511
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στο τηλέφωνο λίγο πριν το τηλεοπτικό διάγγελμά του, το Σάββατο | Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Μακελειό στη Μόσχα: Γιατί ο Πούτιν αγνόησε την προειδοποίηση των Αμερικανών;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2024, 13:39
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στο τηλέφωνο λίγο πριν το τηλεοπτικό διάγγελμά του, το Σάββατο
|Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Μακελειό στη Μόσχα: Γιατί ο Πούτιν αγνόησε την προειδοποίηση των Αμερικανών;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2024, 13:39

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για πολύ μεγάλη πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα και μάλιστα σε συναυλία.

Ο ρώσος πρόεδρος όμως, αγνόησε την προειδοποίηση των Αμερικανών καθώς, όπως σημειώνει η Telegraph, δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι αυτοί γνώριζαν κάτι που δεν ήξεραν οι Ρώσοι για την ίδια τους τη χώρα και επίσης δεν ήθελε να χαλάσει το πανηγυρικό κλίμα για την εκλογική του νίκη.

Αντί να λάβει μέτρα, ο Πούτιν επέλεξε να χλευάσει τις ΗΠΑ σε ομιλία του στις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, λέγοντας ότι η προειδοποίηση ήταν απόπειρα «εκβιασμού» και «πρόκληση».

Τρεις ημέρες αργότερα, ο ρώσος πρόεδρος έριχνε την ευθύνη στην Ουκρανία για τους 137 νεκρούς ρώσους πολίτες και την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων 20 χρόνων σε ρωσικό έδαφος.

Οι αναλυτές είπαν ότι ένα μείγμα ύβρεως και σκεπτικισμού σχετικά με τις πληροφορίες που προήλθαν «από τον εχθρό», καθώς και ο χρόνος της προειδοποίησης, μια εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές, σήμαινε ότι ο Πούτιν αγνόησε την έκθεση των ΗΠΑ.

«Ηταν εκνευρισμένος που αυτή η τόσο δημόσια προειδοποίηση των ΗΠΑ τον ταπείνωνε πριν από τις εκλογές», δήλωσε στην Telegraph ο Μαρκ Γκαλεότι, καθηγητής στο University College London και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη Ρωσία.

Ομως, μόλις μία εβδομάδα μετά τους πανηγυρισμούς του Πούτιν για το 87% στις εκλογές, ο ρώσος πρόεδρος αναγκάστηκε σε πένθιμο διάγγελμα για την τρομοκρατική επίθεση του ISIS.

Τρομοκρατικές επιθέσεις μικρότερης κλίμακας συμβαίνουν συχνά στη Ρωσία. Αυτόν τον μήνα, πράκτορες της FSB πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο υπηκόους του Καζακστάν σε μια πόλη νοτιοδυτικά της Μόσχας, οι οποίοι είπαν ότι σχεδίαζαν επίθεση σε συναγωγή, ενώ σκότωσαν έξι φερόμενους ως τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στο Νταγκεστάν, στη νότια Ρωσία.

Ομως, τώρα, οι Ρώσοι θυμήθηκαν τις εκατόμβες θυμάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις τσετσένων ανταρτών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Πούτιν.

Το 2004 είχε συμβεί τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακας, παρόμοια με την επίθεση της Παρασκευής. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε, οι περισσότεροι μαθητές, όταν οι Τσετσένοι κατέλαβαν ένα σχολείο στο Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την επίθεση στο σχολείο του Μπεσλάν για να ισχυροποιήσει την εξουσία του και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ομως, σημειώνει η Telegraph, αυτή τη φορά, η χώρα βρίσκεται εν μέσω ενός δύσκολου και δαπανηρού πολέμου με την Ουκρανία, ο οποίος έχει φέρει στα όριά τους την ρωσική οικονομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίθεση δίνει μία ευκαιρία στον Πούτιν, αλλά προκαλεί και κινδύνους.

Ο ρώσος πρόεδρος έχτισε την 24χρονη αυτοκρατορία του στη Ρωσία ως ένας ηγέτης που υπόσχεται στους απλούς Ρώσους ότι θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους, κάτι στο οποίο τώρα απέτυχε οικτρά.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν και οι προπαγανδιστές του δεν έχασαν χρόνο κατηγορώντας την Ουκρανία για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης, μια κατηγορία που ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει ως ισχυρό κάλεσμα συγκέντρωσης προς τους πολίτες για να καταταγούν και να πολεμήσουν.

Ο Ιαν Γκάρνερ, συγγραφέας που έχει γράψει για τη ρωσική πολεμική προπαγάνδα, σημείωσε ότι ο Πούτιν πλέον έχει παγιδευτεί σε έναν κύκλο βίας γύρω από τον πόλεμο, την καταστολή, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις κινητοποιήσεις, από τις οποίες «δεν μπορεί να ξεφύγει» και ότι οι επόμενες κινήσεις του θα είναι σπασμωδικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...