1324
Ρονάλντο και Μέσι χαιρετούν ο ένας τον άλλον στα πλαίσια της φετινής εκδήλωσης της FIFA για τους καλύτερους της χρονιάς | Twitter

Ρονάλντο Vs Μέσι, η απόλυτη ισοπαλία

Sportscaster Sportscaster 26 Οκτωβρίου 2017, 06:00
Ρονάλντο και Μέσι χαιρετούν ο ένας τον άλλον στα πλαίσια της φετινής εκδήλωσης της FIFA για τους καλύτερους της χρονιάς
|Twitter

Ρονάλντο Vs Μέσι, η απόλυτη ισοπαλία

Sportscaster Sportscaster 26 Οκτωβρίου 2017, 06:00

Στην πρώτη τους ατομική βράβευση ήταν, ακόμη, παιδιά. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο 22, ο Λιονέλ Μέσι 20. Ο Πορτογάλος έπαιζε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αργεντινός, στην Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο. Εκείνο το βράδυ (17 Δεκεμβρίου 2007) στέκονταν «ψαρωμένοι», ο ένας δίπλα στον άλλον, και χειροκροτούσαν τον βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Κακά -που είχε κάνει μία μαγική σεζόν με τη φανέλα της Μίλαν- καθώς παρελάμβανε το αγαλματίδιο της «Χρυσής Μπάλας». Στην ψηφοφορία του «France Football», ο Ρονάλντο είχε πάρει τη δεύτερη θέση και ο Μέσι την τρίτη.

Εκτοτε, το βραβείο του «Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς» έγινε μονοπώλιό τους. Εδώ και μία δεκαετία, δεν άφησαν κανέναν άλλον να απλώσει τα χέρια του πάνω του. Το 2008 το πήρε ο Κριστιάνο. Οπως και το 2013, 2014, 2016. Το 2009, ο «Λέο». Οπως και το 2010, 2011, 2012, 2015. Η τελευταία φορά που αυτή η κούρσα δεν ήταν μόνο για δύο άλογα, φαντάζει -σήμερα- πολύ μακρινή. Και είναι (πολύ μακρινή), εάν σκεφτεί κανείς πως το 2007, λίγο πριν μπούμε στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του Ρονάλντο και του Μέσι, ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν είχε καθίσει σε πάγκο πρώτης ομάδας, ο Λουίς Ενρίκε και ο Ποκετίνο δεν ήταν, καν, προπονητές, ο Κλοπ και ο Κόντε ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι, ενώ ο Λουίς Σουάρες έβαζε τα πρώτα του γκολ με τη φανέλα του Αγιαξ. Οσο για τον Ρονάλντο και τον Μέσι, μετρούσαν από καμιά εικοσαριά γκολ τη σεζόν.

GettyImages-78512045
O πιτσιρικάς Ρονάλντο και ο πιτσιρικάς Μέσι δίπλα στον Κακά το 2007

Εφέτος είναι η σειρά του «CR7». Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας κατέκτησε το «The Best» και, πιθανότατα, θα κερδίσει και τη «Χρυσή Μπάλα» (από πέρυσι, η FIFA και το «France Football» δίνουν ξεχωριστά βραβεία). Δικαίως. Ακόμη κι αν είσαι «φαν» του Μέσι, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις τα φοβερά του εφετινά επιτεύγματα. Στην πρώτη του μεγάλη στιγμή μέσα στο 2017, στις 18 Απριλίου, πέτυχε χατ-τρικ στον δεύτερο προημιτελικό του Champions League απέναντι στην Μπάγερν. Στο πρώτο ματς, στο Μόναχο, είχε σκοράρει άλλες δύο φορές. Μόνος του, ουσιαστικά, έστειλε τους Βαυαρούς… σπίτι τους.

Μάλιστα, στο 4-2 του «Μπερναμπέου» έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στα χρονικά της διοργάνωσης που συμπλήρωσε 100 γκολ (έστω κι αν δύο από τα τρία του τέρματα εκείνο το βράδυ σημειώθηκαν από θέση οφ-σάιντ). Σήμερα είναι ο αρχι-σκόρερ του Champions League, με 110 γκολ έναντι 97 του Μέσι, ενώ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το σκορ είναι 113-100 υπέρ του πορτογάλου σούπερ-σταρ.

