466
Eξηγήσεις επί εξηγήσεων, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τη συμφωνία των F-16 | INTIMEnews

Στη Βουλή ο Καμμένος για τα F-16 – Λέει τώρα ότι δεν υπάρχει συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2017, 16:23
Eξηγήσεις επί εξηγήσεων, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τη συμφωνία των F-16
|INTIMEnews

Στη Βουλή ο Καμμένος για τα F-16 – Λέει τώρα ότι δεν υπάρχει συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2017, 16:23

Τη δική του εκδοχή για τη συμφωνία αναβάθμισης των μαχητικών F-15 της Πολεμικής μας Αεροπορίας έδωσε ο Πάνος Καμμένος, κατά τη συζητήση νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας στη Βουλή («Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων»).

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θέλησε να πείσει του παριστάμενους βουλευτές ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία για τα F-16 με τους Αμερικανούς  και ότι το κόστος  αναβάθμισής τους δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια.

Ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε μεν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς αντισταθμιστικά αλλά την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν, αν τελικά δεν κριθεί απαραίτητο και συμφέρον από την π λευρά του υπουργείου.

Για να γίνει μάλιστα ακόμη πιο πειστικός, έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «ακόμη και η εταιρεία που θα αναλάβει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη»! Αυτό, είπε, είναι κάτι που θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί» και για να δείξει πόσο αδιευκρίνιστο παραμένει το όλο θέμα, είπε (χαριτολογώντας;) ότι μπορεί να είναι «ακόμα και η Boeing».

«Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ένα Letter of Request», επέμεινε ο υπουργός και αναφορικά με όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ -και η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ- για το κόστος της ανακατασκευής, έσπευσε να εξηγήσει: «Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ.δολάρια … Αναμένουμε ακόμα την LOA, δηλαδή την απάντηση των Αμερικανών».

«Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια» συνέχισε ο κ. Καμμένος και απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι  Γεωργιάδη, που παρενέβη στη συζήτηση, διευκρίνισε ότι «οι τιμές οι οποίες δίδονται έχουν σχέση και με το κράτος στο οποίο δίδονται – δηλ. οι τιμές της Κορέας με το Μπαχρέιν είναι στο 1/4».

248048
Ο υπουργός συμβουλεύεται συνεργάτη του κατά την παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη/ INTIMEnews

«Δεν θα σας πω τώρα τι θα πάρουμε, θα κάνουμε μια κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής και θα σας ενημερώσω… Εχουμε εμπιστοσύνη στα επιτελεία», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «δεν διαπραγματεύεται ο υπουργός».

Όπως είπε η χώρα μας θα ζητήσει η αναβάθμιση να γίνει μέσω της ΕΑΒ, τα υλικά να είναι από ελληνικές εταιρείες, αλλά και να γίνει δωρεάν η αναβάθμιση των κινητήρων των ελικοπτέρων τύπου Sikorsky. Αλλά όπως υποστήριξε, «ακόμα και η εταιρεία που θα κάνει την αναβάθμιση, δεν είναι δεδομένη».

«Είναι άδικο όλο το ταξίδι να μπαίνει κάτω από μία ταμπέλα», σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και για να αναδείξει την επιτυχία που -όπως είπε- είχε το ταξίδι, σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά από το 1994 που είχε πάει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον που άνοιξε το Blair House» (εκεί δηλ. όπου φιλοξενήθηκε ο κ. Τσίπρας από τον αμερικανό πρόεδρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...