317
Διαδήλωση στο Ομσκ | REUTERS/Alexey Malgavko

Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 20:45
Διαδήλωση στο Ομσκ
|REUTERS/Alexey Malgavko

Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 20:45

Την ώρα που ο πρόεδρος Πούτιν εξέπεμπε μήνυμα ισχύος προς το εξωτερικό, οι Αρχές προαγματοποιούσαν επίδειξη ισχύος στο εσωτερικό προχωρώντας -προληπτικά σε πολλές περιπτώσεις- σε εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες.

Τουλάχιστον 182 άνθρωποι είχαν συλληφθεί την Τετάρτη ως το απόγευμα σε όλη τη Ρωσία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με αίτημα την αποφυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, η οποία παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Ρωσία, έγιναν συλλήψεις σε τουλάχιστον 40 πόλεις, κυρίως στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Κάποιες από τις συλλήψεις έγιναν προτού να ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν και έρευνες σε γραφεία που συνδέονται με την οργάνωση του Ναβάλνι.

Μεταξύ των συλληφθέντων -ήδη από το πρωί- στη Μόσχα είναι η δικηγόρος του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς» του Ναβάνι, Λιουμπόφ Σόμπολ, η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς (όταν έβγαινε από κατάστημα), ο καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) Βλαντίμιρ Ριζκόφ, όπως και ο ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Εφίμ Χαζάνοφ, ο οποίος εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο Ριζκόφ δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι αφορμή για την σύλληψη του υπήρξε ένα retweet της είδησης του ραδιοσταθμού Echo Moskvi για τις δράσεις των υποστηρικτών του Ναβάλνι στις 21 Απριλίου. «Δεν ανάρτησα καμία έκκληση, δεν απηύθυνα σε κανέναν έκκληση να βγει στους δρόμους, δεν έχω καμία σχέση με την διοργάνωση της δράσης. Αυτή τη στιγμή με οδηγούν στην αίθουσα προ κράτησης και θα περάσω την νύχτα. Αύριο η υπόθεση μου θα εξετασθεί στο δικαστήριο Χαμοβνίτσεκσι», δήλωσε ο ρώσος πολιτικός.

Στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη οι κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 18.00, ώρα Ελλάδας. Κατά μήκος πολλών κεντρικών αρτηριών της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί και φορτηγάκια της αστυνομίας. Η Κόκκινη Πλατεία και μια γειτονική πλατεία, όπου έχουν δώσει ραντεβού οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, είχαν αποκλειστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...