GettyImages-627377858
Μάχες επικές που δεν χορτάσουμε να βλέπουμε

Στις 17 Μαΐου, στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Θέλτα στο «Μπαλαΐδος», για τη La Liga, πέτυχε δυο γκολ κι έφτασε -στο σύνολο- τα 368. Εγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στα Big-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Τζίμι Γκριβς (366) που κρατούσε 46 χρόνια.

Στις 3 Ιουνίου, στο «Millennium» του Κάρντιφ, κατέκτησε με τη Ρεάλ το τέταρτο Champions League της καριέρας του, σκοράροντας δυο φορές στο 4-1 επί της Γιουβέντους. Ο Ρονάλντο είναι ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει σε τρεις τελικούς Champions League. Τρία γκολ είχε πετύχει και στον διπλό ημιτελικό κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Εκτός από το Champions League, εφέτος πανηγύρισε τον τίτλο στην Ισπανία, το ευρωπαϊκό Super Cup, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής (και) από την UEFA, για τα 12 γκολ με τα οποία ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν στο Champions League. Ε, τι άλλο να κάνει; Ηταν λογικό, να συγκεντρώσει το 43,16% των ψήφων (των προπονητών των εθνικών ομάδων, των αρχηγών τους, επιλεγμένων Media και του κοινού), έναντι 19,25% του Μέσι και 6,97% του Νεϊμάρ.

2017-10-23T202630Z_960313218_RC1EFA43F780_RTRMADP_3_SOCCER-FIFA-AWARDS
Στα παρασκήνια της φετινής εκδήλωσης

Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε για την άνετη επικράτηση του Ρονάλντο. Αλλά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και μία δεκαετία, η βράβευση, είτε του ενός είτε του άλλου, γίνεται αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο η γενικότερη κουβέντα: ποιος από τους δύο είναι ο κορυφαίος παίκτης του καιρού μας; Τα πληκτρολόγια των social media πήραν φωτιά, ενώ ο Τύπος προσπάθησε να δώσει την απάντηση με την αντικειμενικότητα της στατιστικής. Με graphics που απεικονίζουν -και συγκρίνουν- τα κατορθώματά τους σε αριθμούς.

Το δίλημμα «Ρονάλντο ή Μέσι» είναι, θεωρητικώς, ένα πρόβλημα πολύ πιο βατό από το αντίστοιχο «Μαραντόνα ή Πελέ», ή άλλα τέτοια. Για τον λόγο ότι ο Πορτογάλος και ο Αργεντινός ανήκουν στην ίδια εποχή και αγωνίζονται ακριβώς στις ίδιες διοργανώσεις – ιδίως μετά το 2009, που ο Ρονάλντο παίζει κι αυτός στο ισπανικό πρωτάθλημα. Κι όμως, οι αριθμοί δεν μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Το γιατί, το εξήγησε (στις 4 Οκτωβρίου 2017) ο ιστότοπος MessivsRonaldo.net, ο οποίος -όπως μαρτυρά η ονομασία του- ειδικεύεται στη σύγκριση των επιδόσεων των δύο «αστέρων» της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης.

GettyImages-459187304
Αντίπαλοι και στις εθνικές τους ομάδες

Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, σύμφωνα με τα δεδομένα της ιστοσελίδας, η οποία καταμετρά διαρκώς ό,τι αφορά τον Μέσι και τον Ρονάλντο, ο Αργεντινός είχε στο ενεργητικό του 579 γκολ και 233 ασίστ, ενώ ο Πορτογάλος 612 τέρματα και 200 πάσες για γκολ. Δύο απλές προσθέσεις αποδεικνύουν την απόλυτη στατιστική ισορροπία των μεγάλων αντιπάλων. Τα γκολ και οι ασίστ του Μέσι δίνουν άθροισμα 812. Ακριβώς το ίδιο με τα γκολ και τις ασίστ του Κριστιάνο. Που σημαίνει ότι έχουν συμμετοχή στον ίδιο αριθμό τερμάτων, είτε σκοράροντας είτε «σερβίροντας» τα γκολ στους συμπαίκτες τους. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να δώσει η σύγκριση των αριθμών, είναι ότι ο ένας (ο Ρονάλντο) είναι πιο δεινός σκόρερ, και ο άλλος (ο Μέσι) ανώτερος στην παραγωγή τερμάτων. Και εδώ, όμως, υπάρχει ένας αστερίσκος: ο Πορτογάλος έχει παίξει σε 869 ματς, ενώ ο Αργεντινός σε 714 – 155 λιγότερα.

