλήψεις.

Μέσα σε μια δεκαετία το ποσοστό των Ρώσων που πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα έχει αυξηθεί, από 19% το 2013 σε 60% το 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ανεξάρτητης εταιρείας Russian Field. Παρόμοιες δημοσκοπήσεις στη χώρα καταδεικνύουν σταθερά εχθρική συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των στάσεων. Ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, εξέχων τηλεοπτικός παρουσιαστής, είπε κάποτε στους τηλεθεατές ότι οι καρδιές των ομοφυλόφιλων θα πρέπει να καίγονται μετά τον θάνατό τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις, ενώ ο ρώσος πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι οι παρελάσεις Pride στο Κίεβο ήταν ένας από τους λόγους της ρωσικής εισβολής.

Στους ένθερμους υποστηρικτές της καταστολής των ΛΟΑΤΚΙ από το καθεστώς είναι ο φιλικός προς τον Πούτιν «Συνασπισμός Ασφαλούς Διαδικτύου», ακτιβιστές του οποίου λειτουργούν ως πληροφοριοδότες του καθεστώτος, ενημερώνοντας το κοινό για τις τοποθεσίες των γκέι κλαμπ ανά τη χώρα και σαρώνοντας το διαδίκτυο για «προσβλητικές αναρτήσεις».

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι η τελευταία προσθήκη στη λίστα των «εξτρεμιστών και τρομοκρατών» του Κρεμλίνου, που περιλαμβάνει αυτοεξόριστα στελέχη της αντιπολίτευσης και συμμάχους του εκλιπόντος Αλεξέι Ναβάλνι, τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά και τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook.

Επικριτές του καθεστώτος ισχυρίζονται ότι η αδικαιολόγητη εστίαση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας σε τέτοιες μη βίαιες ομάδες έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία της Μόσχας να αποτρέψει την ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, που άφησε τουλάχιστον 139 νεκρούς.

Μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι αν οι μυστικές υπηρεσίες δεν ασχολούνταν με τις ακίνδυνες αναρτήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και την καταστολή των γκέι κλαμπ, θα είχαν χρόνο να παρακολουθήσουν τους πραγματικούς τρομοκράτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...