380
Η συγγραφέας της σειράς «Χάρι Πότερ», Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, υπογράφει και αυτή την ανοιχτή επιστολή | REUTERS/Neil Hall/File Photo

Ρόουλινγκ, Τσόμσκι, Ατγουντ καταδικάζουν τη «δημόσια διαπόμπευση και τον εξοστρακισμό»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 15:07
Η συγγραφέας της σειράς «Χάρι Πότερ», Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, υπογράφει και αυτή την ανοιχτή επιστολή
|REUTERS/Neil Hall/File Photo

Ρόουλινγκ, Τσόμσκι, Ατγουντ καταδικάζουν τη «δημόσια διαπόμπευση και τον εξοστρακισμό»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 15:07

Περισσότεροι από 150 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία εκφράζουν μεν την στήριξή τους προς το κίνημα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, αλλά ταυτόχρονα -και πολύ περισσότερο- την ανησυχία τους για «ένα κλίμα μη ανοχής που έχει εδραιωθεί από όλες τις πλευρές».

Καταδικάζουν, δηλαδή, οι υπογράφοντες την «cancel culture», την τάση να ακυρώνεται συλλήβδην το έργο ενός ανθρώπου για κάτι που είπε ή έκανε και θεωρήθηκε προσβλητικό.

Μεταξύ τους είναι ο γλωσσολόγος και στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Γκλόρια Στάινεμ, οι συγγραφείς Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Μάργκαρετ Ατγουντ και Σαλμάν Ρούσντι, ο πρώην γκραν μετρ στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ και ο δημοσιογράφος Φαρίντ Ζακάρια.

Υπογράφουν ακόμη την επιστολή ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης και ο καθηγητής του Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης.

Η έκκληση «για τη δικαιοσύνη και τον ανοιχτό διάλογο» δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Harper’s και θα εμφανιστεί σε πολλά διεθνή έντυπα.

Οι υπογράφοντες – πολλοί από τους οποίους παγκοσμίως αναγνωρισμένοι – υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και της φυλετικής ανισότητας που έχουν εξαπλωθεί από τις ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ωστόσο, η επιστολή αναφέρει επίσης ότι τα αισθήματα που προκάλεσε το συμβάν εδραίωσαν μια σειρά από νέες απόψεις και πολιτικές δεσμεύσεις ζημιώνοντας τον ανοιχτό διάλογο, ενώ επέτρεψαν στον ιδεολογικό κομφορμισμό να υπονομεύσει την ανοχή ως προς την διαφορετικότητα.

«Ενώ χαιρετίζουμε την πρώτη εξέλιξη, υψώνουμε ταυτόχρονα την φωνή μας εναντίον της δεύτερης», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στην αντίσταση να πάρει την μορφή «δόγματος ή εξαναγκασμού».

Καταδικάζουν ακόμη μια τάση για «δημόσια διαπόμπευση και εξοστρακισμό», συμπεριφορές στις οποίες εκτέθηκαν κάποιοι από τους υπογράφοντες όπως η Ρόουλινγκ.

Η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών περιορίζεται σε καθημερινή βάση, προειδοποιεί η επιστολή. «Στηρίζουμε την αξία του εύρωστου ακόμη και καυστικού αντιλόγου από όλες τις πλευρές. Ωστόσο είναι τώρα πολύ συνηθισμένο να ακούς εκκλήσεις για άμεση και μεγάλη εκδίκηση σε απάντηση σε υποτιθέμενες παραβιάσεις του λόγου και της σκέψης», τονίζουν ακόμη.

«Ο τρόπος να καταρριφθούν οι κακές ιδέες είναι με την έκθεσή τους, με τα επιχειρήματα και με την πειθώ, όχι με την φίμωση ή με το να ευχόμαστε να εξαφανιστούν. Αρνούμαστε κάθε εσφαλμένη επιλογή ανάμεσα στην δικαιοσύνη και στην ελευθερία, που δεν μπορούν να υπάρξουν η μια χωρίς την άλλη», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...