Ξεχάστε τα νούμερα, λοιπόν. Κάθε ένας από τους δύο «μονομάχους» έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και, τελικώς, η προτίμηση στον έναν ή στον άλλον είναι θέμα ποδοσφαιρικού γούστου. Ο Μέσι είναι καλύτερος πασέρ. Είναι και πιο ομαδικός, από χαρακτήρα. Αυτός «έφτιαξε» τον Σουάρες και τον Νεϊμάρ, μην το ξεχνάμε. Ο Κριστιάνο δεν θα δώσει πάσα ποτέ, εάν έχει πιθανότητες να σκοράρει ο ίδιος. Κι όλοι γνωρίζουν ότι, για εκείνον, η ιδανική ενδεκάδα είναι… 11 Ρονάλντο.

Ο Πορτογάλος είναι πιο χαρισματικός σκόρερ. Βάζει γκολ και με τα δύο πόδια, όπως και με το κεφάλι. Είναι ο πιο «fit» ποδοσφαιριστής του Κόσμου, αφού «δουλεύει» στις προπονήσεις σαν μανιακός. Σε αντίθεση με τον Μέσι, έχει οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του στην κορυφή. Εχει κατακτήσει τίτλους και με άλλη ομάδα, και σε άλλη χώρα. Είναι ηγετική φυσιογνωμία και διαθέτει πιο ισχυρή προσωπικότητα – απόδειξη ότι κανένας άλλος αθλητής δεν μετρά τόσους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσους εκείνος.

GettyImages-504549172
Χαμόγελα στα παρασκήνια της εκδήλωσης για την Χρυσή Μπάλα το 2015. Τελικά αυτή κατέληξε στον Μέσι

Ο Μέσι είναι καλύτερος ντριμπλέρ (ο Ρονάλντο άφησε αυτό το προσόν του στο Μάντσεστερ), πιο αποτελεσματικός στις εκτελέσεις φάουλ, έχει αυξημένη αντίληψη του παιχνιδιού, και δεν μένει εντελώς αμέτοχος όταν η ομάδα του αμύνεται. Ο Ρονάλντο είναι πιο «σκληρός», όταν το ματς δεν παίζεται στην τεχνική αλλά στη δύναμη.

Η τελευταία διαφορά τους είναι, ίσως, εκείνη που τους διακρίνει περισσότερο από κάθε άλλη. Αυτή που ωθεί τους περισσότερους λάτρεις του ποδοσφαίρου στην απόφασή τους να υποστηρίξουν τον έναν ή τον άλλον, σε αυτό το μπρα ντε φερ για τον θρόνο των γηπέδων. Ο Κριστιάνο είναι ένα «τέρας της φύσης» -1,86 ύψος και 83 κιλά- με τέλειο κορμί και φυσική κατάσταση που θα ζήλευε ακόμη και δεκαθλητής. Προϊόν χιλιάδων ωρών εξοντωτικής, επιστημονικής προπόνησης. Ο Μέσι, με το 1,69 ύψος και τα 67 κιλά του, είναι ο γείτονας που του χτυπάς την πόρτα και τον ρωτάς αν κάνει κέφι να πάτε να κλωτσήσετε καμιά μπάλα. Το ότι τον συγκρίνουμε με τον «σούπερμαν» του ποδοσφαίρου, οφείλεται στο εξωγήινο ταλέντο του.

Ο Κριστιάνο έχασε πολύ χρόνο -μέχρι το 30ο παιχνίδι του στο Champions League δεν είχε σκοράρει ούτε μία φορά-, όμως την τελευταία εξαετία κατέρριψε όλα τα ρεκόρ. Ο Μέσι, από την άλλη, έπαιξε στην πρώτη ομάδα δύο χρόνια αργότερα – και είναι δύο χρόνια νεώτερος. Λογικά, όταν ο Ρονάλντο θα έχει σταματήσει πια, εκείνος θα εξακολουθεί να συγκεντρώνει πειστήρια υπεροχής για την «αιώνια δίκη»: Ρονάλντο ή Μέσι; Γιατί, οι μελλοντικές γενιές θα κληθούν να εκδώσουν την ετυμηγορία τους χωρίς να τους έχουν προλάβει σε δράση. Με βάση τα ιστορικά ντοκουμέντα της TV και της στατιστικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...