479
O Τζο Λίμπερμαν το 2000, στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις εκλογές εκείνης της χρονιάς | Reuters/File Photo

Πέθανε ο Τζο Λίμπερμαν, ο πρώτος Αμερικανοεβραίος που διεκδίκησε την αντιπροεδρία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 08:52
O Τζο Λίμπερμαν το 2000, στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις εκλογές εκείνης της χρονιάς
|Reuters/File Photo

Πέθανε ο Τζο Λίμπερμαν, ο πρώτος Αμερικανοεβραίος που διεκδίκησε την αντιπροεδρία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 08:52

Αν τα πράγματα ήταν ελάχιστα διαφορετικά, αν δηλαδή οι ΗΠΑ δεν είχαν βρεθεί σε μια περίεργη στροφή της πολιτικής μοίρας εκείνον τον περίεργο Νοέμβριο του 2020 που για μερικές εκατοντάδες ψήφους νικητής των εκλογών είχε αναδειχθεί ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, θα ήταν ο πρώτος Αμερικανοεβραίος στον Λευκό Οίκο: ο Τζο Λίμπερμαν υπήρξε ένα πολιτικό σύμβολο μιας άλλης Αμερικής, ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος του Αλ Γκορ και επί δεκαετίες σημαίνων γερουσιαστής του Κονέκτικατ. Εφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια, ύστερα από μια πτώση.

Την είδηση του θανάτου του εμβληματικού αυτού πολιτικού των Δημοκρατιών καθώς και τα αίτια –επιπλοκές έπειτα από ατύχημα– ανακοίνωσε η οικογένεια του Λίμπερμαν.

«Η αγαπημένη σύζυγός του Χαντάσα και μέλη της οικογενείας του ήταν στο πλευρό του» στις τελευταίες του στιγμές, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Η κηδεία του γερουσιαστή θα γίνει την Παρασκευή στη γενέτειρά του, στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ.

Το γεγονός ότι ήταν εβραίος θεωρείτο ένα εμπόδιο για ανώτερα αξιώματα. Οπως επεσήμανε το Politico στη νεκρολογία του Λίμπερμαν, «το αποτέλεσμα της υποψηφιότητάς του για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ άλλαξε διαπαντός την αντίληψη για το τι ήταν δυνατό για τους εβραίους υποψηφίους».

«Κανένας εβραίος δεν είχε επιδιώξει τόσο υψηλό αξίωμα» είχαν γράψει οι συγγραφείς του βιβλίου «Εβραίοι στην αμερικανική πολιτική» (Jews in American Politics).

Με τον Αλ Γκορ το φθινόπωρο του 2000 (September 12, 2000./File Photo)

Ο Λίμπερμαν είχε επιδιώξει να λάβει και το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2004, αλλά έχασε από τον Τζον Κέρι (ο οποίος με τη σειρά του ηττήθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο).

Σύμφωνα με το Politico, ο Λίμπερμαν θεωρείτο ένα «γεράκι» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ήταν από τους εμπνευστές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, που ιδρύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μάλιστα αυτή του η στάση τον έφερε κοντά σε δύο Ρεπουμπλικανούς, τον Τζον ΜακΚέιν της Αριζόνα και τον Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας, ιδίως όσον αφορά στην υποστήριξη της εισβολής στο Ιράκ –μια πολιτική μετατόπιση που έκανε τους Δημοκρατικούς να αποσύρουν την στήριξή τους προς το πρόσωπό του στις εκλογές της Γερουσίας –κέρδισε όμως ως ανεξάρτητος.

Ηταν τέτοια η απήχηση που είχε στους δεξιούς ψηφοφόρους, που ο ΜακΚέιν ήθελε να τον βάλει ως υποψήφιό του για την αντιπροεδρία στις εκλογές του 2008, αλλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φοβήθηκε τις εσωκομματικές διαφωνίες, με συνέπεια να επιλεγεί η περιβόητη Σάρα Πέιλιν.

Ο Τζον Ιζαντορ Λίμπερμαν, γεννημένος το 1942 στο Στάμφορντ, παιδί ενός ιδιοκτήτη κάβας και δικηγόρος απόφοιτος του Γέιλ, περιγράφεται ως μοναδική περίπτωση, τόσο λόγω της απήχησής του σε συντηρητικά ακροατήρια που του επέτρεψαν να αναδειχτεί ως γερουσιαστής του Κονέκτικατ, όσο και λόγω ιδιοσυγκρασίας. Ηταν ένας υπερορθόδοξος εβραίος, που τηρούσε το Σαμπάτ, δηλαδή δεν έκανε δουλειές από το απόγευμα της Παρασκευής ως το απόγευμα του Σαββάτου. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο απίθανη ήταν η σταδιοδρομία του που για 537 ψήφους στη Φλόριντα σταμάτησε ένα βήμα πριν την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...